SSL-UTMÄRKELSER 2019/20
Foto: Per Wiklund

Årets center: Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK

ANNONS

Positionsbytet blev ett succédrag: "Det har fungerat väldigt bra"

För 23:e gången i ordningen delar Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan ut utmärkelsen Årets center på herrsidan. Årets pristagare är Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK.

Motivering: ”Mr. Pixbo” gjorde sin 13:e raka säsong i klubben och fick en nytändning det här året när han bytte position från back till center. Det skulle bli ett succédrag. I ett lag med många unga spelare betydde den 31-årige veteranen väldigt mycket med sin rutin och bidrog starkt till att Pixbo Wallenstam överraskade de flesta med att sluta på tredje plats i grundserien. Östholm har alltid varit en offensiv spelare och den här säsongen levererade han totalt 50 poäng (27+23) på 29 matcher.

Grattis Martin! Två gånger har du blivit utsedd till Årets back, nu blev du Årets center!

– Det känns trevligt! Jag gjorde min första hela säsong som center på 15 år så det är väl ett bra betyg och trevligt kvitto på att man gjort det bra. Jag är generellt ganska nöjd med min säsong och tycker det har fungerat väldigt bra att spela center, säger Martin Östholm till Innebandymagazinet.

Vad säger du om din säsong 2019/20?

– Generellt har vi gjort det bra som lag. VI tippades utanför slutspel och fick en bra möjlighet att vara underdogs. För min del kändes det roligt, efter att ha spelat back senaste 12 säsongerna i Pixbo och även i landslaget så blev det på något sätt en morot att få spela center. Väldigt kul att prova något annat och se om man kan leverera på en annan position. 

Men du spelade en del som center även förra säsongen?

– Ja, det blev några matcher där men det var mer när vi hade lite skadebekymmer i laget. Det funkade bra då och därför tyckte nya ledarstaben att det var givet att jag skulle spela center, dels för att det hade gått så bra och dels för hur truppen såg ut.

Vad är skillnaden på att spela center kontra back?

– Man får sjukt många fler lägen, hamnar i fler ruggigt bra lägen i anfallszon. Det är en påtaglig skillnad. Man kommer högre upp i banan generellt och har lättare att skapa chanser. Annars är det ingen större skillnad på min spelstil i sig, det blir lite mer springande fram och tillbaka.

Pixbo överraskade många den här säsongen, vad låg bakom framgången? 

– Jag tyckte det var ganska märkligt tippat av många tränare att vi skulle missa slutspel. Vi har en stabil stomme med många duktiga spelare. Visst var det en liten osäkerhet i att vi hade nya och unga spelare som värvades in men vi hade ändå en stabil grund. Stöttepelarna med Jon Hedlund i målet som var väldigt bra, Gustav Fritzell som öste in mål, Marek Benes som också gjorde massa poäng innan han blev skadad. Det känns som alla var bra. Flera av våra hungriga talanger blev också tongivande under säsongen och det bar frukt för oss. Det blir spännande att bygga vidare på det här. 

Det har pratats mycket om att ni haft så svårt i slutspel tidigare. Kändes det extra tufft av den anledningen att det aldrig blev något slutspel i år där ni kunde visa vad ni går för?

– Det var så klart extra tråkigt. Det hade varit kul att gå in i ett slutspel, för min del fullt frisk och helt fräsch, jag kände mig ruggigt laddad och sugen på slutspel. Men jag vet inte, det kommer alltid spekuleras om spöken hit och dit. Jag reflekterar inte så mycket över det, det är liksom inte så att vi haft ett lag med sju-åtta landslagsspelare senaste åren. Det har inte känts givet att vi ska gå vidare från kvartsfinal, utan jag tror helt enkelt att vi inte varit speciellt mycket bättre än så tidigare år. Vi har varit ett stabilt slutspelslag men därifrån är det tufft att ta sig vidare.

Du förlängde nyligen ditt kontrakt med Pixbo, var det ett lätt beslut?

– Jag tycker nog att det var ett ganska lätt beslut ändå. Jag ville ju någonstans vara kvar här, trivs otroligt bra i Göteborg och Pixbo. Nu börjar jag bli lite till åren också och har inte jättemånga säsonger kvar i kroppen förmodligen. Det kändes bra att förlänga med Pixbo, så får vi se vart det leder och hur jag känner framöver. Just nu kändes det rätt.

Nu är det VM-år, vad tror du om dina chanser att komma med till Helsingfors?

– Jag vet inte, Mikael Hill (förbundskaptenen) har inte direkt hört av sig till mig under säsongen. Men så länge jag spelar på högsta nivå så är det klart att jag vill sela ett VM, det är inget snack om den saken. Som center eller back spelar inte så stor roll från min sida egentligen. Är jag bra nog så hoppas jag få vara med. Det handlar väl mycket om hur min kropp mår, är jag skadefri och hel så tycker jag själv att jag är bra nog i alla fall. Men det är Hill som ska ta de besluten, om han tycker jag är bra nog. 

Tror du det är en fördel eller nackdel att du bytt position till center?

– Jag vet inte, det får nog andra svara på. Spontant känns backsidan otroligt tuff. Där har vi kanske världens två bästa spelare, Emil Johansson och Tobias Gustafsson, på min högerbacksposition. Jag tycker inte att centersidan är riktigt lika stark som backsidan, så det kanske är en fördel för mig. 

Vad talar för att Pixbo blir lika bra eller ännu bättre nästa säsong?

– Alla våra stöttepelare som är grunden i Pixbo får vi behålla. Och generellt har vi en ganska ung trupp, jag är väl den enda som börjar bli till åren, annars är det många unga. Vi får in några intressanta nyförvärv, Felix Lanver och Marcus Peil som jag tror kommer komma in med spets. Jag hoppas att ytterligare några av de unga killarna kan ta steg och bli kontinuerligt bra SSL-spelare i år. Jag tror vi har stora möjligheter att bara bli bättre och bättre.

Tidigare vinnare:

2018/19: Tim Braillard, Mullsjö AIS

2017/18: Matej Jendrisak, Linköping IBK

2016/17: Matej Jendrisak, Linköping IBK

2015/16: Linus Nordgren, FC Helsingborg

2014/15: Jonas Adriansson, IBF Falun

2013/14: Ketil Kronberg, IBK Dalen

2012/13: Johan Samuelsson, Granlo BK

2011/12: Mika Kohonen, Storvreta IBK

2010/11: Mika Kohonen, Storvreta IBK

2009/10: Mika Kohonen, Storvreta IBK

2008/09: Mika Kohonen, Storvreta IBK

2007/08: Mika Kohonen, Storvreta IBK

2006/07: Anders Hellgård, Pixbo Wallenstam IBK

2005/06: Anders Hellgård, Pixbo Wallenstam IBK

2004/05: Daniel Calebsson, Jönköpings IK

2003/04: Mika Kohonen, Balrog IK

2002/03: Anders Hellgård, Pixbo Wallenstam IBK

2001/02: Johannes Gustafsson, Haninge IBK

2000/01: Mika Kohonen, Balrog IK

1999/00: Anders Hellgård, Pixbo Wallenstam IBK

1998/99: Johannes Gustafsson, Haninge IBK

1997/98: Johannes Gustafsson, Haninge IBK


Fotnot: Utmärkelsen Årets center delas årligen ut av Innebandymagazinet i samverkan med Föreningen Svenska Superligan och utses i samarbete med huvudtränarna i SSL.

Den här artikeln handlar om: