Världens bästa spelare
Foton: Per Wiklund

Anna Wijk historisk - världens bästa damspelare någonsin

ANNONS

För 13:e året i rad har världens bästa innebandyspelare på damsidan utsetts.

Det är Innebandymagazinet som tillsammans med förbundskaptener och internationell innebandymedia utser världens bästa spelare. Utmärkelsen för år 2019 går på damsidan till KAIS Moras och svenska landslagets Anna Wijk, som tar emot priset för fjärde gången. Det gör henne till den damspelare som tagit emot priset flest gånger. 

Motivering: Passningsgeniet har haft ännu ett fantastiskt år. 2019 tog hon sitt KAIS Mora till ännu en SM-final och med svenska landslaget tog hon sitt sjätte VM-guld. I VM-finalen mot Schweiz var hon den avgörande skillnaden när hon vackert passade fram till Johanna Hultgrens mål i sudden death och blev samtidigt först i världen med att vinna sex raka VM-guld. Under året som gått har Wijk även suddat ut flertalet rekord och därmed skrivit in sig i historieböckerna på nytt. Flest poäng genom alla tider i SSL och flest poäng poäng genom alla tider i VM är bara två av rekorden som Wijk slog. Anna Wijk har en unik speluppfattning och producerar alltid många poäng, samtidigt som hon har en unik förmåga att höja alla spelare som hon spelar tillsammans med i både lands- och klubblag.

- Det känns jättestort och jättekul så klart med tanke på att jag fått det förut men inte de senaste säsongerna. Det är ju ett bevis på att jag gjort något bra det senaste året, säger Anna Wijk till Innebandymagazinet.

Varför tror du att det är just du som fått utmärkelsen?

- Jag har hållit en väldigt hög nivå under året och sedan tror jag att det spelar en stor roll att jag gjorde ett väldigt bra VM senast. Men framför allt min höga lägstanivå tror jag ligger bakom beslutet.

Hur summerar du ditt 2019 innebandymässigt?

- Vi gjorde en bra säsong med Mora och tog oss till final, vi gjorde en bara kvartsfinalserie och en ännu bättre semifinalserie vilket gjorde att vi stod i Globen igen. Men vi presterade inte som vi ville i finalen vilket var oerhört tungt, men vi gjorde en bra säsong trots det. Sedan fick jag avsluta året med ett fantastiskt VM, som nog är det häftigaste VM:et som jag upplevt i min karriär. Att besegra Schweiz med det publikstödet de hade i finalen var helt magiskt.

Världens bästa damspelare 2019
1. Anna Wijk, Sverige & KAIS Mora IF
2. Veera Kauppi, Finland & IKSU
3. Emelie Wibron, Sverige & IKSU
4. Lara Heini, Schweiz & Pixbo Wallenstam IBK
5. Oona Kauppi, Finland & IKSU
6. Johanna Hultgren, Sverige & KAIS Mora IF
7. Ida Sundberg, Sverige & Pixbo Wallenstam IBK
8. Moa Tschöp, Sverige & Täby FC IBK
9. Flurina Marti, Schweiz & Piranha Chur
10. Denisa Ratajova, Tjeckien & Pixbo Wallenstam IBK

Anna Wijk är nu ensam i världen om att ha fått utmärkelsen fyra gånger på damsidan. Emelie Lindström har tre utmärkelser och efter Wijks fantastiska 2019 där hon slagit Lindströms ena oslagbara rekord efter det andra är det lite som ett paradigmskifte. Först slog hon Lindströms SSL-rekord med flest gjorda poäng någonsin, det följde hon upp med att även slå Lindströms rekord med flest gjorda VM-poäng genom tiderna och slutligen har Anna Wijk även gått om Lindström i flest världens bästa-utmärkelser.  

- Det är såklart jättestort och jättehäftigt. Jag har alltid sett upp till henne och hon har varit en förebild för mig. Jag har tittat mycket på hur hon spelat och kopierat det. Men som jag har sagt tidigare så gäller det att prestera varje dag och sådana här utmärkelser får man njuta av när man lagt klubban på hyllan och ser tillbaka på sin karriär.

Dig själv borträknat, vem tycker du själv varit världens bästa spelare genom tiderna?

- Då säger jag just Emelie Lindström. Hon hade en imponerade karriär men jag tycker att hon slutade lite för tidigt. Hon höll jättehög nivå under många säsonger.

Världens bästa damspelare genom tiderna
2007: Karolina Widar, Sverige
2008: Simone Berner, Schweiz
2009: Karolina Widar, Sverige
2010: Hermine Dahlerus, Sverige
2011: Emelie Lindström, Sverige
2012: Emelie Lindström, Sverige
2013: Emelie Lindström, Sverige
2014: Anna Wijk, Sverige
2015: Anna Wijk, Sverige
2016: Anna Wijk, Sverige
2017: Veera Kauppi, Finland
2018: Veera Kauppi, Finland
2019: Anna Wijk, Sverige

På tal om att sluta för tidigt. Du har själv sagt att detta är din sista säsong, men är det inte lite tidigt att sluta med tanke på säsongen som du har bakom dig?

- Jag har sagt att det är min sista säsong men sedan ska man aldrig säga aldrig. Just nu känns det som så men det är klart att man funderar på sitt beslut framför allt med tanke på den formen jag haft under säsongen. Jag känner att jag fortfarande presterar väldigt bra både fysiskt och spelmässigt. Så jag ska ta mig en ordentlig funderare efter säsongen.

Vad är hemligheten bakom alla dina fantastiska prestationer på innebandyplanen genom åren?

- Det är ett väldigt enkelt svar. Det är väldigt hård träning som ligger bakom och jag älskar att träna och jag lägger ner massor av tid på innebandyn, inte bara på planen utan även vid sidan av. Sedan har jag haft fördelen av att spela i ett väldigt bra lag som alltid varit med och slagits om medaljerna. Det har utvecklat mig mycket plus att jag haft stort förtroende från föreningen och att de vill spela en positiv och rolig innebandy.

FAKTA

Anna Wijk

  • Född: 20 juni 1991
  • Position: Center.
  • Moderklubb: IBK Alba.
  • Nuvarande klubb: KAIS Mora IF.
  • Tidigare klubbar: IBK Alba (2003-2006), Gävle GIK (2006-2007), RIG Umeå IBF (2007-2008), IKSU (2008-2010).
  • A-landskamper: 106. 54 mål, 142 assists, 196 poäng totalt.
  • Meriter: 6 VM-guld. 1 SM-guld. 7 SM-silver. 3 SM-brons. Årets spelare i Sverige 2013/14, 2015/16 och 2016/17. Årets center i Sverige 2009/10, 2011/12, 2013/14, 2014/15, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2018/19.
  • SSL-poäng: 926. 341+585 på 389 matcher