SSL-UTMÄRKELSER 2019/20
Foto: Per Wiklund

Årets tränare: Thomas Brottman, IBF Falun

ANNONS

Får utmärkelsen för andra gången: "Kul när det är kollegor som säger vad de tycker"

För 22:a gången i ordningen delar Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan ut utmärkelsen Årets tränare på herrsidan. Årets pristagare är Thomas Brottman, IBF Falun.

Motivering: Falun var överlägsna vinnare 2019/20. Trots att man inte spelade sista omgången lyckades man slå poängrekord, aldrig tidigare har ett lag tagit 84 poäng i Sveriges högsta serie. Totalt vann Falun 28 av 31 matcher och förlorade endast två matcher, varav en efter förlängning. Thomas Brottman har tillsammans med assisterande tränaren Eric Björk lyckats leda dalalaget till att prestera på en hög nivå under hela säsongen.

Hur känns det här, Thomas?

– Det känns väl rätt (skratt). Det känns kul och framförallt kul när det är kollegor som säger vad de tycker och vad de tycker är bra, så det är kul, säger Thomas Brottman till Innebandymagazinet. 

Det är andra gången som du vinner det här priset, vad betyder det för dig att få en sån här utmärkelse?

– På något sätt så blir det ju ett kvitto på respekt, att de respekterar det jag håller på med och jobbar med så att säga. Sen så är det svårt också, alla har ju sina förutsättningar och sina uppförsbackar och nerförsbackar och så. Men det är klart att det inte är så att jag gråter, om du förstår vad jag menar, det blir lite roligare tillvaro i vardagen. 

Under Thomas Brottman svarade Falun under säsongen 19/20 för en fantastisk prestation när man slog poängrekord i SSL Herr då laget slutade på 84 poäng, 16 poäng framför ärkerivalerna Storvreta, och hade endast en förlust under ordinarie tid på 31 matcher. 

Vad är det som gjort er såpass starka i år?

– Det är någonting jag sa i en annan intervju att jag har jobbat länge med att det här ska bli ett självspelande piano med olika utmaningar mot spelarna. Och jag tycker att det har blivit bättre och bättre för varje år och i år var det nästintill perfektion till hur de själva drev det både på planen och även på taktiken som spelarna var väldigt bidragande till. Det har varit ett fint år. Sen har alla som jobbat omkring gjort ett grymt hästjobb och dragit loket framåt och gjort spelarna bättre på alla sätt och vis. 

I fjol hade Falun en väldigt aktiv sillysäsong och hämtade in talanger som Emil Ruud och Victor Wettegren för att nämna några och generationsväxlingen som laget påbörjat fortsatte därmed - och visst har det varit viktigt att påbörja en generationsväxling hos mästarna. 

– Vi har väl hållit på i ett par år nu och vi försöker inte ha något sånt där trappsteg utan vi vill att det ska vara ganska flytande med en ny generation. Men givetvis Ruud, Lundmark och i år även Max Sjöman har tagit stora kliv. Även Kalentun och de här, det är fina killar att jobba med och jag tror att i utvecklingskurvan så ligger de högt i en växel tre av sex, jag hoppas att de fortsätter göra en bra utvecklingskurva. Sen har det varit viktigt för oss att vi har fått tre formationer som är jäkligt drivande, för det har varit lite vårt dilemma förr att vi har haft en drivande formation och sen två som spelar noll-noll. 

Du fick även in Eric Björk vid din sida till den här säsongen, hur har det varit?

– Det har varit både och kan jag säga. Han är jätteduktig på det han håller på med och det han gör, sen är det inte ett jättebra läge för honom eftersom jag och Hedlund(Rickard) har jobbat ihop i tio år och nästan blivit som en och samma person. Det är klart att det är lite jobbigt för han i vissa lägen men jag tycker att han har gjort det bra och bidragit med saker som jag vet att han kan göra. Ser spelet med lite andra ögon där jag och Hedlund kanske hade fått samma par ögon, då är det bra med ett par nya ögon och en ny röst och han har gjort det jättebra. 

För Brottman själv så är framtiden lite oviss då han fortfarande saknar ett påskrivet kontrakt till nästa säsong - även om han själv räknar med att allting ska lösa sig med Falun. 

– De vibbarna som jag har fått från styrelsen är att det ska lösa sig. Jag räknar med att det ska finnas ett kontrakt inom en väldigt snar framtid att skriva på, det känns bra. 

Vad säger du om lagets guldchanser även nästa säsong?

– Jag tror att de är stora. Även om vi har gjort ett rekordår så tycker jag inte att vi var helt hundra i alla lägen, sen har vi några påväxt kalvar som kan ta ytterligare steg i sin utveckling plus att det är VM-år för de här äldre vilket kanske gör att de kommer vara extra boostade inför det här året, så det känns jättebra. En stabil och homogen grupp som vill något med det som de håller på med, jag tycker att våra chanser till guld har ökat några procent till det här året som kommer.  

Tidigare vinnare

2018/19: David Ahlmark, IK Sirius IBK

2017/18: Niklas Pålsson, Jönköpings IK

2016/17: Thomas Brottman, IBF Falun

2015/16: Niklas Nordén, Växjö IBK

2014/15: Johan Astbrant, Linköping IBK

2013/14: Mikael Hill, Mullsjö AIS

2012/13: Magnus Näsman, Granlo BK

2011/12: Krono Zovko, Tyresö Trollbäcken IBK

2010/11: Stefan Hedlund, Linköping IBK

2009/10: Lars Jedheim, Sirius IBK

2008/09: Stefan Forsman, Storvreta IBK

2007/08: Isac Carlsson, Warberg IC

2006/07: Magnus Jäderlund, Caperio/Täby FC

2005/06: Magnus Jäderlund, Caperio/Råsunda

2004/05: Vidar Jonsson, FC Helsingborg

2003/04: Mika Packalén, Balrog IK

2002/03: Stefan Pettersson, Warberg IC-85

2001/02: Mika Packalén, Balrog IK

2000/01: Magnus Svensson, Fornudden IB

1999/00: Göran Strömstedt, Järfälla IBK

1998/99: Urban Karlsson, IBK Dalen


Fotnot: Utmärkelsen Årets tränare delas årligen ut av Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan och utses i samarbete med huvudtränarna i SSL.

Du kanske även vill läsa:
Årets 120 bästa TRÄNARE i Sverige - från SSL till Herr3an och JAS
Plus Årets 120 bästa TRÄNARE i Sverige - från SSL till Herr3an och JAS
Den här artikeln handlar om: