SSL-UTMÄRKELSER 2019/20
Foto: Per Wiklund

Årets rookie: Jan Zaugg, Mullsjö AIS

ANNONS

Schweiziske bolltrollaren framröstad av tränarna: "Skulle förbereda ett tal på banketten"

För 23:e gången i ordningen delar Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan ut utmärkelsen Årets rookie på herrsidan. Årets pristagare är Jan Zaugg, Mullsjö AIS.

Motivering: När Mullsjö värvade den schweiziske landslagsforwarden så var det en av förra årets mest uppmärksammade övergångar. Ändå blev Jan Zauggs debutsäsong i SSL över förväntan. 22-åringen var lagets vassaste spjutspets i anfallsspelet och vann den interna poängligan med 60 poäng. Han kom också tvåa i SSL:s totala skytteliga med 43 mål. Utöver poängproduktionen har Zaugg gjort avtryck med sitt underhållande spel där publiken ofta bjuds på tekniska konstnummer.

Grattis Jan! Hur känns det här?

– Självklart känns det bra när man får bekräftelse på att man gjorde något bra, även om jag inte är den som jagar efter dessa utmärkelser. Och i slutändan vill jag tillhöra de bästa spelarna i världen och inte bara vara en av de som spelat sin första säsong i SSL. Men som sagt, jag är självklart glad för priset, säger Jan Zaugg till Innebandymagazinet.

Var det här något du hade hoppats på eller kommer det som en chock?

– Jag visste inte att den utmärkelsen existerade när jag kom till Sverige. Men under hela säsongens gång har några berättat för mig att jag skulle förbereda ett tal på banketten i Globen (skratt). Men i slutändan var det också några andra unga och nya spelare som gjorde det väldigt bra, så jag hade inte blivit besviken om jag inte fick det.

Varför tror du att tränarna har röstat fram dig?

– Jag vet inte. Förmodligen tack vare min spelstil som många verkar gilla!

Vad säger du själv om din första säsong i SSL?

– Jag har ganska nöjd med tanke på att det var min första säsong, med många förändringar både på och utanför planen. Jag kom in i laget väldigt bra och acklimatiserade mig ganska fort. Det var väldigt viktigt för att jag också skulle kunna prestera på planen.

Kan du peka på något som du har utvecklat extra i ditt spel?

– Jag vet inte om det var något speciellt som jag utvecklade jättemycket. Jag tror att jag har fått mer erfarenhet och blivit lite bättre ur alla aspekter. Men det viktigaste för mig är att fortsätta bli bättre och vara en av de bästa.

Vad har du för personliga ambitioner framöver?

– De senaste åren tror jag att jag har lyckats hitta en bra mix mellan att underhålla och samtidigt vara effektiv och hjälpa laget. Och det är också något som jag fortfarande jobbar med.

Vad säger du om Mullsjös säsong som lag 2019/20?

– Det var okej. Vi hade för mycket toppar och dalar. Självklart var det också tränarsituationen som gjorde det väldigt svårt för oss spelare och även för tränarna, men vi nådde inte vår fulla potential alls.

Vad tror du om era chanser nästa säsong?

– Vi har höga ambitioner och det är också realistiskt med truppen vi kommer ha nästa säsong. Vi kommer jobba hårt och göra vårt bästa för att stå i Globen om elva månader. Personligen vill jag bara vara den bästa versionen av mig själv i så många matcher som möjligt och på det sättet hjälpa laget att nå framgång.


Tidigare vinnare

2018/19: Viktor Kastengren, Växjö IBK

2017/18: Malte Lundmark, IBF Falun

2016/17: Andreas Stefansson, AIK IBF

2015/16: Eero Kosonen, Växjö IBK

2014/15: Matej Jendrisak, Linköping IBK

2013/14: Filip Kjellsson, Växjö IBK

2012/13: Patrik Svensson, Granlo BK

2011/12: Alexander Rudd, IBF Falun

2010/11: Martin Karlsson, Linköping IBK

2009/10: Johan Eriksson, Sirius IBK

2008/09: Rasmus Sundstedt, Caperio/Täby FC

2007/08: Kim Nilsson, Färjestadens IBK

2006/07: Daniel Ramsin, Caperio/Täby FC

2005/06: Mattias Samuelsson, Storvreta IBK

2004/05: Magnus Anderberg, FC Helsingborg

2003/04: Mikael Karlsson, Södertälje IBK

2002/03: Fredrik Nyth, IBF Älvstranden

2001/02: Andreas Carlbom, Örnsköldsviks SK

2000/01: Mika Kohonen, Balrog IK

1999/00: Johan Anderson, Jönköpings IK

1998/99: Mathias Bergsdorf, IBK Dalen

1997/98: Anders Hellgård, Pixbo Wallenstam IBK


Fotnot: Utmärkelsen Årets rookie delas årligen ut av Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan och utses i samarbete med huvudtränarna i SSL.

FAKTA

Jan Zaugg

  • Född: 1997
  • Position: Forward
  • Fattning: Left
  • Klubb: Mullsjö AIS
  • Moderklubb: Voodoo Koniz
  • Poäng i SSL 2019/20: 60 (43+17)
Den här artikeln handlar om: