Foto: Per Wiklund
Superligan

Möt innebandyspelaren som också är militär: "Förståelse för elitsatsningen"

ANNONS

Hon är en av få som kombinerar innebandyspelandet med en militär utbildning.

Att SSL-spelarna tvingas jobba vid sidan av är mer eller mindre fastslaget. Yrkena varierar, men vanligt är att det är ett jobb på deltid, som på lager, receptionister, elevassistenter alternativt att man pluggar.

Detta stämmer dock inte överens med Nackas forward Hanna Bergs vardag.

Vad jobbar du med?

– Jag jobbar inom försvaret.

Vad gör du där?

– Jag vet inte hur mycket jag får säga, men jag håller på med logistik. 

Hennes jobb ligger i Enköping, en bit utanför Stockholm.

– Det är en bit, tar ju ändå typ 40 dit, så det är en bra pendlingssträcka, säger Hanna Berg.

Pendlar du varje dag eller?

– Ja, eller jag gjorde det förut men nu är det corona så då har vi fått lite restriktioner att jobba hemma en-två dar i veckan så det är ganska skönt. Så då har vi börjat ta bilen jag och en kollega så det blir mer värt det, spara in lite tid också.

Vem av er är det som kör?

– Det är båda två faktiskt så det är skönt. Det är segt med tidiga morgnar, man sitter och slumrar framför ratten för att det är så tidigt. Men det är bara att gasa på så kommer man fram, skrattar Hanna Berg.

Hanna började i Enköping i juni och verkar trivas väldigt bra. Så bra att hon blir där ett tag framöver.

– Så är väl tanken nu, jag är under utbildning kan jag ju säga. Det är ju en jättemöjlighet att kunna vara där så länge som möjligt och så länge man känner att man orkar.

Är det spel i Nacka som gäller då också?

– Ja, men som det ser ut nu.

Hur lång är utbildningen då?

– Lite beroende på, men kanske tre, fyra år. Beroende på hur fort det går.

Det låter som att du är inriktad på att stanna där ett tag?

– Ja verkligen. Det skulle jag säga.

Det är inte alltför vanligt att en elitspelare har det som sysselssättning?

– Nej men det är kul. Det är en jättebra arbetsgivare på det sättet. De ser ju liksom, ja men träning är viktigt. De har förståelse för det här med elitsatsningen. Så det är kul och det är en jättebra arbetsgivare, säger Berg och tar upp nackdelarna med jobbet:

– Sen blir det väl lite segt. Det är tidiga morgnar och sena kvällar. Jag går upp vid typ fem, så man ska väl prestera en hel dag, det är väl det som tar lite också i det.

Hur får du det att funka?

– Det är väl mycket rutin skulle jag säga. Jättemycket planering hela tiden.

Hur ofta tränar ni i Nacka?

– Det är fyra gånger i veckan plus match. Jag tror det är ganska lite jämfört med vad de andra lagen tränar kanske, jag har ingen aning och ingen inblick så alls. säger Berg och fortsätter:

– Men alltså, det blir ju svårt med liksom... man skulle kunna lägga mer tid på det men man har ett liv vid sidan om. Man får ju inga pengar för det riktigt. Då hade det varit skillnad, om ekonomin fanns där. Så det är ju svårt att få ihop det, tycker jag.

Får ni i Nacka ut någon ersättning?

– Nä men vi får ju grejer, så det är ju jättebra. Lite så, jag vet inte riktigt vad man får säga, vad som står i kontraktet och inte liksom (skratt). Men ja, jag tycker de sköter det snyggt ändå med det man kan göra.

Känner du till någon annan i serien eller som är elitidrottare som också gör det?

– Nej, faktiskt inte. Jag har ingen riktig koll på det men nä, inte vad jag vet.

På ytan verkar inte så mycket hända i Enköping, som är en typisk svensk, mindre stad med en befolkning som närmar sig 25 000 i tätorten.

– Nej, det finns inte så mycket att göra, men det kommer väl att växa. Jag har hört att det ska bli en IT-centrerad, eller en IT-stad, de satsar mycket på data och sånt där så jag tror det är många företag som flyttar ut dit, säger Hanna Berg.

Var du IT-intresserad på gymnasiet också, läste du något sånt?

– Nej faktiskt inte. Jag läste sam-beteende-ledarskap på innebandygymnasium, så det var en slump eller vad säger man, en möjlighet, jag gick in och kollade. Jag har varit sugen på att bli polis innan och lite sånt, för samhällsnyttan. Och så dök det upp. Och IT kommer bara växa och växa så det är väl en bra bransch att sätta sig in i tänker jag mig. 

Så polisgrejen har du släppt lite grann?

– Ja lite så, än så länge. Får väl bli efter innebandyn kanske (skratt).

Blott 21 år gammal har Berg inga funderingar på att sluta med innebandyn, men det betyder inte att hon inte har funderat på vad hon ska göra i framtiden. Samtalet glider in på vad hon ska göra senare i livet och vilka faktorer som påverkar.

– Det är mycket så här livet utanför som påverkar lite. Sen får man väl se vad man får för möjligheter, det kanske öppnas upp möjligheter i innebandyn, eller inte, jag har ingen aning. Så jag vet inte riktigt än. Om man ska pendla till Enköping så tar ju det sin tid också. Så jag vet inte riktigt, det är svårt att säga. Det är jättemånga som håller på jättelänge. Av vad jag har fått uppfattningen av så är det många som jobbar inom skola och sånt, så man kan liksom inte förlita sig fullt på innebandyn. Som jag sa lite tidigare att det är ju svårt, eftersom det ekonomiska bidraget inte riktigt finns, säger Hanna Berg.

Just ekonomin är en faktor i sammanhanget. Hanna lämnar ämnet med förhoppningar.

Ja men det hade varit kul om i alla fall möjligheten fanns. Jag tänker småtjejer, och killar, som vill satsa fullt på det. Man kan ju hoppas att det blir en dröm som kan uppfyllas senare i alla fall. Men så som det ser ut de närmaste åren så lär en ju inte kunna det, som kan hålla på med det för fullt, avslutar Hanna Berg.


TV: ”Måste våga sätta ner foten" - poddpanelen om elitlicensen

Tycker till om att skuldsatta SSL-föreningar.

Matchrapporter: Två mål för Stina Höög när Nacka Wallenstam besegrade IBF Falun Utveckling AIK kvalklart efter seger mot Nacka Wallenstam Uddamålsseger för Storvreta hemma mot Nacka Nacka Wallenstam besegrade Älvsjö AIK efter Linnea Lindgrens dubbel Nacka Wallenstam vinnare mot Tyresö Trollbäcken – avgjorde i förlängningen

Den här artikeln handlar om: