Debatt
Foto: Privat
Krönika

En pandemi är inte rättvis men man behöver inte göra den mer orättvis än nöden kräver

ANNONS

Innebandyprofilen Ulf Andersson som varit verksam i innebandyns tjänst i över 30 år tycker till om hur årets innebandysäsong ska räddas.

”Det finns ingen rättvisa i vardagen. Det finns heller ingen rättvisa i en pandemi. Dock var det väldigt olyckligt att dra den mellan herr och dam”.

Med de raderna avslutades mitt inlägg om pausade serier och träningsmöjligheter inom innebandyn. Det blev debatt och det är bra. Precis vad sporten behöver synd bara att det ska till en pandemi för att väcka densamma. Svenska Innebandyförbundets Tävlingsutkott (TU) svarade med att göra ännu större skillnad på herr och dam och pausade nu även helt ned Södra, Västra och Östra Damallsvenskan men fortsätter låta herrallsvenskan spela. Svaret kom i form av en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. Kanske inte så man släcker en eld…

Känslan blir att SIBF fortsätter att skapa fler och större problem när man försöker lindra det första. Känslan av att örat mot rälsen saknas.

Nu behövs flera lösningar på hur seriespel ska kunna genomföras den här säsongen, 2020/2021. Förra årets debacle är knappast glömt där lag flyttades upp och ned lite hur som helst bara för att kunna starta nästa säsong och på nytt hamna i pandemins klor.

Därför:
Lös ett problem innan ni skapar ett nytt!

Analysera problemet och dess orsaker. Slutför säsongen 2020/21 innan ni ens tänker tanken på säsongen 2021/22. Det kommer vara logiskt för alla. Lär av pandemin 2020 och hur det utvecklade sig i maj-juni. Detta tillsammans med ett vaccin kommer med största sannolikhet innebära att man kan slutföra serien innan midsommar även om vi pausar till och med februari. Så fundera inte på att man måste vara klar i april. Följ spelåret och om det inte räcker fortsätt in på hösten. Alla vill avsluta sina serier och man vill göra det med dubbelmöten och de kval och slutspel som sagts.

En SM-final i juni kanske till och med kan tillåta publik på 500 personer? En Innebandyfest utan publik men med alla lagen samlade kan mycket väl fungera. Landslagslägren kan hållas och våra framtida talanger får uppleva det de jobbat för i åratal.

Ta inte detta från våra spelare och ledare!

Förskjut säsongen in i sommaren om det behövs. Var smidiga och anpassa beslut och scenarion till en kris, till en pandemi. Våga fråga, våga lyssna och lös detta tillsammans med verksamheten. Så skapas förankring och brett stöd.

Behövs mer inspiration?

Titta då på NHL, den organisation som mest och bäst klarat av att genomföra sin säsong med bibehållen känsla av produkten. Där spelades sista Stanley Cupfinalen 28:e september att jämföra med normalt mitten av juni. 

En pandemi är inte rättvis men man behöver inte göra den mer orättvis än nöden kräver.

/Ulf Andersson

  

Den här artikeln handlar om: