Slutspelsjagande trion
Foto: Per Wiklund
Superligan

Ska Malmös usla höstsäsong kosta dem en slutspelsplats?

ANNONS

3 lag gör upp om 2 slutspelsplatser. Ett lag har aldrig spelat slutspel, ett lag har inte missat på 17 år och det tredje har spelat lika många som man missat.

Det börjar dra ihop sig till slutspurt i SSL Dam och det ser ut att bli ett riktigt getingbo runt slutspelsstrecket där Warberg, Malmö och Västerås Rönnby gör upp om två slutspelsplatser. Men det finns också en liten chans att Nacka och Falun kan ställa till det för trion ovan. Alla lag som är involverade i slutspelskampen har spelat 19 matcher förutom Malmö som spelat en mindre.    

6. Täby 31p

7. Warberg 27p

8. Malmö 24p

------------------

9. Rönnby 23p

10. Nacka Wallenstam 19p

11. Falun 19p

Under första halvan tog Warberg 9p mot de sju motståndarna man har kvar att möta. Malmö tog 5p och Västerås Rönnby tog 11p. Som extra krydda på moset så har alla i den slutspelsjagande trion bara mött varandra en gång och ska sålunda mötas en gång till. Tar man en titt på hur svårt motstånd lagen har kvar att möta så har Malmö och Warberg klart tuffare program kvar än Rönnby. Lägger man ihop tabellplaceringarna på de lagen som de har kvar att möta så får man fram att i snitt kommer Malmö möta ett 6,2 placerat lag, Warberg ett 6,3 placerat lag och lättast har Rönnby som möter ett 7,3 placerat lag. Innebandymagazinet har pratat med de tre lagens tränare om slutspelskampen och så här säger Malmös Mikael Jeppsson om lagets prestation så här långt. 

- Den är klart bättre nu än innan jul. Man ligger där man förtjänar så det är inte så mycket att säga om det. Som helhet har säsongen två karaktärer för vår del. Vi är inte speciellt nöjda med hösten men helt klart nöjda med vad vi presterat den sista tiden. Så vi hoppas fortsätta på det inslagna spåret men vi vet att det kommer bli tufft.

Malmö är inne på sin sjätte säsong i SSL och man har spelat två slutspel, missat två och ifjol stängdes säsongen ner som bekant men Malmö hade redan säkrat en slutspelsplats då. Malmötränaren vet inte hur man ska ta sig till lagets tredje slutspel men han har klart för sig vad de inte ska göra. 

- Vi måste börja med att inte prata om slutspel. Vi var väldigt uppskrivna i höstas och det verkar inte ha påverkat oss särskilt positivt. Vi har haft ett snack i laget där vi reviderat vår målsättning och jag känner inte att det är läge att plocka upp snacket om slutspel igen. Det är klyschigt men vi tar en match i taget nu, vi har mått bra av att jobba så nu den sista tiden. Vi pratar ingenting om tabellplaceringar utan vi fokuserar allt på vad vi kan göra bättre i vårt spel.

Malmö tog bara nio poäng under hösten på 12 matcher och under 2021 har man inte förlorat än under ordinarie tid och spelat in 15 poäng på sex matcher. Men när det kommer till hur många poäng Malmö måste ta till för att säkra en slutspelsplats så har Jeppsson inga teorier.   

- Jag har ingen aning om hur många poäng som kommer att behövas. Det enda jag har koll på är att vi har en svintuff match på söndag nu mot ett topplag, sedan väntar ett topplag till, och ett till och ytterligare ett topplag till. Så vi har en väldigt tuff tid framför oss men det är ju de lagen som man vill mäta sig med så det ska bli kul och se var vi ligger till. Får vi träff på grejerna så tror jag att vi kan skaka till det rejält i tabellen både i toppen och mitten.

Förutom ni tre som slåss runt strecket, tror du att någon lag ovanifrån eller underifrån kan blanda sig in i striden?

- Falun har ju snackat slutspel under hela säsongen så de ska man väl inte räkna bort då. Nacka är också ett bra lag som är inne i en bra period. Men ovanifrån kommer inget lag halka ner. Det är väldigt stabila lag som jag inte tror kommer åka på någon dip. Det kommer nog handla om trion du snackar om plus Nacka och Falun.

Vilka av de fem kommer att missa slutspel då?

- Det kommer bli tight hela vägen in över mållinjen. Men man vet ju inte vad som kan hände det kan ju komma lite corona och ett par WO-matcher som ställer till det. Har man otur och får Corona en dubbelhelg så ryker ju två matcher och då vet man inte vad som händer med tabellen. Men jag tror att Nacka och Falun kommer få det svårt. Falun är nykomlingar och det är väldigt tufft att gå till slutspel som nykomlingar. Vi kommer ta en av platserna och jag tror att Rönnby också kommer missa slutspel. Men det kommer bli en oerhört tuff slutspurt för alla inblandade,     

Malmös kvarvarande matcher

Sirius (b)

Pixbo (h)

KAIS Mora (h)

Thorengruppen (b)

Warberg (h)

Falun (h)

Västerås Rönnby (b)

Jönköping (h)


TV: Mika Kohonens nycklar till framgång

Världens bästa spelare genom tiderna avslöjar framgångsreceptet i Innebandymagazinets podcast

Matchrapporter: 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK Likaläge i matchserien efter Pixbo Wallenstams seger mot Rönnby IBK Rönnby IBK vann mot Pixbo Wallenstam efter straffdrama Rönnby IBK lyckades bärga segern mot IBF Falun Slagläge för Rönnby IBK efter ny seger

Den här artikeln handlar om: