SSL-kval

Karlstadspelare avstängd - missar kvällens SSL-kvalmatch

ANNONS

Juridiska Nämnden har beslutat att stänga av en Karlstadspelare efter en anmälan från domarna.

Inför kvällens fjärde SSL-kvalmatch mellan Karlstad och Djurgården får värmlänningarna klara sig utan Johan Palmqvist. Han åkte på ett matchstraff 1 senast efter en tuff tackling på en Djurgårdsspelare, matchstraff 1 innebär bara att man inte får spela klart den pågående matchen. Men efter matchen anmälde matchdomarna vidare händelsen till Juridiska Nämnden som valt att stänga av Palmqvist i en match. 

 - Juridiska nämnden (JN) har förutom anmälan jämte videosekvens även tagit del av yttrande från Johan Palmqvist. Av handlingarna framgår i huvudsak följande. Anmälarna som är matchdomare, har anfört att Palmqvist och en motspelare i en spelsituation söker en högt studsande boll mellan dem. Båda spelarna har chans att spela bollen. Palmqvist vinklar i situationen upp vänster axel som träffar motspelaren med kraft i ansiktet. Johan Palmqvist har inför avgörandet i JN beretts tillfälle att yttra sig, skriver Juridiska Nämnden i sitt beslut. 

Kolla in situationen i klippet ovan.

Palmqvist yttrande:

Under andra perioden i matchen skjuter en lagkamrat ett skott som studsar högt in i slottet. Palmqvist, som kommer med fart in för att ta ner den höga bollen, märker att han missbedömt bollens fart framåt och gör en snabb halvsnurr för att hinna ikapp bollen. Då vid hans snabba halvsnurr så prickar hans axel motspelaren i huvudet. Palmqvist intention hela vägen är att ta ner bollen med bröstet för att sedan snabbt avsluta. Han har blicken fäst på bollbanan hela tiden och hans fokus är bara på att plocka ner bollen. Palmqvist hade absolut inte som intention att tackla någon annan överhuvudtaget och det är först när han missat bollen som han märker att motspelaren är bredvid honom och att han tyvärr har råkat tackla honom. I efterhand så ser man tydligt att Palmqvists blick hela tiden är fäst vid bollen och att det inte på något vis är avsiktligt. Även motspelarens blick är fäst mot bollen så han ser inte Palmqvist komma i fart. 

Det som hände var oavsiktligt och det känns bra att motspelaren inte blev skadad och fortsatte spela i nästa byte. Efteråt har det känts väldigt tungt att det blev så fult men längdskillnaden mellan Palmqvist och motspelaren på 20 cm gör att hans axel hamnar i motspelarens ansikte när han ska vända på det sättet.

JN:s bedömning:

JN konstaterar utifrån föreliggande videomaterial att Johan Palmqvist fullföljer en tackling i samband med en spelsituation om bollen. Agerandet sker med betydande fart och kraft samt på ett sätt där motspelaren har begränsad möjlighet att försvara sig. Handlandet innebär således en tydlig risk för skada. 

Enligt JN kan det inte utifrån föreliggande videounderlag anses styrkt att han haft för avsikt att skada sin motspelare genom tacklingen. Däremot ger underlaget stöd för slutsatsen att hans agerande präglats av vårdslöshet.

JN konstaterar vidare att en tackling som sker i en spelsituation där avsikt att skada inte föreligger skall rubriceras så som ett otillbörligt uppträdande i den s.k. ”brottskatalogen” 14 kap 2 § Riksidrottsförbundets stadgar (jfr Riksidrottsnämndens beslut 815/16-14).

JN finner därför att Johan Palmqvist har gjort sig skyldig till otillbörligt uppträdande enligt Riksidrottsförbundets stadgar 14 kap 2 § 7 punkten.

Gällande straffvärdet finner JN efter en samlad bedömning att Johan Palmqvists förseelse skall motsvara bestraffning i form av avstängning under viss tid motsvarande en (1) match, beräknat på det lag som han deltog i vid anmälningstillfället.

Foto socialt: Anders Andersson

Matchrapporter: Kalmarsunds seger spiken i kistan för Karlstad – som åker ur serien IBF Falun vinnare mot Karlstad – avgjorde i förlängningen Karlstad segrare hemma mot Nykvarns IF Karlstad avgjorde i förlängningen mot JIK Karlstad vann trots uppryckning av Mullsjö

Den här artikeln handlar om: