Nyförvärvskollen
Carl Kostov-Bredberg och Otto Weidman.
Foto: Adam Troy/montage
Superligan

Nyförvärvskollen: Storvreta IBK

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren.

Årets Silly Season är långt ifrån över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu – och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr de kommande veckorna och dela med sig av sina tankar om dem och dagens lag är Storvreta, som jagar revansch efter den snöpliga finalförlusten i våras.

Oskar Enquist

Född: 2002

Position: Center

Kommer ifrån: RIG Umeå, Herr1an 

Statistik 2020/21: -

Kommentar: Storvreta tappar en Åkersbergaprodukt i form av Mattias Samuelsson men får in en ny i Oskar Enquist. Den talangfulle centern spelade ingen innebandy förra säsongen på grund av dubbla skador och en nedslängd serie. Har funnits med i U19-landslagsammanhang men har kanske aldrig räknats som en jättetalang – han var ”bara” reserv i Stockholms trupp SDF-SM och har inte funnits med på Innebandymagazinets listor över Sveriges 100 största talanger. Att Storvreta ville ha honom är dock ett av de bästa kvittona man kan få. Kommer få fina center-mentorer i Victor Andersson och Otto Weidman men kan också spela forward. Är ingen spelare som kommer ta plats i toppformationerna i år men kan mycket väl bli en stöttepelare för Storvreta i framtiden.

Emrick Wiggur

Född: 2002

Position: Back

Kommer ifrån: RIG Umeå, Herr1an 

Statistik 2020/21: 9 poäng (5+4) på 5 matcher

Kommentar: Storvretas andra värvning från RIG. Till skillnad från lagkamraten Enquist har Wiggur länge setts som en jättetalang – han vann SDF-SM med Östergötland 2019 där han också tog plats i All Star-laget, och när Innebandymagazinet rankade Sveriges största talanger en månad senare kom Wiggur nia. En modern back som kommer passa väl in i Storvretas spel som bygger på mycket kontroll och bollinnehav. Han har skrivit på för ett lag som har en fin tradition av backar av allra högsta klass och Wiggur har all potential att bli nästa i raden av duktiga spelare på den positionen. Kan få en del speltid redan i år även om konkurrensen är stenhård.

Otto Weidman

Född: 1998

Position: Center

Kommer ifrån: Jönköpings IK, SSL 

Statistik 2020/21: 19 poäng (7+12) på 24 matcher

Kommentar: Den unga veteranen, som nu gjort fyra säsonger i högstaligan, lämnade till slut Jönköping och ny klubbadress blev Storvreta. Laget har en centerposition att fylla då Alexander Rudd inte kommer vara med och det är alldeles för tidigt för att dra några jämförelser mellan de båda, men få kan förneka att Weidman kommer var nyttig för Storvreta. En riktig prestigevärvning med landslagsmeriter som kommer vara ett av ansiktena utåt för Storvretas nästa generation. Det ska bli extremt spännande att se hur Weidman presterar i en bättre miljö jämfört med vad han hade Jönköping. Han kommer inte vinna poängligan men räkna med att produktionen kommer öka rejält jämfört med hans 19 poäng förra säsongen. 

Andreas Stefansson

Född: 1993

Position: Forward

Kommer ifrån: Pixbo Wallenstam, SSL 

Statistik 2020/21: 51 poäng (40+11) på 26 matcher

Kommentar: Oj, vilken häftig värvning detta är. En profil ut i fingerspetsarna som öser in mål – han har gjort 30 kassar eller fler i sex raka säsonger! Med all respekt för Pixbo Wallenstams uppställning, som håller hög klass, så kommer Stefansson likt Weidman till en bättre omgivning nu med landslagsmän på varenda position. Drömgränsen på 50 mål är extremt svår att uppnå när man bara spelar 26 matcher, men man kan aldrig räkna ut Stefansson. Det ska också bli riktigt intressant att se Stefansson jobba ihop med en tränare som Oscar Lundin. Ersätter på ett sätt Henrik Stenberg då det finns vissa jämförelser att dra mellan de båda. Det finns mycket man förlorar i Stenberg som är svårt att ersätta, men Stefansson kommer garanterat att producera mer poäng än Storvreta-legendaren som nu lagt klubban på hyllan.

Carl Kostov-Bredberg

Född: 1993

Position: Back

Kommer ifrån: IK Sirius IBK, SSL 

Statistik 2020/21: 4 poäng (2+2) på 9 matcher

Kommentar: Jag vågar påstå att detta är Storvretas bästa värvning under sommaren. Den slår inte lika högt som Weidman och Stefansson om man tittar på namn och stjärnstatus, men detta är en värvning som nästan är i paritet med Robin Nilsberth och Tobias Gustafsson. Den duon värvades som etablerade SSL-backar av allra högsta klass till Storvreta och även om Kostov-Bredberg kanske inte är en världsstjärna så kan han bli lika nyttig som dem. Att han kommer från Uppsala gör värvningen bara bättre, en ”egenskap” som inte ska underskattas då laget har tappat många spelare med Storvreta-DNA:t i sig. Klubben har länge haft Superligans bästa backsida och den blir inte direkt sämre med Kostov-Bredberg i laget. 

Ledarstaben

Oscar Lundin och Mika Kohonen är kvar som huvudtränare respektive assisterande. Även förre storspelaren Joel Kanebjörk, som anslöt till ledarstaben i slutet av säsongen, fortsätter.

De har lämnat

Jimmie Pettersson, forward (Slutar)

Henrik Stenberg, forward (Slutar)

Mattias Samuelsson, back (Slutar)

Jacob Pettersson, målvakt (Sirius)

Hampus Ahrén, center (Nykvarn)

Melvin Alm, center/forward (Uppsala Teknologer)



TV: Elitdomarens fru dog av äggstockscancer

Glenn Boström körde frun till sjukhuset dagen innan han dömde SM-finalen: "Sex veckor senare lämnade hon oss"

Matchrapporter: Storvreta mästare – vann SM-finalen herr i innebandy mot Pixbo Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö

Den här artikeln handlar om: