Foto: Roland Osbeck
SSL (Dam)

Telge värvar ungt inför återkomsten: ''Hon kan vara med och bidra direkt''

ANNONS

Bli expert på alla värvningar i Innebandymagazinets nyförvärvskoll under sommaren. Näst ut på tur är Telge.

Årets Silly Season är inte över, men många lag börjar bli färdigvärvade redan nu - och vad passar då bättre än att få stenkoll på alla värvningar som gjorts? Innebandymagazinets redaktörer kommer gå igenom samtliga nyförvärv i SSL Dam och Herr och dela med sig av sina tankar om dem - samt ge betyg. 

  • Utmanare till Nilsson
  • Debuterar som 32-åring
  • Världsmästaren

Josefine Krogh

Född: 2000
Position: Målvakt
Kommer från: Nacka IBK, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 85,6 i räddningsprocent (25 insläppta mål på 174 skott)
Innebandymagazinets betyg:

Telgeprodukten Josefine Krogh är tillbaka i moderklubben efter två säsonger i Nacka. Målvakten har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över kommande säsong och förväntas utmana Olivia Nilsson om förstaplatsen mellan stolparna i nykomlingens lag. 

Krogh är en etablerad målvakt som vill ta nästa steg i sin utveckling. Att flytta på Nilsson, som var en stor bidragande faktor till att Telge tog klivet upp, blir inte helt enkelt. Det råder dock inga tvivel om att det är en nödvändig värvning för nykomlingen, som behöver all konkurrens man kan få. 

Izabel Carpenter

Född: 2005
Position: Back
Kommer från: IBF Falun Utveckling, Allsvenskan 
Statistik 2023/24: 0 poäng (0+0) på 2 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Här är Telges andra nyförvärv för säsongen. Det är Nykvarnfostrade Izabel Carpenter som flyttar till hemtrakterna efter tre år på gymnasiet i Falun. Talangen, som tog en time out under den gångna säsongen, debuterade i SSL som 17-åring och spåddes en lysande framtid. 

Nu tar Carpenter upp elitkarriären på nytt. Debutsäsongen för Falun i SSL lovade gott och det finns gott om potential i 19-åringen. Om backen hittar tillbaka till den matchformen är det här en back som Telge kommer få stor nytta av kommande säsong. 

Pernilla Lövgren

Född: 1992
Position: Back
Kommer från: FBC Nyköping, Division 2
Statistik 2023/24: 37 poäng (17+20) på 16 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Pernilla Lövgren ansluter till Telge inför comebacken i SSL. Den rutinerade backen har en lång karriär bakom sig och har tidigare tillhört Telge i ett gäng säsonger. Lövgren har, precis som Carpenter, Nykvarn som moderklubb. 

32-åringen, som under hösten skall göra debut i SSL, noterades för 37 poäng på 16 matcher den gångna säsongen. Försvararen kommer senast från division 2-laget Nyköping. Telge fortsätter att plocka in spelare från närområdet, den här gången är det av den lite mer rutinerade typen. Vi sätter ett frågetecken kring värvningen, då hon är helt oprövad på nivån Telge är tillbaka på under säsongen 2024/25. 

Thea Lindén

Född: 2003
Position: Forward
Kommer från: Nacka IBK, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 8 poäng (4+4) på 21 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Thea Lindén flyttade från Hovslätt och Jönköpingtrakten inför gymnasiet. Flyttlasset gick till Umeå där hon tillägnade sina tre kommande år på RIG. Efter skoltiden tog hon sitt pick och pack till Nacka, där hon spelat under de två senaste säsongerna. Nu är det återigen dags att röra på sig och det är Telge som har plockat upp den lovande och mycket välskolade spelaren. 

Lindén tillhörde Telge på dubbellicens under säsongen 2022/23, då noterades hon för fem mål på fem matcher. Sedan dess har den nyblivna SSL-klubben haft ögonen på forwarden. 

21-åringen kan användas på flera olika positioner och förväntas ta en stor roll i nykomlingen under den stundande säsongen. Ett uppfriskande nyförvärv för Telge, som fortsätter värva ungt inför återkomsten i SSL. 

