SIMULERING: SM-SLUTSPELET 2020
Simulering

Statistikern om modellen: "Simulerat en miljon gånger"

ANNONS

Måns Thulin ger svar på hur innebandyns SM-slutspel 2019/20 hade slutat.

När det inte kan avgöras på planen får man ta till andra metoder. De senaste veckorna har Innebandymagazinet tagit hjälp Måns Thulin för att genom statistik förutspå hur slutspelet hade gått på herr- och damsidan.

– Jag är statistiker och ägnar dagarna åt att bygga matematiska och statistiska modeller. Jag jobbar också som lärare på kurser i statistik, dels vid University of Edinburgh och dels hos Statistikakademin, som drivs av Storvretaikonen Jesper Berggren. Det bästa med mitt jobb är att jag får lära mig om nya saker hela tiden. En vecka jobbar jag med trafikplanering, en annan med kärnbränslehantering och en tredje med hur man bäst ska söva älgar, säger Måns Thulin till Innebandymagazinet.

Vad håller du på för lag i innebandy?

– Man skulle kunna tro att jag som exildalmas borde ha Falun som favoritlag. Men jag växte upp i Borlänge, där rivaliteten med grannstaden Falun var stark. Så det sitter i ryggmärgen att skämta om Falun istället för att hålla på dem. Dessutom bor jag sedan nio år tillbaka i Storvreta, så det är klart att Storvreta är favoritlaget på herrsidan. Tyvärr kom ju Sirius inte till slutspelet på damsidan i år heller, annars hade jag hållit på dem där.

Modellen som används för att simulera slutspelet ska däremot vara objektiv.

– Jag har konstruerat en statistisk modell som bygger på resultaten från de två senaste säsongernas ligaspel, med lite mer tyngd på säsongen 19/20. Då får man lägga de egna förhoppningarna åt sidan och bara titta på hur det har gått i de 444 matcherna. Modellen beskriver hur bra de olika lagen är offensivt och defensivt, och väger in skillnader mellan hur bra de är på bortaplan respektive hemmaplan. Den tar också hänsyn till att SM-finalen ofta är något målsnålare än matcher i ligaspelet. Jag har sedan kunnat ta fram förutsägelser för hur de båda slutspelen borde ha gått genom att använda modellen för att simulera slutspelen en miljon gånger vardera.

– Det här är både likt och olikt sådant som jag har jobbat med tidigare. Matematiskt påminner det om andra problem som jag har löst, som rört mjölkningsrobotar och cancerdiagnosticering. Det är en fascinerande sak med matematiken, att samma sorts problem dyker upp inom så vitt skilda områden.

Måns Thulins hemsida: https://www.statistikkonsult.com/

Video: Rasmus Enström om femte SM-guldet

Du kanske även vill läsa:
Säsongen inte slut än - nu börjar slutspelet
Säsongen inte slut än - nu börjar slutspelet
"Falun har haft svårt att slå Storvreta i Globen"
"Falun har haft svårt att slå Storvreta i Globen"
Testet: Så träffsäker är simuleringens modell
Testet: Så träffsäker är simuleringens modell
Den här artikeln handlar om: