En av Unihocs seniormodeller, Eyewear Energy Senior Graphite/Black, som kostar 350 kronor.

Tillverkaren: Antalet vuxna som spelar med glasögon har ökat

ANNONS

Så har användandet av skyddsglasögon förändrats genom åren: "Har helt andra krav"

Ny regel för i år var att spelarna i SDF-SM skulle använda skyddsglasögon. Nyheten togs emot med blandade reaktioner. Flera spelare säger sig dock kunna tänka sig att fortsätta spela med glasögon upp i vuxen ålder. 

- Men jag skulle vilja att det tillverkades bättre glasögon än vad som finns nu, sa bland annat Örebrobacken Erik Olsson Wennlöf.

Innebandymagazinet har lyssnat runt bland några av de företag som tillverkar skyddsglasögon. Kalle Brännberg på Zone berättar att det spelarna ofta anmärker på gällande glasögon är att de immar, att man kan se sämre eller att det inte sitter tillräckligt bekvämt. Zones fokus på framtida modeller är passform, funktionalitet och design.

Johan Jihde (Unihoc), Rikard Jonsson (Salming) och Joakim Kristoffersson (Oxdog) berättar närmare om skyddsglasögon ur tillverkarens perspektiv:

Vilken är den vanligaste feedbacken ni får gällande glasögon?
Jihde: Vi får både positiv och negativ feedback om våra glasögon, precis som för alla produktkategorier. Många tycker att det är bra att vi utökat vårt sortiment med fler modeller och storlekar eftersom det i praktiken gör att det blir lättare för kunderna att hitta en modell som passar just deras ansikte och huvudform. Samt att det uppskattas att vi har många färger och varianter att välja bland. Vad gäller utvecklingspotentialen så kommer det ibland feedback om att vi borde ha ytterligare modeller och färger att välja bland, samt att vi ska ta fram både billigare och dyrare och mer exklusivare alternativ.

Jonsson: Många önskar ha ett diskret alternativ som inte ”syns/sticker ut” för mycket. Även komforten/passformen är återkommande feedback vi får in.

Kristoffersson: Att våra glasögon är de bästa som de har provat.


Vilka utvecklings-/förbättringsmöjligheter är det ni tittar mest på för framtida modeller?
Jihde: Vi jobbar alltid på att lansera nyheter som följer utvecklingen av vad som efterfrågas på marknaden. I just glasögonsegmentet så handlar mycket om att hitta en snygg och modern design i kombination med att modellen ska vara bekväm att bära, så där lägger vi det mesta av vårt krut.

Jonsson: Nya material i bågar och linser för en passform, prestanda och teknisk spec. som följer utvecklingen av sportens fart, fysik m.m. För att fler ungdomar skall fortsätta använda skyddsglasögon när de tar klivet upp till seniornivå och att äldre spelare vill börja använda skyddsglasögon måste produkten tillåtas ett högre pris för att maximera produktens prestanda.

Kristoffersson: Vi är väldigt nöjda med våra skyddsglasögon som vi tagit fram, vi har öppnat ett helt eget verktyg för just våra glasögon där vi lyssnat mycket på vad spelarna och vad som är bäst utformat för att ge ett bra skydd. Vi har en speciell behandling av linserna som är på glasögon som motverkar imning, samt andningshål i linserna som också motverkar imning. Utöver detta så har vi även justerbara skalmar och nässkydd. Det är klart att vi håller utkik på nya material som utvecklas så att vi alltid kan erbjuda det bästa.

Hur har efterfrågan på glasögon förändrats genom åren som ni upplever det? Blir det vanligare bland seniorspelare att spela med det t ex?​
Jihde: I takt med att fler länder har tagit fram ett regelverk som kräver glasögon upp till en viss ålder så har efterfrågan och kraven på ett riktigt vasst sortiment ökat. Inte minst de äldre juniorerna som numera i många länder måste bära glasögon ganska långt upp i åldrarna har helt andra krav på design och look än vad de yngre spelarna har. Det gäller att modellerna är snygga och stilrena, så att alla kan hitta en modell som de gillar. Man kan väl säga att det är mer färgglatt i de yngre åldrarna, medan det är mer stilrent i de äldre åldrarna. Vad gäller vuxna spelare så är det tyvärr fortfarande en ganska liten del som spelar med glasögon, även om det helt klart har ökat de senaste åren. Andelen är dock väldigt liten om man jämför med barn- och juniorsegmenten.

Jonsson: Efterfrågan ökade när man lagförde att alla spelare under 16 måste använda sig av glasögon vid träning och match. Ökning även på seniorspelare men inte riktigt i den takten som vi förutspått, tror att detta kommer framöver då nästa generation ha vant sig att spela med glasögonen under en längre tid och högre upp i åldern än tidigare.

Kristoffersson: Med tanke på vissa regeländringar som skett så har ju efterfrågan förändrats såklart men ja, jag skulle säga att det blir mer och mer vanligt bland seniorspelare. Sporten blir bara snabbare och snabbare där både hastigheten på spelet har förändrats men framförallt så tycker jag att hastigheten på bollen är betydligt högre nu än om man tänker tillbaka 10 år. Tidigare kunde man säkert hinna reagera och vända bort huvudet för att undvika att få ett skott i ansiktet men nu med mer avancerade skaftmaterial så går skotten så otroligt snabbt att det är nog väldigt få som ens hinner reagera på att en boll kommer flygandes mot ansiktet.

Den här artikeln handlar om: