Nykvarns storsatsning
Hampus Ahrén.
Foto: Per Wiklund
Allsvenskan norra

Så hamnade Hampus Ahrén i Allsvenskan

ANNONS

Nyvkarns största värvning berättar om varför han lämnar Storvreta för spel i Allsvenskan.

Idag blev det officiellt – allsvenska Nykvarn värvar tillbaka de egna produkterna Karljohan Ahlroth, Simon Westgärds, Lucas Rigogiannis. Kevin Rigogiannis och Hampus Ahrén från SSL. Samtliga kommer från Växjö medan Ahrén har spelat i Storvreta de två senaste åren.

Ahrén var en omskriven spelare redan innan han skrev på för Uppsala-laget. 2017 rankades han som Sveriges största talang på Innebandymagazinets prestigefyllda lista, och har sedan dess levt upp till de högt ställda förväntningarna. 

Efter tre år i RIG Umeå så väntade spel i Superligan med storklubben Storvreta och där har utvecklingen stegrats i rask takt. 28 poäng första säsongen (31 matcher) blev 44 den andra (25 matcher), en säsong som nyligen avslutads med ett silver i SM-finalen mot Falun. Det skulle också bli Ahréns sista match i klubben.

- Det är fina killar i laget, jag gillade tränarstaben och allt runtomkring var skithäftigt. Men allting har sitt slut och jag är trygg med det – annars hade jag inte gjort det. Vi har gjort en häftigt resa i Storvreta och det är synd att det inte blev ett guld att kröna det med. Men det är livets hårda skola, saker börjas på nytt och avslutas. Jag är bekväm med det, det är inga större hard feelings – jag tror de flesta borde förstå mig också, säger Ahrén om beslutet att lämna Storvreta.

Hur kommer det sig att du skriver på för Nykvarn?

- Först och främst så har de här två åren i Storvreta varit jätteroliga, innebandymässigt. Men ser du på en helhetsbild så har det inte varit optimalt för att du ska kunna leverera som innebandyspelare. Jag har jobbat i Södertälje och pendlat 2-3 timmar i bil varje dag. Att sitta på E4:an och käka en banan innan är inga professionella förutsättningar. Jag känner att den helhetsbilden som Nykvarn och Södertälje kan presentera känns bra för mig. Jag känner mig trygg i det och det kommer gynna mig på lång sikt. Jag hade kunnat ta ett annat beslut som gynnat mig på kort sikt, men på lång sikt är jag övertygad om att detta kommer vara bäst. 

Ahrén är inte den första stora spelaren som valt att spela i Allsvenskan: Vi minns alla Kim Nilssons oväntade beslut att återvända till Kalmarsund 2016, och nyligen skrev stjärnan Billy Nilsson på för moderklubben Gävle. Det som skiljer de övergångarna åt mot Ahrén är åldern – både både Kim och Billy hade börjat komma upp någorlunda i åren medan Ahrén, född 2000, bara är 20 år. 

- Folk ser det som något negativt, men jag ser det som positivt att jag fortfarande är ung. Vi ska spela 22 matcher i Allsvenskan och sen gå upp förhoppningsvis. 22 matcher i Allsvenskan går ganska fort och så är man tillbaka i finrummet igen – då är jag 21 år. Jag känner inte en stress över att 22 allsvenska matcher ska vara så negativt för mig och min utveckling. Jag vill komma hem och starta en häftig resa med Nykvarn som betyder mycket för mig. Jag vill se till att må bra och då känns det här som helt rätt val för mig.

Hur säker är du på att det bara blir 22 matcher i Allsvenskan och inte mer?

- Det kan man aldrig vara. Blir det worst case scenario får man ta det därefter, men jag hoppas att det blir en säsong i Allsvenskan, innan vi är uppe i finrummet och kan konkurrera om medaljer och annat häftigt. Säsongen är lång och man får ta en match i taget. Det är så jag har tänkt nu också, en säsong i taget och sen får vi se vart det slutar. Det är jag bekväm med. 

Kontraktet med Nykvarn sträcker sig över de två kommande säsongerna, men Hampus vill inte berätta huruvida det skulle finnas någon SSL-klausul i kontraktet eller inte. Planen är dock att en sådan eventuell klausul inte ska behöva användas, då både spelare och ledare i Nykvarn pratar om att man ska gå upp direkt. Man slutade nia i Allsvenskan Södra senaste säsongen men kommer i höst att spela i Norra.

