Slutspelsjagande trion
Foto: Per Wiklund
Superligan

Ska Rönnby missa slutspel för första gången på 17 år?

ANNONS

3 lag gör upp om 2 slutspelsplatser. Ett lag har aldrig spelat slutspel, ett lag har inte missat på 17 år och det tredje har spelat lika många som man missat.

Det börjar dra ihop sig till slutspurt i SSL Dam och det ser ut att bli ett riktigt getingbo runt slutspelsstrecket där Warberg, Malmö och Västerås Rönnby gör upp om två slutspelsplatser. Men det finns också en liten chans att Nacka och Falun kan ställa till det för trion ovan. Alla lag som är involverade i slutspelskampen har spelat 19 matcher förutom Malmö som spelat en mindre.    

6. Täby 31p

7. Warberg 27p

8. Malmö 24p

------------------

9. Rönnby 23p

10. Nacka Wallenstam 19p

11. Falun 19p

Under första halvan tog Warberg 9p mot de sju motståndarna man har kvar att möta. Malmö tog 5p och Västerås Rönnby tog 11p. Som extra krydda på moset så har alla i den slutspelsjagande trion bara mött varandra en gång och ska sålunda mötas en gång till. Tar man en titt på hur svårt motstånd lagen har kvar att möta så har Malmö och Warberg klart tuffare program kvar än Rönnby. Lägger man ihop tabellplaceringarna på de lagen som de har kvar att möta så får man fram att i snitt kommer Malmö möta ett 6,2 placerat lag, Warberg ett 6,3 placerat lag och lättast har Rönnby som möter ett 7,3 placerat lag. Innebandymagazinet har pratat med de tre lagens tränare om slutspelskampen och så här säger Rönnbys Andreas Harnesk om lagets prestation så här långt.

- Vi vill så klart ligga högre men jag tycker att vi har gjort det rätt så okej med tanke på förutsättningarna. Vi har tränat på hårt och vi har haft sju eller åtta anfallare borta rätt så länge. Jag är faktiskt jäkligt nöjd med vad spelarna åstadkommit och går allt som det ska och vi får tillbaka Elin Björkman snart så tror jag att vi kommer att klättra.

Är en nionde plats rimlig med tanke på vad ni presterat så här långt?

- Vi är ett lag som fört spelet väldigt mycket i år även mot väldigt skickliga lag. Vi har skapat väldigt mycket lägen men inte lyckats göra mål. Vi som lag har också en gemensam räddningsprocent som är mycket lägre än motståndarnas. Så det är en effektivitetsfråga som gör att vi ligger där vi gör. Vi kan ligga på 75% räddningsprocent medan motståndarna ligger på 85% och då hamnar vi efter. Det är många faktorer som ligger bakom ett resultat och vi har haft väldigt mycket skador och sjukdomar. För att summera så har vi varit väldigt bra stundtals men vi har varit för ojämna.

Rönnby har varit en av stormakterna på damsidan och ett av 2000-talets bästa lag. Man har tagit tre SM-guld bland annat och man har inte missat ett enda slutspel på 17 år. Just nu ligger man under strecket och frågan är om man ska skriva historia eller om man kommer att greja en slutspelsplats som vanligt.  

- Vi har gjort ett omtag i år med att bygga nytt med unga egna produkter så målsättningen i år har varit att bygga för framtiden. Skulle vi ta oss till slutspel redan i år så är det väldigt positivt. Däremot nästa säsong ska vi vara med och utmana högre upp. Men vi måste spela mer effektivt och se till att stänga ner mer. Vi släpper in få mål väldigt ofta men vi släpper in för många skitmål. Så hela laget måste bli bättre i det defensiva jobbet. Sen är det ingen hemlighet att vi behöver några anfallare som kliver fram och gör lite poäng.

Hur många poäng måste ni ta de resterande sju matcherna tror du för att säkra en slutspelsplats? 

- Det har jag inte tänkt på utan jag har mer tänkt på vilka egenskaper vi måste få till nu. Vi måste få till en egenskap där vi minskar antalet skitmål defensivt och ser till så att vi höjer vårt omställningsspel både defensivt och offensivt. Där har vi en hel del att justera. Rättar vi till det så har vi kommit en bra bit på vägen. Sedan behöver vi även få upp lite individuell förmågor också. Vi behöver ett par spelare som kliver fram och tar lite mer kvalitativa avslut och som gör lite mer poäng. Det räcker inte med att vi är ett riktigt bra kollektiv utan vi behöver någon som vill kliva fram och göra mål också.

Finns det något lag över er tre i tabellen eller under er som du tror kan blanda sig in i streckstriden?

- Både lagen under och över oss tre är bra och jag tycker serien är jämnare än vad den varit tidigare. Bottenlagen kan slå vilket lag som helst en bra dag och det finns inget stryklag längre. Men jag tror att det kommer handla om just de här tre lagen som gör upp om de två sista slutspelsplatserna.

Då är den stora frågan vilket lag som hamnar utanför slutspelsstrecket?

- Jag tror så klart att vi kommer ta en plats men Malmö och Warberg får ändå gälla som storfavoriter med tanke på att de har poängspelare och erfarenheten som vi saknar lite. Men trots det kommer vi ta en av platserna sedan får Warberg och Malmö göra upp om den andra. Båda lagen är väldigt bra och det känns som ett fifty fifty läge. 

  

Rönnbys kvarvarande matcher

Jönköping (b)

Warberg (h)

Lund (b)

Nacka (h)

Thorengruppen (b)

KAIS Mora (h)

Pixbo (b)



TV: Mika Kohonens nycklar till framgång

Världens bästa spelare genom tiderna avslöjar framgångsreceptet i Innebandymagazinets podcast

Matchrapporter: Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK Rönnby IBK vann mot Pixbo Wallenstam efter straffdrama

Den här artikeln handlar om: