FALUN
Foto: Per Wiklund/Adam Troy
Coronaviruset

Faluns ordförande om ekonomiska krisen, spelartrupperna - och mer

ANNONS

Berättar om läget just nu: "Kommer att behöva lägga blod, svett och tårar".

Tidigare idag skickade Falun ut ett pressmeddelande angående den ekonomiska situation som föreningen är i just nu på grund av den rådande Coronakrisen. Där kallade man det för föreningens tuffaste kamp hittills och att Faluns fortsatta existens stod på spel.

Vi fick oss en pratstund med Daniel Lindqvist, Faluns ordförande, om den rådande ekonomiska situationen, vad det här innebär sillymässigt för spelartrupperna, nästa säsong, och mer.

Om du skulle beskriva det ekonomiska läget ni är i just nu, hur tungt är det?

- Det är väldigt osäkert. Framförallt utifrån att det som är uteblivna intäkter från slutspel, det kan man med ganska stor säkerhet kvantifiera och det vet vi ungefär hur det har sett ut senaste åren och sen kan vi räkna baklänges på det. Det som däremot är det stora presumtiva intäktsbortfallet är de cuper och sommarskolor vi genomför som är en jättestor del av Faluns verksamhet och även i stor utsträckning är intäktsinbringande, säger Daniel Lindqvist till Innebandymagazinet.

- Det området är det stor osäkerhet kring. Kommer vi kunna genomföra dem? Måste vi ställa in? Om vi måste ställa in - kommer det finnas statligt stöd och hur stort kommer det vara? Däri ligger den stora osäkerheten för oss. Det scenario och den planering vi gör måste ta sin utgångspunkt i att allt blir inställt och att det inte kommer några statliga pengar, allt annat får vara en bonus. Det vore oansvarigt av oss som styrelse att göra någon glädjekalkyl utan vi planerar för det värsta och hoppas på det bästa Men tiden som är just nu präglas av en mycket stor osäkerhet.

Tidigare i mars blev det klart att den svenska regeringen ger 500 miljoner kronor till Riksidrottsförbundet att fördela ut till idrotten där inställda evenemang gett negativa ekonomiska konsekvenser, och visst är det här ett stöd man i Falun kommer att söka.

- Absolut. Det där administreras på så sätt att vi får skicka in en sammanställning till Föreningen Svenska Superligan och de skickar i sin tur sammanställningen till förbundet, och detta har vi gjort. Sen är det klart att 500 miljoner kan låta som en stor summa, vilket det också är, men fördelat på alla klubbar och sporter som tappat intäkter så känner jag en osäkerhet kring hur stor del den pengen faktiskt är. Det här är på intet sätt en unik problematik för IBF Falun utan något som slår otroligt hårt och brett och inte bara på enskilda klubbar utan en hel idrottsrörelse. Det här gäller inte bara innebandy utan alla sporter.

Truppmässigt, innebär det här att ni inte kommer kunna värva något till Herr och Damlaget till kommande säsong?

- Samma sak där, stor osäkerhet råder. Där vi står idag så på herrsidan så har vi en trupp som är mer eller mindre klar och där vet vi vart vi står så att säga. Det är ganska små justeringar som kvarstår för att spika den truppen. På damsidan är situationen lite annorlunda givet att vi nu tog steget upp till SSL, men samtidigt tycker vi att vi har en väldigt-väldigt stark trupp även på damsidan i en SSL-kontext. Och då kanske vi inte menar att vi är redo att utmana om SM-guldet år ett, men vi känner ändå en stor trygghet i truppens kvalité och ledarstabens kvalité och vi tycker att vi kan vara med och kriga om att vara ett stabilt lag i SSL med den truppen som vi har idag. Sen får vi se hur det här faller ut i framtiden, det är osäkra tider för oss och alla andra.

Du nämner att ni planerar för det värsta, kommer ni ha råd att behålla de befintliga spelarna ni har eller kommer ni behöva banta ner trupperna?

- Vår utgångspunkt just nu är att spelare under kontrakt ska spela i IBF Falun även nästa säsong. I det scenario och den planering som vi gör innebär det att hitta kostnadstäckning för den verksamhet vi bedriver och där ingår vår personal, i det här fallet spelarna.

I pressmeddelande pratar ni om att er framtida existens står på spel. Vad bedömer du era chanser är att ni ändå kommer till spel nästa säsong i SSL Herr och Dam?

- Jag hyser en stor framtidstro och en förhoppning om att den rosa familjen ska sluta upp kring föreningen. Vi vet att IBF Falun är ett starkt varumärke och inte bara för Falun utan för Dalarna som region. Vi har ett starkt näringsliv omkring oss, även om de förstås drabbats tungt av Coronakrisens sviter, men från min och styrelsens håll har vi ingen annan tro eller riktning än att vi inte bara ska komma till spel utan att vi ska ha konkurrenskraftiga lag på herr och damsidan till hösten. Den dagen vi inte har framtidstro och optimism kring det, då är det dags att göra något annat.

- Det är lätt att vara optimist när det blåser medvind men det är nu när det blåser mot och svårt som det behövs som mest. Vi lyfter blicken och vet att det kommer krävas hårt jobb, det kommer krävas uppoffringar och vi kommer att behöva lägga blod, svett och tårar men IBF Falun ska inte bara vara speldugliga utan även vara konkurrenskraftiga till hösten. Det är min absoluta ambition.

TV: Här får Faluns herrar måljubla inför hemmapubliken för sista gången under årets grundserie.


Du kanske även vill läsa:
Falun i ekonomisk kris - föreningens existens osäker
Falun i ekonomisk kris - föreningens existens osäker
Falun-stjärnan: "Det gör ont hela tiden"
Falun-stjärnan: "Det gör ont hela tiden"
Den här artikeln handlar om: