SIMULERING: SM-SLUTSPELET 2020
Foton: Per Wiklund
Simulering

Kvartsfinal 4: Kalmarsund-Dalen

ANNONS

Så hade matchserien slutat - enligt Måns Thulins statistiska modell.

Det blev inget SM-slutspel 2019/20. Åtminstone inte på planen. För att ta reda på hur kvartsfinalerna, semifinalerna och finalerna hade gått har Innebandymagazinet tagit hjälp av statistikern Måns Thulin, som konstruerat en matematisk modell som utifrån resultat och statistik förutspår hur innebandyns slutspel på dam- och herrsidan borde ha slutat.

Läs även:

Säsongen inte slut än - nu börjar slutspelet

Statistikern om modellen: "Simulerat en miljon gånger"

Testet: Så träffsäker är simuleringens modell

Kalmarsund kom fyra i grundserien och efter att Falun, Storvreta och Pixbo Wallenstam hade valt sina kvartsfinalmotståndare så var det Dalen som blev över. Kalmarsund och Dalen har mötts fyra gånger sedan smålänningarna tog steget upp i finrummet och Umeålaget har vunnit tre av dessa, varav båda mötena den här säsongen. 


Medan Kalmarsund har varit stabila över hela året så var Dalens säsong lite mer svajig, men man kände att man började toppa formen när slutspelet närmade sig.

– Det har varit så i flera år. Vi börjar serien starkt, sedan dippar vi i lika många matcher, för att sedan sakta men säkert jobba oss ur den gruvan igen. Där har vi varit de senaste tre säsongerna och rytmen är likadan den här säsongen, sa tränaren Jonatan Brolin till Innebandymagazinet i mars månad.


Inbördes möten (Dalen 3 vinster, Kalmarsund 1)

2020-02-15: Kalmarsund-Dalen 7-9

2019-10-19: Dalen-Kalmarsund 5-3

2019-02-20: Dalen-Kalmarsund 4-2

2018-11-17: Kalmarsund-Dalen 5-2



Simulering: 2-4 i matcher till Dalen

Modellen tror att Dalen hade gått till semifinal, trots att Kalmarsund hamnade före i tabellen. Noterbart är att simulatorn kom till en liknande slutsats förra säsongen, då Dalen beräknades vinna sin kvartsfinal mot Linköping (vilket de också gjorde) trots att östgötarna hade bättre tabellplacering. Mot Kalmarsund i år ses 2-4 som det mest troliga resultatet i en serie över sju matcher. Sannolikheten för att Dalen går vidare är enligt modellen 63 procent.


Det här innebär att vi är redo för semifinaler i detta simuleringsslutspel. Falun möter Dalen i det ena mötet, och i det andra kommer Storvreta att simuleras mot både Pixbo Wallenstam och Mullsjö då simulatorn såg det som dött lopp (50% mot 50%) i deras kvartsfinalserie.


Du kanske även vill läsa:
Kvartsfinal 1: Falun-Helsingborg
Kvartsfinal 1: Falun-Helsingborg
Kvartsfinal 2: Storvreta-Linköping
Kvartsfinal 2: Storvreta-Linköping
Kvartsfinal 3: Pixbo Wallenstam-Mullsjö
Kvartsfinal 3: Pixbo Wallenstam-Mullsjö
Den här artikeln handlar om: