Corona-pandemin
Foto: Peter Lindblad och Patrik Palm

Damallsvenskan stoppas i Skåne men inte herrallsvenskan

ANNONS

Folkhälsomyndigheten har i samråd med smittskyddsläkaren i region Skåne fattat beslut om skärpta allmänna råd.

Från och med igår till minst den 17 november gäller skärpta råd i region Skåne och råden kan mycket väl förlängas. 

De skärpta råden innebär för idrotten i Skåne att var och en ska avstå från att delta i idrottsträning, matcher och tävling. Undantag görs för träning för ungdomar födda 2005 eller senare, samt för spelare och ledare som helt eller delvis har sitt idrottande som yrke. 

 Utifrån det har Svenska Innebandyförbundet beslutat följande om sin serieverksamhet i området:

 
  • Svenska Superligan damer och herrar, samt Allsvenskan herrar, fortsätter enligt fastlagt spelschema till dess annat beslut fattas.

  • Matcher under perioden 28/10 till och med 17/11 med lag från föreningar med hemvist i Skåne län i serierna Allsvenskan dam, division 1 herr samt Juniorallsvenskan skjuts upp tills vidare. Detta gäller såväl hemma- som bortamatcher. De aktuella skånska lagen avråds tills vidare från att träna gemensamt.

  • Svenska Innebandyförbundet rekommenderar att samtliga matcher som kan spelas i Skåne län utifrån ovan spelas helt utan publik. Lag med hemvist i Skåne län rekommenderas att ej ha medföljande publik på bortamatcher.

Ovan gäller i den specifika situation med lokala restriktioner som pågår i Skåne län, och hur innebandyns verksamhet ser ut där. Svenska Innebandyförbundet kommer tillsammans med berörda myndigheter och Riksidrottsförbundet att hantera varje uppkommen situation enskilt. Detta ska därför inte ses som praxis för hur liknande situationer kommer att hanteras vid senare tillfällen eller i andra regioner.


Skånes Innebandyförbund ansvarar för seriespelet på distriktsnivå och kommunicerar separat vad som gäller för det.  

– På mycket kort tid har lokala restriktioner nu införts i två regioner. I Skåne innebär det att vi till stora delar tyvärr inte kan utöva vår idrott, men som vi sagt tidigare under pandemin så är det människors hälsa och välmående som ska vara vårt främsta fokus. Svensk Innebandy kan inte göra allt, men det vi kan göra är att ta ansvar för oss själva och vår verksamhet genom att anstränga oss det där lilla extra för att skapa en så säker miljö som möjligt runt våra träningar och matcher. Tillsammans tar vi ansvar för att Folkhälsomyndighetens, Svenska Innebandyförbundets och distriktsförbundens riktlinjer och rekommendationer följs. Det är viktigt och gör stor skillnad i helheten, säger Svensk Innebandys generalsekreterare Mikael Ahlerup. 

Källa: Pressmeddelande

Medans Sverige har infört lokala skärpta råd för region Uppsala och Skåne har flera länder runt om i Europa stäng ner sina ligor helt. Några av länderna som stäng ner är:

Danmark
Tjeckien
Schweiz
Italien
Frankrike
Ungern (Internationell Floorball Leauge)
Slovenien (Internationell Floorball Leauge) 
Österrike (Internationell Floorball Leauge)

Läs vad generalsekreterare Ahlerup hade att säga när Innebandymagazinet frågade honom förra veckan om det var på tal att stänga ner ligorna i Sverige också.