Corona-pandemin
Tränare Burman på knä och succényförvärvet med #25 på bröstet.
Foto: Simon Melchert
Allsvenskan västra/södra

Tränaren oförstående till att damernas match ställs in

ANNONS

Igår spelade Helsingborgs herrar match i Superligan men idag får inte ett skånskt lag spela match i damallsvenskan.

Idag skulle IBK Göteborg ha spelat mot Munka-Ljungby hemma i Ludenhallen men matchen skjuts upp tack vare att det råder skärpta allmänna råd i region Skåne.

- Det är ett jättekonstigt beslut, de andra serierna spelar ju fortfarande så jag förstår inte riktigt varför vår match ska ställas in. Jag har inte satt mig in i det så mycket utan jag fick ett samtal från sportchefen igår som sa att matchen var inställd för att Skåne var satt i någon form av karantänläge, säger laget tränare Andreas Burman till Innebandymagazinet.

Det konstiga i beslutet är inte att matchen skjuts upp på grund av den ökade smittspridningen i Skåne utan det har tränaren full förståelse för. Det han inte förstår är varför de skånska lagen i damallsvenskan stoppas medan de skånska lagen i SSL dam och herr samt herrallsvenskan får spela.   

- Det känns så jäkla konstigt så man tror knappt att det är sant. Men samtidigt så blir jag inte förvånad med tanke på alla andra konstiga beslut om Covid-19 där nattklubbar få ha öppet men inte stora arenor för hockey och fotboll. Men det känns tråkigt och man undrar ju vad som kommer att hända nu.

Vad är det som du är orolig för?

- Hur kommer de bli med serien nu, hur länge kommer det här pågå. Eftersom man var med förra säsongen och hur det avslutades då gör ju att man funderar extra mycket nu vad som kan hända. Kommer de få dra igång igen i Skåne eller kommer det vara paus fram till jul, det är massa sådana frågor som ploppar upp. Men det är som det är.

Göteborg som kom tvåa i södra allsvenskan senast låg etta på vakanslistan till SSL men de fick ändå inte IKSU:s plats när de drog sig ur SSL utan Thorengruppen överklagade vakansordningen och fick rätt och petade ner Göteborg ett snäpp. Något som var väldigt omtalat i somras men nu har Göteborg gått vidare och siktar på att gå upp för egen maskin den här säsongen. Men man har redan tappat fem poäng de första fem omgångarna och ligger just nu precis utanför kvalstrecket till SSL-kvalet.   

- Jag tycker att vi har inlett helt okej. Vi spela oavgjort mot Kalmarsund och vi torska senast mot Växjö. Det är två matcher som jag tycker att vi ska vinna om man ser till skapade målchanser. Det är surt att tappa de poängen men vi har mött båda på bortaplan och det kommer vara två topplag. Vi var värda mer poäng mot dem men jag är övertygad om att vi kommer att slå dem hemma.

Tror du att Växjö kommer vara ett topplag i år, för senast vann de ju också de fem första matcherna men sedan rasade de samman som ett korthus och sluta sexa och var nära att få kvala sig kvar?

- Känslan är att de är bättre i år även om målen de gjorde mot oss var helt osanna. De gjorde mål på lite allt möjligt på lägen som inte fanns. Men det är ett lurigt lag som är svårscoutat och de är mycket spetsigare i år så de kommer inte att falla ihop den här gången som de gjorde ifjol.

Göteborg har seriens i särklass bästa försvar och de har bara släppt in 6 mål så här långt. Men produktionen framåt har varit en akilleshäl i många år och hittills har man bara gjort lika många mål som bottenlagen.  

- Förra säsongen snittade vi två insläppta per match och gjorde mellan fyra och fem. Vi spelar väldigt kontrollerat både med och utan boll och eftersom vi inte släpper in så mycket mål vet vi att vi inte behöver göra sju åtta mål varje match för att vinna. Så vår målproduktion är inget problem utan vi spelar kontrollerat och ser till att göra mer än vad vi släpper in.

Inför säsongen värvade Göteborg flera spelare än vad man gjort på väldigt länge och man fick in flera välmeriterade SSL-spelare från Pixbo. Men det är ingen av de rutinerade spelarna som imponerat lika mycket som en okänd Dam1an-spelare från Munka-Ljungby vid namn Malin Forsell. 21-åringen ligger tvåa i den interna poängligan på 5 poäng, två bakom kedjekompisen Moa Rylander.  

- Hon är en väldigt spännande spelare som flyttade hit för att hon skulle plugga. Hon är en rivig spelare med väldigt mycket fart. Hon har öppnat starkt men hela hennes formation med Michaela Holmström och Moa Rylander samt Elin Björke och Amanda Mellberg på backen har startat oerhört bra. Vi spelar ett spel som hon inte är vann vid med så om hon får lite mer tid på sig så tror jag att hon kommer göra ännu mera poäng.

 


Matchrapporter: Lindome klart för kval till Superligan Klart i dag: Jönköping vinner serien efter seger mot Växjö IBK Tungt för Växjö IBK – Craftstaden bröt fina vinstsviten Växjö IBK toppar tabellen efter seger mot Fristad Växjö IBK besegrade Olofström och toppar nu tabellen

Den här artikeln handlar om: