Pandemin
Foto: Per Wiklund
Superligan

Växjömålvakten har drabbats hårt av Covid-19

ANNONS

Viktor Kastengren kan fortfarande inte träna innebandy 3 månader efter att han fick de första symptomen.

Den före detta RIG-målvakten Viktor Kastengren fick en flygande start på sin SSL-karriär när han utsågs till årets rookie efter debutsäsongen 2018/19 i Växjötröjan. Hans framfart i SSL har fått upp ögonen på Sveriges nya förbundskaptener och han blev uttagen till deras lista med 41 landslagsspelare, varav fyra var målvakter, som är aktuella för den kommande VM-truppen.

Men Kastengren har fått nästan hela säsongen förstörd av Covid-19. Han började stå de sex första matcherna men fick sedan Corona som höll honom borta i en match och tre veckor senare spelade han en match till den 5 december men sedan dess har han varken kunnat spela eller träna innebandy igen.   

- Jag testade positivt för Covid den 20:e november och har haft problem med sviterna sedan dess. Jag försökte träna som vanligt veckan efter jag kom ut ur karantän men åkte på bakslag under en match samma vecka. Sedan dess har jag inte gjort ett ordentligt träningspass utan fått hålla det till korta pass och försökt hitta en nivå som jag orkar med, säger Kastengren till Innebandymagazinet och fortsätter:

- Vi har gjort en hel del tester där vi kollat blodvärden, lungorna, hjärtat, syreupptagningen etc men det är svårt att få konkreta råd hur jag ska bli bättre utan det kokar ner till att vänta ut det. Jag kände mig marginellt bättre i mitten av januari men åkte då på feber och svullen hals, återigen gjorde jag flertalet tester men fick inget riktigt svar utan det spekuleras kring om det var Covid som återigen visade sig. Nu har jag vilat helt i två veckor och ska testa ett enklare pass under dagen.

Hur mår du just nu?

- Det har varit frustrerande och tungt mentalt att det blivit som det blivit. Jag hoppas dagligen att det ska kännas bättre men det går otroligt långsamt och symptomen fortsätter att visa sig under träningspassen. Jag påverkas som tur var inte så mycket i vardagen utan kan jobba, vilket jag lagt många timmar på den senaste tiden för att tänka på annat.

Hur har din vardag sett ut under de senaste tre månaderna?

- Jag har försökt hitta en balans på hur mycket träning jag klarar av. Jag har upplevt att jag kan träna korta, enklare pass utan större bekymmer. Jag kör ett kortare gympass på morgonen innan jobbet och sedan cirka 30 minuter innebandy tillsammans med några skyttar innan laget går på. Sett till jobbet så arbetar jag hemifrån med olika projekt, jag brukar börja vid 08 för att jobba fram till en timme innan träningen börjar, sedan några timmar på kvällen. Det blir ganska många timmar framför datorn och i telefon.

Vad är det som händer i din kropp när du försöker träna?

- Jag får tung andning, pulsen blir hög och jag får yrsel.

När tror du att du kan vara tillbaka på planen igen?

- Jag har ställt mig den frågan många gånger och jag vet verkligen inte. Det är svårt att utvärdera och sätta någon tidsplan då det finns så lite kunskap. Jag fortsätter att ta det dag för dag och försöker fokusera på det jag kan påverka. Jag har haft bekymmer i närmare tre månader och vill såklart vara tillbaka och spela innebandy fullt ut så snart som möjligt. Framförallt vill jag känna att kroppen mår bra och att jag kan belasta utan att vara orolig för min hälsa.

I Kastengrens frånvaro har det varit smått kaotiskt vem som ska vakta stolparna och man har bland annat lånat in Pascal Meier och Edin Omanovic. Förutom de två målvakterna har även Martin Stolt, Martin Hales, Linus Flink och Alexander Gaihede varit uppskrivna på ett matchprotokoll. Totalt har Växjö alltså använts sig av sju målvakter den här säsongen.

- Det har varit helt galet. Det måste vara någon form av rekord. Jag har aldrig varit med om något liknande, sa lagets tränare, Johan Schönbeck till Innebandymagazinet för ett par veckor sedan.

Trots att målvaktstalangen inte kunnat träna så mycket med laget så har han följt dem väldigt ingående under säsongens gång.

- Jag har följt varje träning och match så nära som möjligt. När jag kunnat vara på plats har jag varit det, annars har jag följt dem hemifrån. Jag är imponerad av laget, det är en grupp med fantastiska människor som är väldigt inspirerande att vara del av. Jag gör allt jag kan för att komma tillbaka och bidra.

Vad saknar du allra mest med att inte få spela?

- Jag saknar det vardagliga, att varje dag fokusera på att bli bättre individuellt och som grupp. Sedan saknar jag såklart att vinna matcher tillsammans med laget.


TV: Depressionen - Kohonens mörka tid: "Allt var grått"

Mika Kohonen berättar om karriärens svåraste period i Innebandymagazinets podcast

Matchrapporter: Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö Storvreta vann första matchen mot Växjö

Den här artikeln handlar om: