Thorengruppen
Foto: Tomas Brandt Wangel och Per Wiklund
Superligan

Stora förändringar i Thorengruppen AB – så påverkas innebandyn

ANNONS

Thorengruppen AB som bedriver utbildningsverksamhet meddelar nu att en ny ägare, styrelse och ledning är på plats.

Nya vd är på plats och nu tar även nya ägare över och tillsätter som första åtgärd en helt ny styrelse.

– Som vd är mitt fokus att blicka framåt och att verka för verksamhetens bästa, samt att vara en garant för lagefterlevnad, säger Ester Alavei, vd för Thorengruppen i ett pressmeddelande.

Ester Alavei, nu vd i Thorengruppen Foto: Thorengruppen

Skolinspektionen kom med allvarlig kritik i ett antal hänseenden mot skolor inom Thorengruppens verksamhet. Det har inneburit att innebandyfantasten och grundaren Raja Thorén lämnat sina uppdrag och sålt företaget till nya ägare.

Johan Nylén och Petter Samlin går in som nya ägare. De har båda mångårig erfarenhet från att investera i och utveckla verksamheter och kommer att äga bolaget tillsammans med den nya ledningen.

De förändringar som skett i styrningen av bolaget, inleddes i januari 2024 då en ny vd, Ester Alavei, anställdes. Och en helt ny styrelse satts på plats. Ordförande är Fredrik Geijer, som bland annat varit kommunchef i Trelleborg och Halmstad.

Thorengruppens skolor har funnits på Skolinspektionens radar sedan år 2010, och många skolor har också lagts ned. På grund av olika brister fick de hösten 22 nej till att starta nya skolor men de kunde ändå växa genom att köpa upp redan befintliga verksamheter. I våras inledde Skolinspektionen en ägar- och ledningsprövning av koncernen, som hade kunnat leda till att den helt förlorade rätten att bedriva skola. Men nu har bolaget, med grundaren Raja Thorén i spetsen, valt att sälja hela verksamheten.   

”Kommer inte bli någon större skillnad”

Thorengruppen som har herr- och damlag i SSL där damlaget har fyra raka SM-guld sitter lugn i båten efter beskedet om ägarbytet i Thorengruppen AB

– Känns inte som att det kommer bli någon större skillnad, säger sportchefen Joakim Sjöström till Innebandymagazinet.

Beskedet om att Raja Thoren säljer företaget Thorengruppen AB och lämnar verksamheten ger såklart stora funderingar hur det kommer påverka det mycket framgångsrika innebandyverksamheten.

– Det finns bra förutsättningar i Umeå för att bedriva elitinnebandy och det kommer det fortsätta göra. Det viktiga var att arenan byggdes och det har Raja Thorén sett till vilket är fantastiskt. Han är en man med stort hjärta som betytt mycket för idrotts-Umeå. Han kommer bestämma själv när han vill sluta men hans engagemang kring föreningen har inte med företaget att göra.

Er hemmaarena är såld till kommunen, hur kommer det påverka er verksamhet?

– Ingenting - vi har hyrt av kommunen från dag ett.

Vad har Raja betytt för klubben genom åren?

– Han är den enskilt viktigaste personen på många sätt. Han har såklart varit en fantastisk sponsor men framför allt det tillsammans med Janne Lundqvist som över tid brunnit för detta mest. I 20 år har han bilat med familjen till matcher, skött webbsändningar, suttit i styrelsen och allt annat som behövs för att en klubb ska fungera och plöjt ner massor timmar. Hur mycket han än haft på sitt bord i företaget så har mejl gällande föreningen dykt upp, skillnaden för honom mot många andra är att dom kommit 03:30 ibland.

Och samtidigt får ni en nygammal konkurrens igen när Dalen dubbelt har nått SSL!

– Väldigt kul på många sätt. Vi älskar derbyn även om vi inte älskar Dalen. Bra för Umeå och innebandyn i stan som är otroligt stark. På damsidan fyller det helt klart ett sportsligt tomrum eftersom våra damer är bäst i världen. Hoppet därifrån till allsvenskan är för stort.

Hur ser du på situationen på herrsidan?

– Det återstår det att se. Vi båda får steppa upp för att inte ta ut varandra. Går inte att vi harvar i botten och dom åker ur igen, iså fall är det återigen ett lag för mycket i Umeå. Vi måste få fram fler spelare på herrsidan i egna led som gör skillnad i SSL. Att värva ihop ett lag är varken roligt eller ekonomiskt möjligt. Vi kommer fortsätta satsa på unga spelare i Umeå, lyckas vi så är jag övertygad om att det finns utrymme för två lag även på herrsidan.


Highlights: Här vinner Sverige guld i U19-VM

Slog värdnationen Finland i finalen med 4-2.


Den här artikeln handlar om: