VM i Uppsala: 23 dagar kvar
Foto: Tomas Brandt Wangel och Robert Edlund
VM 2021 (Damer)

IFF om valet av Uppsala - "vi fick välja mellan pest och kolera"

ANNONS

IFF:s generalsekreterare John Liljelund svarar på kritiken och berättar om varför man valde Uppsala som arrangörer.

Finska superstjärnan Veera Kauppi gick hårt till angrepp mot VM i Uppsala i en väldigt uppmärksammad tweet häromdagen. Kauppi är en av VM:s allra största stjärnor och det hon var kritisk mot var att VM-finalen ska spelas i IFU Arena som bara tar in cirka 2400 personer samtidigt som herrarnas VM, som spelas samtidigt, avgörs i två stora ishallar. 

“Jag är riktigt trött på bristen på jämställdhet som är rätt så uppenbar på många sett inom idrotten och även nu när det spelas två VM samtidigt på grund av pandemin.” 

“Moderlandet för innebandyn, landet som spelar sina nationsmästerskapsfinaler i Globen inför 10 000 åskådare. Samtidigt så arrangerar Finland VM förr herrar i två ishallar. Till dig som tycker att jag gråter över ingenting, jag vet att jag inte bara pratar för mig själv. Jag vet också att detta är inte den enda gången som kvinnlig idrott trycks ner för att så många tycker “det är bara kvinnor” som att vi och det vi gör inte betyder någonting”

“Till sist har jag en fråga speciellt till dig som fortfarande tvivlar på mina tankar. Kan du tänka dig att herrarna skulle spela ett mästerskap med en publikkapacitet på 2400” , Skriver Kauppi bland annat i sin kritik

Innebandymagazinet har varit i kontakt med Internationella Innebadyförbundets (IFF) generalsekreterare John Liljelund för att höra hur han ser på Kauppis kritik och varför man valde att ge Uppsala arrangörskapet.

– Det var ett svårt val 2018, då IFF plötsligt ställdes inför faktumet att Kina gav tillbaka U19 WFC 2020. När vi sökte nya organisatörer för det eventet var det bara Sverige och där Uppsala som kom med en ansökan att slå samman U19 WFC 2020 och Dam WFC 2021, därav IFU som spelarena, säger Liljelund till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Jag förstår väl att vi kommer att spela Dam WFC 2021 i en mindre arena än vanligt och att det väcker starka känslor. För IFF var det en fråga om att överhuvudtaget hitta en arrangör för dessa två evenemang, så vi fick välja mellan pest och kolera. IFF har 2019 ställt frågan om slutspelet kunde spelas i någon annan hall i Uppsala, men det var inte möjligt. Coronapandemin stängde sedan frågan helt och hållet.

Veera påstår att ett Herr-VM aldrig skulle läggas i en arena som tar in så lite åskådare. Tar IFF hänsyn till om det är ett Dam-VM eller ett Herr-VM när ni planerar i vilken arena som ett VM ska spelas i?

– Vi behandlar all mästerskap på samma sätt, vi har samma spelschema, samma antal lag, samma TV-produktionsnivå, samma generella upplägg och investering för dam och herr WFC och det är värdlandet som kommer med förslaget i vilken stad vi skall spela. 

– Som sagt var det frågan om en helhetslösning i Uppsala, där vi inte hade några andra alternativ att välja mellan. Vi resonerade inom IFF’s styrelse kring problemet om att publikkapaciteten var för liten i IFU för slutspelet, men hade som sagt valet att inte ha en organisatör överhuvudtaget i den situationen. Det är tyvärr ont om arrangörer av IFF-mästerskap. Så vi har hela tiden fört en diskussion om publikkapaciteten med Svenska förbundet och hur vi ska kunna lösa detta på bästa möjliga sätt i den rådande situationen.

Hur ser biljettrycket ut inför finalerna i Uppsala och skulle det kunna bli aktuellt att flytta finalen om efterfrågan på biljetter skulle bli väldigt hög?

– Jag har inte koll på det exakta biljettförsäljningsläget, eftersom det är helt på organisatörens ansvar. Men att börja flytta på ett mästerskap med 23 dagar kvar är inte möjligt när man tänker på TV-produktion, lagens boende, logistik och framförallt publiken bara för att nämna ett par faktorer.

Hur ser förberedelserna ut inför VM i Uppsala annars går allt enligt planerna?

– Det ser riktigt bar ut med förberedelserna, eftersom organisatören kunde öva under U19 WFC i September. Så jag är säker att det kommer att bli ett kanon WFC, fast det kommer att bli trångt mot slutet.


TV: Damlandslagets 5 snyggaste mål från EFT

En försmak på vad som väntar i VM!

Den här artikeln handlar om: