Landslaget

Publiken kommer få en viktig roll kommande VM

ANNONS

Den före detta RIG-stjärnan Matilda Lindgren om att VM flyttas fram till nästa år.

I förra veckan beslutade Internationella Innebandy Förbundet att skjuta upp U19-VM i Uppsala ytterligare en gång. Mästerskapet som är det första någonsin på svensk mark på damsidan skulle egentligen ha spelats i början på maj. Men på grund av Coronakrisen flyttade man fram det till september. Men nu har alltså IFF kommit fram till att det ska avgöras i maj 2021 istället. 

Läs mer om beslutet här
Förbundskapten Granelid om beslutet
Maggets VM-trupp 

RIG-stjärnan Matilda Lindgren har blivit värvad till KAIS Mora kommande säsong. Där kommer hon få vässa formen inför det stundande U19-VM:et som avgörs i maj nästa år. Även att Lindgren då kommer vara 20 år så får hon vara med och spela på grund av att mästerskapet är framflyttat från maj i år. 

- Jag tycker att det verkar fullt rimligt även fast det känns lite halvtråkigt då många nog hade sett fram emot att VM skulle spelas i September. Nu i den här pandemin så känns det inte riktigt möjligt att genomföra ett VM där lag från hela världens ska resa till Sverige. 

RIG-stjärnan fanns med i förbundskapten Granelids trupp i den senaste U19-truppen och enligt Innebandymagazinets Henrik Jansson bör Matilda vara en given VM-spelare. Den nyblivna moraiten själv är lite mer ödmjuk när det kommer till uttagningen nästa år.

- Det är en svår fråga. Finns hur många duktiga spelare som helst som slåss om platserna. Man får helt enkelt försöka prestera på sin egen högsta nivå och hoppas att det räcker till.

Är det en fördel eller en nackdel för dig personligen att VM:et skjuts fram?

- Om det skulle bli så att man får spela ett VM så tror jag att det är en fördel att det spelas i Maj. Det är svårare att spela sådana viktiga matcher i början av en säsong där man knappt spelat någon innebandy på några månader. I slutet av en säsong är det lättare mentalt och fysiskt att spela sådana matcher. Personligen tycker jag att viktiga turneringar ska spelas i slutet av en säsong. Det är det man laddat upp för en hel säsong och jobbat mot, det blir mycket roligare. 

Hur är det att gå och ladda för ett VM som hela tiden skjuts upp?

- För egen del har det inte varit speciellt jobbigt, man har ju fått veta det i väldigt god tid innan. Det påverkar inte så mycket, man fortsätter med försäsongen som vanligt och siktar in sig på nästa säsong helt enkelt.

Tankar om att få spela på hemmaplan när U19-VM för damer arrangeras i Sverige för första gången någonsin?

- Att det ska bli otroligt mycket publik, tror att det är många från hela Sverige som kommer ta sig till Uppsala för att se VM. Sen tror jag självklart, med hjälp av allt stöd från läktaren, att det blir guld för Sverige.

Video: Kolla in Matilda Lindgren in action


Den här artikeln handlar om: