Corona-pandemin
Foto: Per Wiklund

Därför stoppar förbundet Damallsvenskan och Herr1an men inte SSL och Herrallsvenskan

ANNONS

Svenska Innebandyförbundet förtydligar varför man beslutat som man gjort.

Igår kom det beslut från Svenska Innebandyförbundet att man pausar allt deltagande från skånska lag i Damallsvenskan, Herr1an och Juniorallsvenskan på grund av Folkhäslomyndigheternas skärpta allmäna råd i region Skåne som gäller från 28/10-17/11. Däremot så kommer SSL herr och dam samt Herrallsvenskan fortsätta med skånsk deltagande. 

Ett beslut som väckte stora diskussion på sociala medier under gårdagen och idag rasade IBK Göteborgs damtränare, som skulle spelat match ikväll, mot beslutet att herrarna får fortsätta spela i allsvenskan men inte damerna. 

 - Det känns så jäkla konstigt så man tror knappt att det är sant, sa Andreas Burman till Innebandymagazinet bland annat. Läs hela intervjun här.  

Nu har Svenska Innebandyförbundet gått ut med ett förtydligande på sin hemsida om varför man låter Superligan och Herrallsvenskan fortsätta medan man stoppar Damallsvenskan och Herr1an. 

- Svenska Innebandyförbundet (SIBF) har ända sedan pandemins start följt Folkhälsomyndighetens (FHM) och Riksidrottsförbundets (RF) riktlinjer och rekommendationer. Dessa riktlinjer och rekommendationer är oftast inte heltäckande och tydliga, utan kräver att SIBF ska tolka och fatta beslut för sin verksamhet utifrån tillgänglig information.

- I aktuell fråga rörande lokala restriktioner i Skåne är riktlinjerna från FHM och RF att idrott där utövarna helt eller delvis har sitt idrottsutövande som yrke ska undantas. Riktlinjerna är inte kopplat till serienivå, eller vad som kan anses vara elitverksamhet, utan endast till om spelare och ledare kan anses vara helt eller delvis yrkesverksamma i sitt idrottsutövande. Ersättningsnivåerna för utövarna inom innebandyn skiljer sig markant åt, och inom samma serie finns det spelare och ledare som har en väsentlig del av sin inkomst från sitt idrottsutövande, samtidigt som andra spelar helt utan ersättning.

Lagidrotterna kan av naturliga skäl inte undanta enskilda utövare eller lag, utan ett beslut måste fattas på serienivå. Utifrån detta beslutade SIBF att de två nedersta serierna på förbundsnivå (Allsvenskan dam respektive division 1 herr) ej kunde anses uppfylla kravet på yrkesverksamhet, medan övriga serier ur ett helhetsperspektiv i tillräckliga delar kunde anses möta kriterierna.


Den här artikeln handlar om: