SM-FINAL: Storvreta-Falun 3-5
SM-final

EXTRA: Falun vinner sitt sjätte SM-guld

Falun vinner SM-guld efter att ha besegrat Storvreta med 5-3 i finalen.

De flesta var överens: Storvreta var favoriter i den här matchen. Man slutade etta i serien och elva poäng före trean Falun. Slutspelet hade gått relativt smärtfritt undantaget ett par förluster mot Mullsjö, samtidigt som Falun kom till finalen efter en kaotisk tid med covid-19 i laget.

När 60 minuter var spelat stod det dock 5-3 på resultattavlan till Falun – dalalaget vann sitt sjätte SM-guld i historien. Man stod som segrare även förra säsongen, men då ”fick” man guldet som etta i serien när säsongen avbröts i förtid.

Den här gången avgjorde det på planen och det märktes att Falun var sugna på att få lyfta pokalen på plats för första gången sedan 2016/17. Man inledde starkast och Alexander Galante Carlström fick efter två mållösa SM-finaler hitta nätet i den största av matcher, detta efter tio minuter. Storvreta kvitterade kort därefter genom Albin Sjögren på ett vackert volleymål och tog sedan över efter det. Man gick in till periodvilan med en 2-1-ledning då även Filip Eriksson skulle hitta nätet inan Hesa Fredrik ljöd.

Om första perioden tillhörde Storvreta så gick den andra i Faluns regi. Man var inte det mest bollförande laget men väldigt effektiva med sina omställningar, samtidigt som Storvreta gjorde det onödigt komplicerat vid många tillfällen och hade svårt att skapa lägen.

En högst bidragande orsak till Faluns lyft var att Brottman återigen satte ihop superfemman med Jonas Adriansson och Emil Johansson bakom Alexander Galante Carlström, Jonas Samuelsson och Rasmus Enström. Femman låg bakom Faluns 2-2 och 3-2-mål då Alexander Galante Carlström först blev tvåmålskytt innan Samuelsson gjorde sitt första final någonsin i SM-finalsammanhang. Victor Wettergren gjorde sedan sitt första (!) mål i årets slutspel innan periodvilan.

Inte heller i tredje så lyckades Storvreta komma in i matchen på det sättet man önskat. Tränare Oscar Lundin har nämnt ordet ”kontroll” i nästan varenda intervju under säsongen men det hade man inte här. Visserligen ägde man bollen till stor del men det blev mest bollrull och kamp vid sargerna. Rasmus Enström punkterade matchen med sitt snygga 5-2-mål där han skar in mellan Storvreta-spelarna och hittade nätet bakom Viktor Klintsten. Mattias Samuelsson reducerade senare till 5-3 och Storvreta tog kort därefter timeout samtidigt som Viktor Klintsten lämnade kassen.

Det hjälpte föga då Emil Lilja stoppade allt som kom i hans väg – med cirka minuten kvar stod han för en räddning som kanske var hans snyggaste i den hittills ganska korta seniorkarriären. Det räckte till guld för Falun som nu får det finaste avslut man kan få på tidernas märkligaste säsong.

60.00: FALUN SVENSKA MÄSTARE!

59.02: SENSATIONELL räddning av Lilja.

58.40: Tom kasse Storvreta igen.

58.31: Frislag Falun, Klintsten kommer in igen.

58.20: Emil Lilja med fin räddning.

58.00: 6-mot-5-spel men inga farliga chanser hittills.

57.01: Timeout Storvreta vid underläge 5-3. Plockar målvakten Klintsten.

56.16: Falun dödar tid i anfallszon.

54.48: 5-3, reducerat av Storvreta! Mattias Samuelsson får en passning av Filip Eriksson som ger honom ett superläge att måla i sin sista match i karriären – något han utnyttjar också. Misstag av Enström som leder fram till målet.

52.46: Ännu ingen timeout tagen.

51.02: Omar Aldeeb får ett tvättäkta friläge men Klintsten kommer ut stort. Storvreta-målvakten har gjort några fina räddningar i tredje.

50.47: 5-2 Falun! Matchens lirare Rasmus Enström, som just nu går mot en 10:a i betyg, skär in snyggt i Storvreta försvaret, hittar en yta och lägger in bollen i närmsta stolpen.

50.00: Tio minuter kvar och Storvreta blir mer och mer desperata.

47.10: Storvreta har fortsatt svårt att hitta bra lägen

.

42.50: Falun skapar två farligheter tidigt i tredje.

42.07: SVT rapporterar att Storvretas Fredrik Lindholm klivit av på grund av en avsliten hälsena.

40.00: Tredje perioden är igång. Storvretas tränare Oscar Lundin lovade förändringar när han intervjuades av SVT kort inpå.

Falun imponerar i andra. Storvreta har mycket tryck men har svårt att skapa hundraprocentiga lägen. Man släpper till många kontringar som Falun inte är sena med att utnyttja – några av omställningarna slutade dessutom med mål.

- Falun är de som styr och ställer därute. Storvreta gör det svårt för sig i spelet med boll i anfallszon. De hamnar mycket runt sargerna och skickar farliga diagonalspel eller skjuter skott i fel lägen, som Falun kan spelvända på. Storvretas förstafemma går 0-3 i den här perioden och fortsätter dem med det så blir det svårt att vinna matchen. De behöver hitta ett sätt att låsa upp Falun på, säger SVT:s expertkommentator David Gillek i paus.

40.00: Perioden slut – Falun vinner den 3-0 och leder matchen med 4-2.

39.33: Falun försvarar sig bra och Lilja uppträder stabilt.

35.59: Många svarta ögon hos spelarna just nu. Tempen stiger och allvaret tätnar!

35.01: 4-2 Falun! Victor Wettergren har gått mållös hela slutspelet men får äntligen, för han och Faluns del, hitta nätet. Framspelad av assistkungen Omar Aldeeb.

34.32: Henrik Stenberg spelar ihop med Filip Eriksson och Victor Andersson istället för Åström.

33.31: En längre period nu med mer kamp än skönspel.

29.30: SVT meddelar att Simon Berg inte kommer återvända till spelet.

28.23: 3-2 Falun! Superfemman gör mål igen. Den här gången är det Jonas Samuelsson som står som målskytt – Galante Carlström med sin tredje poäng med sin assist. Målet görs återigen på en omställning.

27.47: Tempos höjs och fler chanser skapas.

26.30: Simon Berg faller illa och behöver läkarvård. Knät lindas och han haltar av planen

26.08: Nu har även Viktor Klintsten svarat för en jätteräddning när han stoppar Malte Lundmarks skott.

25.02: 2-2! Finalkungen Alexander Galante Carlström står återigen för målet, men egentligen är detta Enströms mål. Han vinner bollen nära Faluns kasse och driver upp den längs hela planen och ger sin radarpartner öppet mål. Femman med 396 landskamper ihop levererar!

23.44: Falun med långt, långt bollinnehav.

21.40: Rasmus Enström prickar ribban!

20.00: Andra perioden är igång. Falun har satt ihop sin superfemma med Jonas Adriansson och Emil Johansson på backen ihop med Alexander Galante Carlström, Rasmus Enström och Johan Samuelsson längst fram.

Första perioden är över och slutar 2-1 till Storvreta. Samma lag vann också skotten med 9-5. Falun inledde annars starkast i en period som innehöll många tempoväxlingar. Storvreta tog sedan över när cirka halva perioden var spelad och hade mest kontroll sista tio.

- Det kändes som vi började trevande. Falun styrde och ställde och vi sprang mest runt och kollade lite. Efter att ”Abbes” (Albin Sjögren) 1-1-mål tycker jag att vi tar över och skapar mycket lägen. Det var ett viktigt mål, säger målskytten Filip Eriksson i SVT:s pausintervju.

- De kommer ut lite hetare än oss och vi är inte riktigt där första tio. Jag vet inte varför. Men efter ”Abbes” kvitteringsmål kommer vi in i det mer och mer. Sista tio är det vi för hela slanten, vi har bud på några mål till men det kommer sen.

20.00: Perioden avslutas med att Storvreta håller boll i 45 sekunder för att senare attackera utan resultat.

18.00: Närkamperna och duellerna blir hårdare och hårdare.

17.00: Jätteräddning av Lilja när Storvreta forcerar i en omställning.

16.13: 2-1 Storvreta! Filip Eriksson gör sitt första SM-finalsmål någonsin efter att Liam Åström vunnit bollen på Faluns planhalva, innan han serverar Eriksson som skjuter från långt håll.

15.29: Falun med lite längre bollinnehav för första gången på länge.

14.20: Hampus Ahrén med farligt skott som Lilja räddar.

13.49: Falun försöker gå på många kontringar men får sällan bra lägen.

12.02: 1-1! Albin Sjögren slår till på volley efter att Storvreta haft långt bollinnehav på Faluns planhalva.

09.29: 1-0 Falun! Alexander Galante Carlström, som gått mållös i två raka finaler, passar på att skjuta när många Storvreta-spelare står och sover. Bollen hittar nätet bakom Klintsten. Omar Aldeeb med passningen.

06.00: Sex minuter spelat men inga superchanser hittills.

05.20: Det saknades publik på läktarna, men spelarnas konstanta och höga rop på planen får det nästan låta som om det vore 200-300 människor på plats.

03.52: Storvretas tredjefemma är inne för första gången.

01.15: Emil Johansson spelar även ihop med Omar Aldeeb, Alexander Galante Carlström, Johan Samuelsson och Rasmus Enström i den femmans första byte.

00.49: Rasmus Sundstedt med matchens första skott!

00.00: Inte sedan Allan Edwalls dagar i rollen som pappa Anton i Lönneberga har namnet Emil skrikits ut så många gånger på kort tid som när speakern presenterades Faluns förstafemma, som alltså består av fyra Emil – samt Emil Lilja i mål.

Välkomna till Innebandymagazinets liverapportering av SM-finalen mellan Storvreta och Falun! Vi inleder med att presentera femmorna för båda lagen: