Extra - Falun
Foto: Per Wiklund/Adam Troy
Coronaviruset

Falun i ekonomisk kris - föreningens existens osäker

ANNONS

I coronavirusets spår: "Det direkta resultatbortfallet i spåren av COVID-19 bedöms uppgå till en god bit över 2 msek"

Falun kan blicka tillbaka på en säsong fylld med sportsliga framgångar. Herrlaget tog sitt femte SM-guld och kommer från en säsong där man bland annat slog ett magiskt poängrekord i SSL Herr, detta samtidigt som damerna avancerade upp till SSL och därmed kan se fram emot möten mot lag som KAIS Mora och Pixbo Wallenstam i höst. Men Coronaviruset som satte stopp för slutspelet och även kvalspelet för att nämna några saker har gett föreningen stora ekonomiska konsekvenser.

Detta meddelar Falun i ett pressmeddelande under torsdagen där klubben skriver att det direkta resultatbortfallet bedöms vara en bit över två miljoner kronor. Och det är ett Falun som nu är i en ekonomisk kris där det i dagsläget är osäkert hur det blir med föreningens fortsatta existens. Se Faluns pressmeddelande i sin helhet nedan.

"En kamp för fortsatt existens.

Det nya coronavirusets utbredning påverkar alla delar i samhället och IBF Falun är inget undantag. Istället för att fira damlagets avancemang till SSL och herrlagets femte SM-guld går vi nu vår tuffaste kamp hittills. En kamp som handlar om föreningens fortsatta existens.

Beslutet om att ställa in herrarnas slutspel och damernas kval grusade förhoppningarna om fulla läktare, feststämning i Guide Arena och en lönsam avslutning på säsongen. Vid sidan av det är det i skrivande stund högst oklart om vi kan genomföra Jalas Floorball Cup och IBF Falun SummerCamp. Evenemang som är centrala i finansieringen av verksamheten. Inga beslut har ännu fattats kring Jalas Floorball Cup och IBF Falun SummerCamp. Vi följer händelseutvecklingen noga och kommande beslut kommer grundas på riktlinjer från relevanta myndigheter. Säkerheten och hälsan för alla som medverkar vid dessa event har naturligtvis högsta prioritet.

Det direkta resultatbortfallet i spåren av COVID-19 bedöms uppgå till en god bit över 2 msek. Det är en förlust som föreningen inte kan bära. Vi gör allt vi kan för att parera detta och primärt handlar det om att minska kostnadsmassan. Vi anpassar därför verksamheten för det värsta, men hoppas på det bästa.

Det är med ett tungt hjärta vi meddelar att all kanslipersonal och samtliga spelare och ledare korttidspermitterats. Vi genomför även omfattande kostnadsbesparingar på andra områden, vilket kommer påverka verksamheten under kommande säsong.

Parallellt med besparingsåtgärderna lanseras också initiativ för att generera intäkter. Vi har bl a. satt upp en stödfond dit alla som vill kan lämna ett bidrag och dialog förs med sponsorer med stort hjärta för föreningen. Vi är extremt tacksamma för alla bidrag som har kommit in hittills. Osäkerheten är stor och vi vet inte om de vidtagna åtgärderna är tillräckliga. Vi är, som så många andra, beroende av mer stöd.

IBF Falun är en viktig ingrediens för en fortsatt livskraftig och attraktiv region. Vår målsättning är att även i framtiden bidra med glädje, gemenskap och en och annan framgång som stärker den regionala självkänslan.

Utmaningen är stor, svårigheterna många. Från styrelsens och föreningens sida har vi ingen annan ambition än att inte bara klara av dem utan att dessutom till hösten åter ställa världens bästa herrlag på banan i Guide Arena och ett damlag som kommit till SSL för att konkurrera, inte bara för att titta på. För att klara det kommer vi att behöva hjälp av alla som kan. Vi hoppas att alla med vilja, lust och förmåga vill ansluta sig till kampen för att hålla IBF Falun vid liv."

TV: Falun-relaterat: Här måljublar Faluns herrar för sista gången inför hemmapubliken i årets seriespel

Du kanske även vill läsa:
Falun-stjärnan: "Det gör ont hela tiden"
Falun-stjärnan: "Det gör ont hela tiden"
Den här artikeln handlar om: