Coronaviruset
Foto: Per Wiklund
Coronaviruset

Falun har beslutat att spela inför tomma läktare

ANNONS

1328 biljetter till ett värde av cirka 200 000 kronor kommer IBF Falun tvingas att betala tillbaka.

Utifrån Folkhälsomyndighetens hemställan har regeringen under onsdagen beslutat om restriktioner kring antalet besökare vid evenemang (maximalt 500 personer), med anledning av coronavirusets spridning. Nu råder frågetecken om bland annat hur sista matcherna i SSL påverkas av beslutet, och det efterföljande SM-slutspelet.

IBF Falun som möter Pixbo Wallenstam under lördagseftermiddagen har beslutat att spela grundseriens sista match inför tomma läktare. Ordförande Daniel Lindqvist berättar för Innebandymagazinet om beslutet:

- Vi har följt händelseutvecklingen mycket noggrant och förutom direktiven som kom med restriktioner om max 500 åskådare så hade vi också igår det första konstaterade fallet av Corona i Dalarna och idag är det ytterligare tre fall som upptäckts. Så någonstans ser vi frågan större än bara innebandy och vi som aktörer har ett samhällsansvar att ta här. Så vi gör det vi kan för att minska risken för smittspridning även om restriktionerna minskar risken för spridning så sätter vi folkhälsan först och väljer att spela inför tomma läktare.

Video: Här måljublar Falun för sista gången inför hemmapubliken i årets seriespel

Hade ni några andra alternativ på tapeten?

- Det är klart att när beskedet om restriktionerna kom igår eftermiddag så var vår första reaktion hur vi skulle gå vidare med det och spela inför en begränsad publik. Vi har även funderat på om vi ska invänta svaren från alla möten som sker idag mellan RF och specialförbunden. Men vi ville så snabbt som möjligt kommunicera till vår publik och Pixbo hur förutsättningarna inför matchen kommer att vara. Så det landade i detta beslutet för vi tror att det är det tryggaste beslutet för alla inblandade.

Vad innebär det här för er rent ekonomiskt?

- Det är klart att det finns en bekymmersam ekonomisk aspekt i det här då det dessutom var en match där biljettförsäljningen varit väldigt bra. Det har varit ett stort intresse att se avslutningen av serien och det finns en stor ekonomisk nedsida av detta tveklöst. Men den här frågan är större än bara innebandyn och IBF Falun så vi vill ta ansvar för samhällsutvecklingen som en människointensiv aktör.

Hur många biljetter är det som är sålda och vad händer med de som köpt biljetter?

- Vi hade 1328 biljetter sålda när vi stoppade försäljningen igår. Vår försäljningen brukar öka dagen innan matchen och peaka på matchdagen så vi tror att vi kunde sålt runt 1800-1900. Så det hade varit en bra intäktskälla för oss. Vi kommer att informera alla som köpt biljetterna hur man ska gå tillväga för att få en återbetalning. 

Detta gäller ju bara lördagens match, hur resonerar ni inför framtiden. Tycker ni att slutspelet ska spelas inför tomma läktaren eller vill ni att man tar samma beslut som i Norge där man ställt in all innebandy? 

- Det är jättesvårt att säga just nu då vi inte har tagit ställning till det som förening. Jag har heller ingen riktig klar bild på läget här och nu. Det eskalerade ju väldigt snabbt bara under gårdagen så känslan just nu är att vi bara kan följa händelseutvecklingen timma för timma. I grund och botten kommer vi självklart att förhålla oss till de restriktioner och rekommendationer som kommer från ansvariga myndigheter. RF och specialförbunden har ju möte senare idag där Innebandyförbundet och FSSL deltar. Så vi får se vad det ger och om de kommer fram till någon gemensam linje där. Vi får fatta beslut efter det och det kommer bli så att vi kommer att bli väldigt reaktiva utefter det som sker.                   

Den här artikeln handlar om: