Damallsvenskan special
Foto: FBC Kalmarsund
Allsvenskan västra/södra

SSL-doldisen som spelat 5 VM får äntligen lite rubriker

ANNONS

Det är bara några månader kvar till seriestart för den hetaste allsvenska säsongen någonsin. Aldrig har den näst högsta serien innehållit så många profiler som den kommer göra kommande säsong....

Det är bara några månader kvar till seriestart för den hetaste allsvenska säsongen någonsin. Aldrig har den näst högsta serien innehållit så många profiler som den kommer göra kommande säsong. Trenden under årets silly season har varit tydlig. Storsatsande allsvenska lag har lockat till sig etablerade SSL-stjärnor i parti och minut. Det är rekordmånga lag som har som målsättning att ta klivet upp till SSL och etablera sig i högsta ligan. 

Tidigare idag släppte Innebandymagazinet en lista där vi rankar de 30 bästa värvningarna i de fyra damallsvenska serierna plus att vi tippade vilka lag som skulle gå till kval och sedan vidare upp till SSL. Men hur kommer det sig att så många SSL-spelare väljer att gå ner ett steg till Allsvenskan? Vi har pratat med flera spelare på topp tio på vår lista för att se om de har svaret på den frågan?

Karen Farnes har spelat nio säsonger i SSL, två i IKSU och sju i Endre, samt att hon har spelat fem VM-mästerskap för Norge. Trots det fina CV:et har hon inte fått så många rubriker under karriären. Hon är en klassisk industriback som sätter ära i att täcka skott och göra det tysta grovjobbet och räknar hellre blåmärken än poäng efter matcherna. Kanske blir det ändring på det kommande säsong då hon valt att lämna Endre för att spela upp Kalmarsund till SSL.

- Efter att drömmen om att avsluta karriären med ett äventyr i Schweiz, slutade med ett skadehelvete, så bestämde jag mig för att åka "hem" och spela med Endre igen. Jag är tacksam för att Endre välkomnade mig tillbaka, men tyvärr blev säsongen präglad för mig personligen av lite förtroende och mycket osäkerhet, säger Farnes till Innebandymagazinet och fortsätter: 

- När Kalmarsund kontaktade mig så presenterade de för mig något som jag ansåg i min situation vara ett litet drömuppdrag. Jag tyckte det kändes som en väldigt spännande och givande resa att vara med och försöka att spela upp Kalmarsund till SSL, men också vara med att göra laget överlag mer elit. Vi hade en väldig samsyn i vad som krävs och vilka av mina egenskaper som behövs för att nå dit. Och i och med att jag och Brinkmann(operativ sportchef) känner varann sen innan, så kändes det väldigt tryggt när han uttryckte att han önskade ha med mig i laget just för min ålder, erfarenhet och inte alltid så glassiga spelstil. Vi är väl överens om att jag förtjänar att ge mig själv chansen att få vara mitt bästa jag innan karriären tar slut. 

Det har blivit en liten trend under årets silly season att bra SSL-spelare går ner till Allsvenskan, vad tror du att det beror på? 

- Tror nog det är en kombination av saker. Dels tror jag att pandemin har gjort att flera spelare söker sig närmare hem eller vill frigöra mer tid för att vara mer hemma, efter ett år där många känt sig mer isolerade. En annan del tror jag beror på att det nu är ett gäng Allsvenska föreningar som uttalat gör en satsning mot SSL, och de kan presentera lockande satsningar. Det finns luckor i "markanden" att fylla, och för mig så framstår då till exempel Kalmarsunds lite kaxiga, men uppriktiga satsning som mer attraktivt än många av lagen på den nedre halvan av SSL. 

Den norska grovjobbaren är en av totalt fem SSL-spelare som Kalmarsund har värvat inför den kommande säsongen där ett avancemang till SSL står högst upp på priolistan. 

- I grunden så är Kalmarsund en förening som ger väldigt bra förutsättningar och vi har en spelartrupp som har fått alla förutsättningar som vi behöver för att lyckas. Sen tycker jag att man har jobbat smart och lyckats få en god blandning av olika egenskaper i truppen som behövs för att lyckas över tid. Jag tycker det faktiskt är lite skönt att jag nu inte har så bra koll på alla lag vi ska möta. Oavsett så tycker jag att det största hotet är vi själva. Vi kan ha alla förutsättningar i världen, men det är vi som måste göra jobbet varje dag för att lyckas. 

Farnes har varit given i det norska landslaget sedan 2009 och spelat fem VM-turneringar för hemlandet. Men som hon nämnde inledningsvis så ville hon avsluta sin karriär nere i Schweiz för två säsonger sedan. Men då var olyckan framme och hon skadade sig allvarligt redan i första matchen nere i Schweiz. En skada som stoppade henne från att spela VM 2019. Frågan är om bytet ner till Allsvenskan kommer att påverka hennes chanser att komma med till ett sjätte VM senare i vinter. 

- Valet att gå till Kalmarsund var dels med tanke på just VM och landslaget. Förhoppningsvis så kan min roll i Kalmarsund vara närmare den jag axlar i landslaget, och att jag med det kan presentera bättre och med större självförtroende i ett VM. Jag har redan pratat med min förbundskapten, och förklarat att detta valet är mer av ett Jag-backar-bara-när-jag-ska-ta-sats-val. Sen ska man komma ihåg att Allsvenskan, åtminstone på den övre halvan, håller betydligt bättre nivå än den norska elitserien.
 

Tidigare idag släppte vi en lista med de 30 bästa värvningarna i Allsvenskan och där har den norska rollspelaren fått en hög placering. 

- Jag har spenderat så mycket av min karriär med att jobba i det tysta, att jag kan kosta på mig att tycka det är ganska trevligt med lite medial uppskattning. Kommande säsong kan ni förvänta er att jag ska kombinera mitt karakteristiska hårda jobb, skotttäckande och energiska stil, med att förhoppningsvis få större utdelning när det gäller de egna poängen. Men viktigast är att jag är med och gör det som krävs för att vi vinner matcher och från 2022 ser Kalmarsund i SSL.   




TV: Elitdomarens fru dog av äggstockscancer

Glenn Boström körde frun till sjukhuset dagen innan han dömde SM-finalen: "Sex veckor senare lämnade hon oss"

Matchrapporter: Thorengruppen avgjorde efter rysare mot Kalmarsund Tre matchbollar för Thorengruppen efter ny seger Smakstart för Thorengruppen – vann mot Kalmarsund Dominika Buczek gjorde två mål när Kalmarsund vann mot IBK Lund Seger för Kais Mora med 9-7 mot Kalmarsund

Den här artikeln handlar om: