Världens bästa spelare
Foton: Per Wiklund

Första backen att bli utsedd till världens bästa spelare

ANNONS

För 15:e året i rad har världens bästa innebandyspelare utsetts på herrsidan.

Det är Innebandymagazinet som tillsammans med förbundskaptener och internationell innebandymedia utser världens bästa spelare. Utmärkelsen för år 2019 går på herrsidan till IBF Faluns och svenska landslagets back Emil Johansson, som tar emot priset för första gången. Det är också första gången någonsin som en back får priset. 

- Det känns riktigt roligt, det är det finaste individuella priset man kan vinna och det var det enda som jag saknade så det känns jäkligt mäktigt, säger Emil Johansson till Innebandymagazinet.

Motivering: Emil Johansson har varit en av Faluns ledande stjärnor i flera år och en stor anledning till topplagets framgångar. Sedan sin ankomst till Falun har han vuxit till en ledare både på och utanför planen och blir fortfarande bättre och bättre för varje säsong som går. På laguppställningen står Emil Johansson för det mesta uppställd som back, men den tekniska hybriden har med sina snabba fötter och sin enorma blick för spelet en tendens att röra sig över stora ytor och kan lika gärna peta in en boll framför motståndarnas mål som att han försvarar egen målbur. Även om titlarna uteblev för Johansson under 2019 så lovordades han mycket för sitt kompletta spel, både offensivt och defensivt.

Varför tror du att just du blivit utsedd till världens bästa spelare?

- Jag hade en väldigt bra fjolårssäsong där jag levererade bra i klubblaget men jag spelade även väldigt bra i landslaget och det tror jag spelade in väldigt mycket. Jag höjde min högstanivå i landslaget ganska så rejält under året.

Hur summerar du själv ditt 2019?

- Det är tvådelat vad jag tänker om 2019 eftersom jag förlorade alla finaler jag spelade så det var ett jobbigt år lagmässigt. Men personligen var det ett väldigt bra år där jag gjorde mycket poäng och höjde mina egna prestationer flera nivåer. Men avsaknaden av att vinna titlar drar ju ner betyget.

Det är första gången någonsin som en back får utmärkelsen. Vad har du som ingen annan back har haft tidigare?

- Det är kanske att jag har ett bättre totalspel än vad många backar har. Jag tycker att backar har blivit mer involverade i det totala spelet på planen de senaste åren och där har väl jag gått i bräschen lite så det kan nog vara en stor bidragande orsak.

Världens bästa herrspelare 2019
1. Emil Johansson, Sverige & IBF Falun
2. Alexander Rudd, Sverige & Storvreta IBK
3. Joonas Pylsy, Finland & SV Wiler-Ersigen
4. Krister Savonen, Finland & SV Wiler-Ersigen
5. Tobias Gustafsson, Sverige & Storvreta IBK
6. Nico Salo, Finland & Classic
7. Alexander Galante Carlström, Sverige & IBF Falun
8. Eero Kosonen, Finland & SPV
9. Peter Kotilainen, Finland & Happee

10. Sami Johansson, Finland & Classic

Bortsett från dig själv, vem tycker du är världens bästa spelare genom tiderna?

- Det finns några olika kandidater men jag håller nog Mika Kohonen som den främste. Den nivån han höll under så lång tid och det han gjort för innebandyn är mäktigt.

Du har hunnit bli 27 år, hur ser du på framtiden som innebandyspelare?

- Det är bara att köra på. Det är väldigt roligt att spela, vilket är viktigt. Just nu har jag stora roller i både Falun och landslaget där jag får spela viktiga matcher, så det är inte svårt att motivera sig. Så länge det är så kommer jag fortsätta spela.

Hur länge är det då?

- Jag spelar inte tills jag är 35 i alla fall. Jag har ju ett fyraårskontrakt med Falun och sedan får vi ta det där ifrån.

Emil Johansson är bäst i världen men Sverige är inte det. Hur ska vi se till att återigen bli världens bästa landslag på herrsidan?

- Det är bara att konstatera att det är vi som är underdogs kommande VM-turnering. Finnarna har hittat ett system som funkar för dem. Vi kan inte tro att vi är störst, bäst och vackrast fortfarande utan vi måste hitta något motvapen mot finnarna som funkar och jobba utefter det.

Världens bästa herrspelare genom tiderna
2005: Mika Kohonen, Finland
2006: Anders Hellgård, Sverige
2007: Anders Hellgård, Sverige
2008: Magnus Svensson, Sverige
2009: Mika Kohonen, Finland
2010: Mika Kohonen, Finland
2011: Mika Kohonen, Finland
2012: Mika Kohonen, Finland
2013: Rasmus Enström, Sverige
2014: Kim Nilsson, Sverige
2015: Rasmus Enström, Sverige
2016: Alexander Galante Carlström, Sverige
2017: Alexander Galante Carlström, Sverige
2018: Eero Kosonen, Finland
2019: Emil Johansson, Sverige

FAKTA

Emil Johansson

Född: 14 augusti, 1992

Klubb: IBF Falun

Moderklubb: Ersboda SK

Position: Back

Fattning: Left

Säsonger i SSL: 14

Matcher i SSL: 321

Poäng i SSL: 519 (220+299)

Landskamper: 87

Landslagspoäng: 89 (32+57)

SM-guld: 7 st

VM-guld: 3 st