Linnea Hjelm

Född: 2005
Position: Forward
Kommer från: AIK IBF, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 21 poäng (15+6) på 22 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Tvåårskontrakt för Linnea Hjelm. Telge fortsätter att säkra upp spelare från närområdet och den här gången är det en poängspelare från AIK som ansluter. Hjelm har erfarenhet från SSL sedan tidigare, då hon under säsongen 2022/23 spelade i Åkersberga. Där och då noterades hon för sju poäng på 18 framträdanden. 

Forwarden har stor potential att utvecklas vidare i Telge. Klubben har höga förhoppningar om att Hjelm redan kommande säsong kan göra avtryck i SSL. Rightaren är bra i båda riktningarna men har sin främsta egenskap i målskyttet. Talangen skapar en nyttig konkurrens i Telge. 

Rebecka Risberg

Född: 2005
Position: Forward
Kommer från: Tyresö Trollbäcken IBK, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 30 poäng (21+9) på 22 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Telge fortsätter förstärka sin trupp med unga talanger. Frågan är om det här är rätt riktning att gå för att göra sejouren i SSL längre än den varade senast. Hur som helst, Rebecka Risberg har kvalitet för att ta en plats redan under kommande säsong. Den poängstarke forwarden stod för 30 poäng på 22 matcher under fjolåret i Tyresö och hoppas kunna leverera även i världens bästa innebandyliga. 

Risberg gjorde 21 mål under sin avslutande säsong i Tyresö. Laget åkte ur, men forwarden lockade stort intresse och Telge drog tillslut det längsta strået. Nu återstår det att se om Älvsjötjejen kan hantera det stora steget i höst.

Thea Ernberg 

Född: 2005
Position: Forward
Kommer från: Tyresö Trollbäcken IBK, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 26 poäng (13+13) på 20 matcher
Innebandymagazinets betyg:

Telge har värvat friskt inför återkomsten. Världsmästaren Thea Ernberg är näst i raden av nyförvärv till nykomlingen. Ernberg var nämligen en del av det U19-landslag som tog guld i Lahti under förra säsongen. Nu byter hon Tyresö, där hon öste in poäng under fjolåret, mot Telge och spel i SSL. 

Guldmedaljören kan användas på flera positioner och prickar i flera boxar av det Telge har varit ute efter under silly season. Ernberg har kvalitet som gör att hon kan vara med och bidra direkt. Talangen utmanar redan till hösten om spel på två femmor i nykomlingens lag. Hon konkurrerar dessutom med Risberg ovan, som även hon ansluter från Tyresö. 

Vera Eriksson

Född: 2006
Position: Back
Kommer från: Tyresö Trollbäcken IBK, Allsvenskan
Statistik 2023/24: 11 poäng (2+9) på 17 matcher
Innebandymagazinets betyg:

På tal om världsmästare så har Telge även säkrat Vera Eriksson. 18-årige backen var även hon med och vann U19-VM med Sverige i Lahti förra säsongen. Eriksson var en ledande back i allsvenska Tyresö under säsongen där hon noterades för ett gäng poäng från sin backposition. 

Landslagsmeriterade Eriksson kan snabbt bli en viktig kugge för Telge. Hon har sina främsta styrkor i defensiven, men har betydligt fler egenskaper än så. Under den gångna säsongen växte även hennes offensiva kunskaper. En högintressant värvning av Telge. 


TV: Förre NHL-stjärnans drömmål i innebandyns NAFL

474 NHL-matcher, nu gör hockeyprofilen Joonas Donskoi succé i amerikanska innebandyligan.

Matchrapporter: Storseger för Kais Mora – 7-2 mot Telge SIBK Västerås IBS vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Telge SIBK Stort jubel när Telge SIBK säkrade seriesegern med vinst mot Lillån IBK Telge SIBK har fyra raka segrar – vann mot Bergs IK med 8-1 Telge SIBK upp i topp efter trepoängare mot Katrineholm

Den här artikeln handlar om: