Ett hårt matchande på unga spelare är inte unikt i Östergötland enligt Risberg, som menar att främst är ett problem i de större städerna.
Foto: Ulrika Lindström
Landet runt

”De gör slut på spelarna för kortsiktiga resultat”

ANNONS

Emil Risberg, utvecklingschef på SIBF och en av huvudfigurerna som tagit fram SIU-modellen, ger sin syn på den rådande debatten om hårt matchande på unga spelare.

Tydliga exempel finns exempelvis från Östergötlands lag i SDF-SM, som tog flera guld. En av de tongivande spelarna, Jacob Sigfridsson, valde att trappa ner i 19-20-årsåldern med på grund av att ”man spelade för mycket” under tidigare år.

Ett av Emil Risbergs uppdrag på förbundet är att bidra så fler spelare spelar längre, och en direkt följd av det blir att de inte lägger av i tidig ålder. Här ger han sin syn på Sigfridssons uttalanden, och hur man kan motverka problemen.

Är det ett problem att unga spelare matchas för hårt?
- Det beror på vilken del av landet vi pratar om. Vi har tidigare tittat på statistik som rör B-licenser, för att se vilka som spelar flest matcher på ett år. Det är extremt många matcher! En SSL-spelare har 26 matcher under en säsong, men de här spelare nästan tre gånger så mycket. Det kan röra sig om 70, 80 matcher med alla cuper och seriespel. Det som var intressant med statistiken är att majoriteten av spelarna på toppen av listan, som spelar flest matcher, kommer från distrikt där det finns många klubbar – som i Stockholm, exempelvis. Där finns det ett stort utbud av seriespel vilket gör att klubbarna anmäler sig till många olika serier. Trots att man har tillräckligt mycket spelare så tar man slut på specifika spelare istället.

- Så det är inget problem i hela Sverige, utan framförallt i stora städer. Det är ett resultat av ett kortsiktigt tänkt av klubbarna. De gör slut på sina spelare för kortsiktiga resultat. Som spelarna i artikeln beskriver, så krävs det mycket tid och energi för att ta steget och verkligen satsa på att bli en SSL-spelare. Man får offra saker och har redan kanske bränt sitt krut för tidigt (i samband med för många matcher).

Hur kan man göra för att motverka den här typen av problem?
- Klubbarna och ledarna måste ha koll på hur många matcher spelarna medverkar i. Spelar du för många matcher hinner du ju inte med att träna, vilket inte heller är så himla bra. Träning behövs ur en allsidighetssynpunkt för att kunna spela innebandy. Ska du bli bra på innebandy ska du spela mycket innebandy. Men man måste också komplettera det med den allsidiga träningen och gärna hålla på med flera olika idrotter.

Det kan inte heller vara lätt för en enskild spelare att tacka nej till fler matcher, och veta när man ska säga stopp?
- När man inne mitt i det, så är man ju jättemotiverad och uppumpad för att spela så mycket som möjligt. Men då kan man nå gränsen, och det kan vara för sent. Det är upp till ledarna och föreningarna att förhindra att det händer.

Johan Fredriksson, sportchef i Linköping, menar på att det krävs att man är ”100 motiverad för att nå toppen”. Är det ett resonemang du håller med om?
- Absolut. Framförallt i den åldern när spelarna ska nå SSL, då krävs det 100-procentig dedikering och motivation för att orka med att träna mer än vad man gjort innan, så man kan ta det sista steget och bli riktigt duktig. Jag fick höra att det är i just den åldern, runt puberteten, som många av spelarna i Ajax fotbollsakademi väljer att trappa ner. Det krävs en naturlig stegring hela tiden.

Just nämnda Linköping är en av många föreningar som använder sig av breddlag i lägre serier. Är det en bra modell?
- Det är jättebra. Vi förespråkar det i vår modell (SIU), att man ska kunna bedriva innebandy även på bredd-nivå. Då kan man få tillbaka motivationen för att göra en ny satsning igen. Det är ett bra resonemang,

När man fyller 18-20 år händer det mycket utanför innebandy på det personliga planet. Hur kan man göra för att hitta en rätt balansgång mellan innebandyn och det civila?
- Det är svårt. Det tråkiga svaret är att det blir individuellt. Alla individer resonerar olika och passerar olika stadier i livet på olika vis. Men som förening kan man se till att vara försiktig i matchandet, framförallt när de går på högstadiet och i gymnasiet. Det är mitt tips för alla klubbar.

Andra artiklar i ämnet
Talangerna försvann: ”Spelade för mycket”
”Krävs 100 procent motivation för att nå toppen”
Den här artikeln handlar om: