My Kippilä värvades som en färdig landslagsspelare till Thorengruppen.
Foto: Alamy och Per Wiklund
Superligan

Thorengruppen: "Kommer inte ha råd med färdiga landslagsspelare"

ANNONS

Gör plusresultat – men framöver kan vi få se skillnad på Thorengruppens värvningsstrategi.

Team Thorengruppen genomförde nyligen sitt årsmöte. Där stod det klart att samtliga innebandyföreningar – förutom Umeå City – som går under klubbens paraply gjort ett ekonomiskt plusresultat, totalt landade det på cirka 225 000 kronor. Det berättar tillförordnade klubbchefen Raja Thorén för Västerbotten-Kuriren.

Rubrikerna kring klubben den här sommaren har annars handlat om att nämnde Raja Thorén sålt bolaget Thorengruppen. Frågor väcktes kring hur försäljningen skulle påverka innebandylagen i praktiken men där var sportchefen Joakim Sjöström snabb med att påpeka följande:

– Känns inte som att det kommer bli någon större skillnad, ska sportchefen Sjöström till Innebandymagazinet i slutet av maj.

Sjöström fortsatte:

– Det finns bra förutsättningar i Umeå för att bedriva elitinnebandy och det kommer det fortsätta göra. Det viktiga var att arenan byggdes och det har Raja Thorén sett till vilket är fantastiskt. Han är en man med stort hjärta som betytt mycket för idrotts-Umeå. Han kommer bestämma själv när han vill sluta men hans engagemang kring föreningen har inte med företaget att göra.

"Kommer inte ha råd med färdiga landslagsspelare"

Nu har Raja Thoren själv uttalat sig om frågan i samband med årsmötet.

– Det är ganska svårt att säga, vi satte en budget på att göra två miljoner i vinst i år. Det var pandemi och så vidare och sen tror jag varenda elitklubb i Sverige skulle hålla med när jag säger att hotell och resor blivit så mycket dyrare. Vi har ju två SSL-lag i rikstäckande serier, fotbollslag som spelar i serier med matcher nere i Stockholm – så det blir mycket pengar som går till saker som inte utvecklar verksamhet, med löner och så, säger han till Västerbotten-Kuriren.

– Vi måste parera det, vi omsätter 20 miljoner, så det blir mycket pengar. Vi måste se till att ha förutsättningar att genomföra den verksamheten. Tittar man på vårt herrlag i innebandy exempelvis, så är vi väldigt nöjda med det som kommer underifrån och det som finns i SSL med egna spelare. Så vi är inte oroliga egentligen.

I slutändan kommer det leda till att Thorengruppen siktar in sig på mer hemvävda lagbyggen.

– Vi tror inte att vi kommer ha råd att köpa färdiga landslagsspelare i framtiden, utan vi ser att vi behöver utveckla och förädla våra ungdomar. Det är egentligen varit vår själ, vi har velat jobba på det sättet. Men nu gör vi det på riktigt och lärt oss av andra SSL-lag hur de arbetar.


TV: Förre NHL-stjärnans drömmål i innebandyns NAFL

474 NHL-matcher, nu gör hockeyprofilen Joonas Donskoi succé i amerikanska innebandyligan.

Den här artikeln handlar om: