Nobbades i VM – riktar nu hård kritik: "Skrattretande"
Mullsjös lagkapten Arvid Wibring-Lindqvist fick ingen plats i Norges VM-trupp: "Jag vet inte riktigt vad som är deras problem?"
Arvid Wibring-Lindqvist valde att återvända till Mullsjö inför årets säsong. Han lämnade klubben 2016/17 och har sedan dess spenderat många år i norska ligan innan han skrev på för allsvenska Fagerhult Habo 2022/23. Förra säsongen senare spenderade han i Mullsjös division 3-lag, men sedan några månader tillbaka så ser vi honom återigen i SSL-sammanhang med samma förening.
I Mullsjö har Wibring-Lindqvist också blivit lagkapten under säsongens gång och på planen har han en plats i toppformationerna.
På landslagsnivå representerar svensken Norge – anledningen till det går att höra i videon nedan där han blir intervjuad under VM 2020, hans senaste mästerskap i norska tröjan.
“Jag vet inte riktigt vad som är deras problem?”
Någon plats i truppen till Malmö-VM 2024 fick Wibring-Lindqvist däremot inte, och man kan lugnt konstatera att 30-åringen inte köper norska förbundets motivering till beslutet.
– Det är en riktigt sörja det där, säger Wibring-Lindqvist till Innebandymagazinet och tillägger:
– Jag vet inte riktigt vad som är deras problem? Det grundar sig i att man måste vara med och springa beeptester på plats i september. Jag var inte ens uttagen dit så jag har haft svårt att bevisa det liksom. Så därav är jag inte med.
Är man inte uttagen till lägret där beeptester genomförs så kan man inte komma med till VM?
– Nej, det är ju det som är lite skrattretande. Så påstår förbundet att det ska gå till.
Enligt Wibring-Lindqvist så är detta ett beslut taget ovanför förbundskaptenen Dennis Ericsson-Freijs huvud.
Det finns ingen möjlighet att man kan göra testet i hemmamiljön och sedan skicka in resultaten?
– Johan (Kihlblom), min tränare, skickade mina resultat till Dennis men det var inte godkänt att göra på det sättet. Det var en annan som gjorde det i Norge som jag spelade med i Greåker förr, Martin Lilleby. Han blev skadad på det landslagslägret innan det testet så han hade liksom inte ens möjlighet att springa det. Så han sprang det nu då, de skickade in det men det var inte heller okej.
Vad tycker du om ett sånt upplägg, att det ska styra en VM-uttagning?
– Jag tycker inte att Norge är i den positionen att ställa den typen av krav. Jag pratade med en kille på förbundet och frågade "om det är en norsk spelare som har haft en dundersäsong ett VM-år, som leder poängligan i SSL eller…ja, you name it, men som inte var tillräckligt bra för att springa det här beeptestet i september, då har han inte möjlighet att komma med då?" Jag fick svaret "nej" på den frågan. Det är lite skrattretande och det är ju inte första gången de är ute och håller på, jag vet inte var det grundar sig i riktigt.
"Jag får inte ihop den strategin riktigt."
Situationen påminner om den som Ketil Kronberg var inblandad i inför VM 2020.
– Då var det ju tre spelare som inte har varit med på den så kallade det "vikingen" som det hette då, deras fystester. Då sa dåvarande landslagstränarna, Johnny Petersen och Andreas Elf, att "om inte vi får välja den truppen vi vill så är inte vi med heller". Till slut landade det i att de fick välja vilken truppen de ville.
Fick du någon mer motivering till petningen annat än beeptestet?
– Det är ju lite skrattretande. Vi skulle haft en samling i mitten av november och det var lite snack där om att det var så många som hade matcher. Den samlingen var jag uttagen till men sen när den kom ut på nätet så stod jag inte med. Så var det med en kille till ifrån Norge.
Var det förbundet som hade kört över Dennis Ericsson-Freij då?
– Så förstod jag det, men jag tycker inte jag fick någon vidare återkoppling från varken Dennis eller förbundet.
Kan du på något sätt köpa strategin som Norge väljer, eller känner du bara att det är ett märkligt sätt att basera uttagningarna på?
– Vill de göra så så tycker jag att den informationen måste komma ut. Nu vet jag inte hur många det var som sprang där, men säg att det var 30. Du kan inte dra ner antalet till 30 pers i september som har möjlighet att komma med till VM i december. Jag får inte ihop den strategin riktigt.
Känns det extra bittert just nu med att det är ett slags "hemma-VM" för din del?
– Det är klart det är tråkigt. Jag känner ju fortfarande för Norge, jag bodde där under många år och känner ju för landet, de jag spelade med och klubben (Greåker) därifrån. Men när det väl började tjafsas med förbundet så kände jag att jag orkar inte lägga energi på det mer. Vill de göra så så? Varsågoda. Jag tror att det kommer att bita dem själva i foten i långa loppet.
Till sist: Vad tror du om Norges VM-chanser?
– Det är svårt att säga. De måste ju få bra träff i matcherna. De har Schweiz, Tjeckien och Tyskland i sin grupp. De möter Tyskland i första matchen och den blir otroligt viktig. De har kunnat störa Schweiz förr så det är ju absolut ingen omöjlighet att man kan knipa en andraplats i den gruppen. Men det behövs ju toppprestationer, avslutar Wibring-Lindqvist.
Norges landslagschef Lars Bunæs har tagit del av Wibring-Lindqvist uttalanden och säger följande till Innebandymagazinet:
”Vi har full förståelse för att spelare som inte fick en plats i den norska VM-truppen är besvikna. Vårt huvudfokus ligger nu däremot på spelarna som blivit uttagna och vi ser fram emot helgens VM-samling och själva mästerskapet i Malmö. Vi har fullt förtroende för landslagsledningen, med Dennis Ericsson-Freij i spetsen. Tillsammans med de norska spelarna är vi övertygade om att vi kan leverera starka prestationer i VM."