- Vi har truppen för det, absolut. Men vi har sett det förr, att lag har haft en bra trupp men inte fått ihop det. Då blir det farligt när du går in och ställer skorna på banan. Det är bara att dra igång med försäsongen direkt och sedan bygga en grund som vi ska stå på länge. Det är en långsiktigt plan, det ska hålla över tid, och där vill jag ha en central roll i och med att jag känner att jag kan axla en sån roll. Jag tror vi har goda chanser men det är mycket arbete som ligger bakom en lyckad säsong. Det arbetet ska påbörjas nu.

Ni pratar inte bara om att gå upp i SSL, utan också om att vinna SM-guld 2025. Vad talar för att ni lyckas med detta?

- Det är klart att vi har en bra trupp nu i Allsvenskan, men i SSL är den väl inte lika slagkraftig. Nykvarn ligger bra till (geografiskt) och är attraktivt för spelare som söker en bra helhet. Det tror jag kan locka många duktiga spelare. Det enda som krävs är en jäkla ödmjukhet och riktigt hårt arbete. Det finns ingen chans att vi ska sikta mot slutspel i SSL eller någonting sånt där, alla tävlar för att vinna – sen får vi hitta vägar dit på olika sätt. Det är en utmaning vi ställs inför och det är några delmål kvar innan det ska förverkligas. 

Kraven på Nykvarn kommer vara skyhöga, både internt och externt, men det är något som Hampus Ahrén har stor vana av från sin tid i Storvreta. Trots hans unga ålder finns det en chans att han blir lite av en ”lagpappa” ur det avseendet.

- Det är klart att jag kommer ha en sån roll, oavsett om jag vill eller inte. Jag är bekväm med det fullt ut. Men jag vill inte få någon hierarki-stämpel i det här laget. Vi ska vara en trupp som är bekväma med varandra och som trivs bra, då ska det inte var någon tydlig hierarki på något sätt. Vi ska göra det tillsammans, det är en häftig resa som ska påbörjas nu och fortsätta i många år. Det är min plan, i alla fall.

Det som många undrar är också hur Ahrén ser på sina landslagschanser. Få spelare från Allsvenskan har blivit uttagna till landslaget när de spelat i Allsvenskan, och till vintern väntar också ett VM för Sveriges del. Ahrén har gjort 15 A-landskamper och funnits med i de senaste trupperna, men har inte haft någon dialog med förbundskaptenerna Thomas Brottman och Niklas Nordén om sin situation som allsvensk spelare.

- Det är något jag räknat in i mitt beslut också: Blir jag inte aktuell för landslaget det här året så är det okej, om de inte vill göra det på grund av olika faktorer. Det är jag bekväm med, men jag kommer alltid kämpa för att vara med i landslaget. Jag kommer alltid kriga för att vara bland de bästa i världen. Det ska inte sluta någongång alls! Vill de ta ut med så kommer jag aldrig tacka nej, men vill de inte det för att jag inte platsar eller har rätt förutsättningar så är det okej med mig. Jag förstår deras beslut i och med Allsvenskan och det här. - Jag vet inte hur statusen i Schweiz är, men det finns spelare där som får chansen i landslaget, säger Ahrén och avslutar:

- Jag har inte reflekterat över det så sätt, vill de ställa de 20 bästa spelarna på banan, och de tycker jag är en av dem, så accepterar jag den platsen också. Känner de att jag ska vara utanför för att jag spelar i en lägre division så köper jag det också. De har säkert bra argument med det. Men det är en del av min plan också, att gå upp nästa år och är jag inte landslagsaktuell detta året så är jag det förhoppningsvis när jag går upp till SSL. Då är jag tillbaka och är 21 år – jag har ingen stress. Jag har många år kvar i mina ben!


TV: ”Jag tycker inte att det tränas tillräckligt hårt”

Nya DIF-tränaren Roger Östergren om 08-innebandyn: ”Det håller inte - du måste träna hårt”

Matchrapporter: JIK reducerar mot Storvreta efter dramatik Storvreta tog ny seger mot JIK Storvreta tog hem första matchen mot JIK JIK vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Storvreta Uddamålsseger för Nykvarns IF mot Hagunda

Den här artikeln handlar om: