I FOKUS: SKYDDSGLASÖGON
Västerbottens Agnes Plogner (t.h) fick ett skott mot ögat under SDF-SM.
Foto: Tomas Brandt Wangel
Skyddsglasögon

Tvingades ha glasögon i SDF-SM - kan ha räddat hennes syn

ANNONS

Tio 16-åringar om användning av glasögon: "Borde vara en regel även i vuxen ålder"

1 juli 2019 förändrades reglerna för skyddsglasögon inom innebandyn. Spelare som deltar i tävling avsedd för åldersklass röd, 16 år eller yngre, ska numera bära godkända skyddsglasögon.

Det inkluderade SDF-SM, en nyhet som togs emot med blandad respons av spelarna.

- Till en början tyckte jag inte om det eftersom vi precis fick sluta använda glasögon och jag tycker att de kan vara lite störande när man spelar. Men när man tränar med dem så vänjer man sig efter ett tag och de funkar att spela med så det var inte ett problem under SM, säger Upplands Fanny Blad till Innebandymagazinet och får medhåll av Örebros Erik Olsson Wennlöf:

- Jag tyckte lite både bra och dåligt om glasögon i SDF-SM. Jag gillar inte att ha glasögon egentligen men jag vet om att det är bra för säkerheten med ögon och innerst inne vet jag att det är smartast att ha glasögon, men det är ändå jobbigt att ha det. För mig som back som tacklas mycket så kan det hända att glasögonen åker av eller flyttar på sig och det kan distrahera mig väldigt mycket under matchens gång.

Hampus Morelius, Dalarna:

- Till en början tyckte jag att de var dåligt men när man tänkte längre än vad näsan räckte så kanske det inte är så dumt.

Det uppstod också situationer där glasögonen skulle komma till användning under turneringen. Västerbottens Agnes Plogner har nya regeln att tacka.
- Innan jag väl hade kommit till Gävle och spelat en match med glasögon så tyckte jag inte om det alls men under turneringens gång så tänkte jag inte på det. Jag fick faktiskt en boll skjuten mot mitt öga så då var det extra bra med glasögon. Skottet gick rakt på glasögonen men jag fick inga problem efter det, blev bara lite röd på kinden. Jag blev lite smårädd men det var inget jag tänkte mer på. Jag spelar hellre utan glasögon men har inget problem att spela med, berättar Plogner.


Av tio tillfrågade spelare i SDF-SM svarar två att de kan tänka sig fortsätta spela med glasögon upp i vuxen ålder. Fyra kan inte tänka sig det medan resterande fyra är öppna för det om det skulle bli en regel, eller om det skulle tillverkas bättre glasögon som stör mindre i spelet.

- Skulle jag hitta ett par glasögon som är sköna och passar mig skulle jag absolut kunna tänka mig det, säger Upplands Johannes Rönnmark.

Dalarnas Hampus Morelius:

- Jag tycker att glasögon borde vara en regel även i vuxen ålder med tanke på hur lätt det är att mista synen.

Den här artikeln handlar om: