Coronaviruset
Foton: Per Wiklund
Coronaviruset

"Elitlicensreglementet kommer inte ändra sig"

ANNONS

Licensnämndens Tomas Eriksson: "Kan hända att det blir force majeure av andra skäl, men det är på tok för tidigt att säga"

Utifrån Folkhälsomyndighetens hemställan har regeringen under onsdagen beslutat om restriktioner kring antalet besökare vid evenemang (maximalt 500 personer), med anledning av coronavirusets spridning. Nu råder frågetecken om bland annat hur sista matcherna i SSL påverkas av beslutet, och det efterföljande SM-slutspelet.

Det finns en stor oro hos många elitidrottsföreningar för hur ekonomin kommer påverkas av att matcher eventuellt ställs in, flyttas fram eller spelas inför mindre publik och genererar mindre publikintäkter.

Särskilt utsatta inom innebandyn är kanske de föreningar som ännu inte beviljats elitlicens. Åtta lag (se vilka nedan) spelar under handlingsplan på grund av negativt eget kapital. Har föreningarna inte vänt på ekonomin till positivt eget kapital senast den 30 april så kommer man att tvångsnedflyttas. Två av dem är SSL-föreningarna Storvreta och Helsingborg, och alldeles nyss kom beskedet via Upsala Nya Tidning att Storvreta stoppar försäljning av biljetter.

Tomas Eriksson, ledamot och presstalesman i Licensnämnden, berättar att det är för tidigt att spekulera i hur elitlicensen kan komma att påverkas.

– Men jag kan inte se att det är något som ska påverkas av elitlicensen som sådant. Licensnämnden måste fatta sina beslut. Sedan kan det hända att det blir force majeure av andra skäl, men det är på tok för tidigt att säga. Dessutom måste de klubbarna som är under handlingsplan få möjligheten kunna att stänga sina bokslut, de åtta som det gäller, det är 30 april och de handlingarna ska vara inne 1 juni, säger Tomas Eriksson till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Men lagda korta ligger, när det gäller elitlicensen. Elitlicensreglementet kommer inte ändra sig. Kraven är där, tidsplanen är där. Sedan är det en helt annan historia om vad som kommer hända, det är det ju ingen människa som vet. Men vi ska ha en diskussion mellan Licensnämnden och Föreningen Svenska Superligan.

Eriksson förstår att det finns en oro hos klubbarna.

– Man får titta på det här i särskild ordning. Man kan inte börja med att ändra regelverket, utan det måste man gå efter. Det vet alla de här åtta föreningarna om, vilka handlingar de ska komma in med och när, och sedan får man ta en diskussion skilt om det innebär att det på något sätt finns force majeure. Men det är inte en fråga för Licensnämnden, utan det upp på generalsekreterare eller förbundsstyrelsenivå. Men jag tror att det är lite för tidigt. Jag tror inte man ska ge sig in i de diskussionerna ännu för då går man in i en labyrint. Men några av de åtta föreningarna kommer ha spelat färdigt snart, då är det kanske en match det handlar om. Sedan förstår jag ju att Storvreta ska spela slutspel, så det blir helt olika case också. Sedan finns exempelvis Örebro som ska spela SSL-kval. Men det kan också vara på det viset att huvuddelen av de här föreningarna har fixat elitlicensen ändå. Hur det ser ut där kan bara föreningarna själva svara på.

FAKTA

Elitlicensen: Föreningarna som är under handlingsplan

  • FC Helsingborg (SSL)
  • Storvreta IBK (SSL)
  • AIK IBF (Allsvenskan)
  • IBF Örebro (Allsvenskan)
  • IBF Örebro Ungdom (Allsvenskan)
  • IBF Falun Ungdom (Herr1an)
  • Stenungsunds IBK (Herr1an)
  • Tyresö Trollbäcken IBK (Herr1an)
Den här artikeln handlar om: