alexander rudd
Alexander Rudd.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Storvreta kommenterar Rudd-flytten: "Han vill och behöver byta miljö"

ANNONS

Berättar om uppbrottet med Alexander Rudd: "Inga hard feelings alls"

Alexander Rudds tid i Storvreta inleddes stormigt och avslutades stormigt. När han som Falun-spelare skrev på för Uppsala-laget, mitt under säsongen 2013/14, stängdes han av och missade resterande delen av säsongen. När han nu lämnar sju säsongen senare så gör han det under liknande omständigheter men av helt andra skäl.

Rudd tog en paus från från spelandet i början av mars då han stod åtalad för narkotikabrott. Han har inte spelat med klubben sedan dess och blev i slutet av juli dömd till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst som påföljd. Kort därefter presenterades han som ny spelare i det schweiziska högstaligalaget Ad Astra Sarnen, som tränas av svensken Mikael Öhman.

Däremellan har det blivit 158 grundseriematcher i den röda Storvreta-tröjan med 246 poäng (92+154) som facit. I medaljskåpet återfinns bland annat tre SM-guld och lika många titlar i Champions Cup. Bortom de svarta rubrikerna så gömmer sig en fantastisk karriär hos en av Sveriges mest framgångsrika klubbar genom tiderna.

- Alexander har betytt jättemycket för oss rent sportsligt. Han är en som kan avgöra matcher och har varit jätteviktigt i allt, vi har byggt mycket runt honom, säger Storvretas sportsligt ansvarige och vice ordförande Henrik Ededahl till Innebandymagazinet.

Storvreta har ännu inte kommunicerat ut att Rudd lämnat laget på sin officiella hemsida. Ededahl berättar att Rudd har ett kontrakt som gäller över nästa år, men det har länge stått klart klart att han inte skulle spela med klubben kommande säsong.

- Han vill och behöver byta miljö. Vi har hittat ett bra upplägg tillsammans med Ad Astra som vi kommit överens över. Vi har haft dialoger med Mikael Öhman hela tiden, kring hur vi ska göra det så bra som möjligt för Alexander. Vi tror att det är bra att han byter miljö ett tag. Vi vill inte sätta oss i vägen för det även om han har kontrakt med oss. Men under de omständigheter som är kommer han inte vara aktuell för spel hos oss. Då är det bättre att han får spela där (Ad Astra) och reda ut allting. 

Hade ni tagit samma beslut om han hade blivit friad i rättegången?

- Ja, det hade vi gjort.

Hur trist är händelseutvecklingen som blivit, med tanke på hur extremt begåvad spelare Alexander är?

- Det är tråkigt att behöva hantera sådana saker när vi bara skulle behöva hantera roliga saker, med den magiska spelaren han är. Tyvärr är det så, att allting måste hanteras och man får se det som en helhet. Sportsligt har det varit jättebra och det har fungerat kanon, men det runtomkring har inte fungerat trots att vi försökt hjälpa honom så mycket som vi kan. Vi behöver lite distans nu, både Alexander till oss och vi till honom, och kanske till och med truppen till honom. De är jättebra kompisar allihopa, så det är inget som har förändrats där, men jag tror det här är bra för alla. 

Storvreta stänger samtidigt inga dörrar för en eventuell återförening med Rudd, som skrivit på för 2+1 år med Ad Astra.

- Från vår sida ser vi inte detta som slutet på hans tid som spelare i Storvreta – vi behöver lite distans och han behöver reda upp allt som är runtomkring honom. Vi kommer ha en dialog med honom och det är inga hard feelings alls, det är något vi tillsammans tror kommer vara bra för honom. 

- Men då måste allting vara utrett och klart först, med ordning på allt runtomkring. 

Så han är välkommen tillbaka till Storvreta, efter allt som har varit?

- Ja, absolut. Har man gjort ett misstag, sonat det och gjort bättring, så finns det ingen anledning till att stänga några dörrar. Låter vi tiden gå och att flyter på som det ska, och han får ordning på allting, så är vi jätteintresserade att ha Alexander som spelare. Men så som förutsättningarna har sett ut nu så har det inte fungerat. 

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö

Den här artikeln handlar om: