SIMULERING: SM-SLUTSPELET 2020
Simulering

Säsongen inte slut än - nu börjar slutspelet

ANNONS

Statistikern Måns Thulin hjälper oss att simulera kvartsfinaler, semifinaler och finaler.

Coronapandemin satte stopp för resten av SSL-säsongen precis före slutspelet skulle dra igång. Om en vecka skulle SM-finalerna ha spelats i Globen.

Seriesegrarna IKSU och Falun utsågs till svenska mästare, men frågar man Storvreta så var det inte rätt att Falun tilldelades guldet. Faluns Thomas Holmgren är dock säker på att de hade gått hela vägen i slutspelet: ”Jag är helt övertygad om att vi hade spelat hem guldet den riktiga vägen. Det fanns inget lag som skulle slå oss över sju matcher och definitivt inte rå på oss i en final i ett fullsatt Globen”, säger Holmgren till Faluns hemsida.

Vi på Innebandymagazinet vill inte släppa säsongen 2019/20 riktigt än. Först vill vi veta hur det hade gått. Vilka hade gått vidare från kvartsfinalerna? Vilka hade mötts i final - och hur finalerna slutat?

När det inte kan avgöras på planen så får vi hitta svaret på annat sätt. De senaste veckorna har vi tagit hjälp av Måns Thulin, som till vardags jobbar med att bygga matematiska och statistiska modeller. Utifrån resultat och statistik har Thulin genomfört en simulering av årets SSL-slutspel.

– Det här är både likt och olikt sådant som jag har jobbat med tidigare. Matematiskt påminner det om andra problem som jag har löst, som rört mjölkningsrobotar och cancerdiagnosticering. Det är en fascinerande sak med matematiken, att samma sorts problem dyker upp inom så vitt skilda områden, säger Måns Thulin till Innebandymagazinet.

Men hur vet man att Thulins simuleringar är att lita på?  

För att utvärdera om modellen kan användas för att förutspå hur slutspelet skulle ha gått testades den först på herrarnas slutspel säsongen 2018/19. 

– Det gick då att jämföra modellens förutsägelser med de faktiska resultaten. Modellen hade inte fått någon information om hur det gick i slutspelet 2018/19 på förhand, säger Thulin.

Simuleringen prickade in rätt vinnare i alla kvartsfinaler och semifinaler, och dessutom hur matchserierna resultatmässigt hade slutat till stor del. I finalen var slutresultatet ett av de tio mest troliga enligt modellen. Läs mer om simuleringen för 2018/19 här.

Med start imorgon kommer resultaten för årets slutspel att presenteras både i herrarnas och damernas SM-slutspel. Vi börjar med kvartsfinalerna och fortsätter sedan med semifinalerna dag för dag fram till finaldagen den lördag 25 april då finalresultaten avslöjas.

Måns Thulins hemsida: https://www.statistikkonsult.com/

Video: Rasmus Enström om femte SM-guldet

Du kanske även vill läsa:
Statistikern om modellen: "Simulerat en miljon gånger"
Statistikern om modellen: "Simulerat en miljon gånger"
Testet: Så träffsäker är simuleringens modell
Testet: Så träffsäker är simuleringens modell
"Falun har haft svårt att slå Storvreta i Globen"
"Falun har haft svårt att slå Storvreta i Globen"
Den här artikeln handlar om: