giganternas kamp
Casper Backby under den senaste SM-finalen som spelades våren 2019. Den vann Storvreta, men det är Falun som nu är regerande mästare.
Foto: Per Wiklund

Backby: "Kan fundera på vad Storvreta ska vara gladast eller argast för"

ANNONS

Redan nu har uppsnacket inför sommarens försäsongsmatcher mellan Falun och Storvreta kommit igång. Alexander Rudd sade i en intervju att de ville visa "vilka som är bäst" och nu uttalar sig Faluns Casper Backby om lagets stora rival.

Falun och Storvreta kommer i sommar möta varandra vid tre tillfällen under försäsongen, en matchserie som klubbarna själva valt att kalla "Giganternas Kamp". Matcherna spelas den 10, 13 och 16 augusti och kommer att sändas på webben.

Rivaliteter som deras skapar ofta kamp både på och utanför planen. Samtidigt som Falun och Storvreta utkämpat många bataljer innanför sargen så har ordkrigen utanför varit lika många. De senaste debatterna mellan storklubbarna har handlat om Faluns SM-guld (som delades ut i våras när laget vann serien) och beviljandet av Storvretas elitlicens.

Redan på upptaktsträffen inför fjolårets säsong kallade Falun-centern Casper Backby Storvreta för "Lyxfällan", och när Uppsala-laget för några veckor sedan beviljades elitlicens – trots rapporter som stora ekonomiska problem – väcktes debatten igen. I en intervju med Dalarnas Tidningar kommenterar nu Backby Storvreta-situationen på nytt:

- Jag köper inte riktigt det, egentligen. Det finns andra klubbar som har slitit hur hårt som helst för att klara kraven, som Helsingborg till exempel. Då tycker jag att Storvreta också ska förhålla sig till det. Men det är som det är, och vi är som sagt glada för att de är kvar, säger han till tidningen.

Han kommer också in på debatten som uppstod när det stod klart att Falun skulle tilldelas SM-guldet efter den avbrutna säsongen. Från Storvreta-håll kom en del uttalanden som ifrågasatte beslutet, vilket Backby nu kommenterar.
- Det var ju mycket snack från deras sida om guldet, även om det inte var vi som hittade på att vi skulle få det. Och vi ber inte om ursäkt för guldet, vi var det bästa laget. Men man kan ju fundera på det Storvreta fick på grund av de här, och vad de ska vara gladast eller argast för, säger han.