Superligan herr
Patrik Gustavsson är en av spelarna som har fått sitt genombrott i årets Växjö Vipers.
Foto: Per Wiklund
Superligan

Unga Växjö har tystat tvivlarna: "Många som inte trodde på oss"

ANNONS

Schönbeck: "Visste att vi gjorde rätt som satsade på en föryngring i truppen".

Växjö Vipers är inne på sin nionde säsong i superligan och vet ännu inte hur det är att missa ett slutspel. I våras var laget emellertid riktigt illa ute - och hade inte coronapandemin satt stopp för säsongen hade huggormarna missat sitt första slutspel någonsin. 

Och parallellt med lagets mindre framgångsrika fjolårssäsong blev antalet frågetecken inte mindre av att profiler som Jesper Sankell och André Andersson valde att lämna klubben för nya äventyr. 

Hur stod det egentligen till med Växjö som så sent som 2017 stod i final i Globen. 

Ett halvår senare är prognosen tydlig: Växjö Vipers mår bättre än på bra länge. 

– På det stora hela är jag väldigt nöjd med den riktning som vi har tagit som förening, säger lagets tränare, Johan Schönbeck till Innebandymagazinet och fortsätter: 

– Det var kul att läsa experternas tankar inför säsongen och det var tydligt att det var många som inte trodde på oss. En faktor som jag tror att många glömde av inför säsongen var att vi skulle få tillbaka Ludwig Persson och Niklas Ramirez - och trots att de på pappret inte var nyförvärv så har de indirekt blivit det. 

Med vilken känsla gick du in i säsongen?

– Personligen hade jag inte så låga tankar om oss. Jag visste att vi gjorde rätt som satsade på en föryngring i laget. Det är inte alltid de stora namnet som tar en till framgång - och lite så har vi resonerat. Nu har vi en otroligt sammansvetsad grupp som drar åt samma håll. 

Ni har många unga spelare som har tagit stora kliv i år - trodde du att utvecklingen skulle gå så pass snabbt som den har gjort? 

– Många av killarna debuterade faktiskt redan i fjol och fick känna på SSL i lugn och ro. Det har vi sett förut att det tar tid att etablera sig i den här ligan - och avsett var du kommer ifrån så tar det tid att anpassa sig till nivån i SSL. Även om du har varit framstående i allsvenskan brukar det ta tid. 

Han fortsätter: 

– Vi har flera klockrena exempel på spelare som har blommat upp nu under sina andra säsong. Patrik Gustavsson är ett bra exempel - han är en helt annan spelare i år och även om han har haft det lite tyngre på slutet gör han det väldigt bra, berömmer Schönbeck. 

Tommy Bolin är en annan spelare som ser ut att ha hittat väldigt rätt hos er - vad säger du om hans första halvår hos er? 

– Jag tror att det är många som har en bild av Tommy som lite svårhanterlig och att det är en kille som gör det som passar honom för stunden. Sanningen är att det är helt tvärtom. Han har kommit in i laget på ett helt fantastiskt sätt och visat vilken toppenkille han är. Det är en föreningsmänniska som brinner för klubben. Dessutom är det en oerhört skicklig innebandyspelare som kan mer än att göra mål. Jag är väldigt glad att han bestämde sig för Växjö och att vi har fått lära känna honom. 

Ludwig Persson är en annan spelare som betyder mycket för er - hur viktig har hans återkomst i Växjö-tröjan varit för er? 

– Han är jätteviktigt för oss och en av våra ledande spelare - både på och utanför banan. Framförallt har han snäppat fysiken, som är bättre i år, och med den försäsongen som han gjorde gav han sig möjligheten att ta ytterligare steg i utvecklingen. Det är jättekul att han har tagit det klivet och att han är landslagsaktuell igen. 

Till sist - hur långt kan det räcka för er den här säsongen?  

– Det är svårt att säga exakt var vi står tycker jag och när tabellen haltar som det gör lär vi inte vara fyra när de andra lagen har spelat lika många matcher. Vi fortsätter att jobba stenhårt mot våra mål och kommer att göra allt för att ta en slutspelsplats.  


TV: Sveriges största innebandytalang

FBC Lerums Victor Johansson om utmärkelsen

Matchrapporter: Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö Storvreta vann första matchen mot Växjö

Den här artikeln handlar om: