Foto: Andreas Joakimsson
Superligan

SSL-sändningar på ny plattform 2025/26?

ANNONS

Framtidsplanen: En streamingplattform för all innebandy - inklusive SSL?

Nyligen gick Svenska Innebandyförbundet (SIBF) ut med att man avser att upphandla en streamingplattform, och söker intresserade aktörer för att hitta ett långsiktigt samarbete. I huvudfokus står att “Svensk Innebandys matcher ska ses av fler, vara ännu enklare att få tillgång till och få en större sammanhängande helhet”.

För att ta nästa steg i att öka antalet intressenter, intäkter och utveckla varumärket för hela sporten söker man en helhetslösning. “I vår målbild om livesändningar så sänds nästintill alla av Svensk Innebandys matcher i en smidig plattform som är välanpassad både för tittarna i skärmen som för föreningarna som använder den”.

Inte långt tidigare blev det officiellt att de kommersiella rättigheterna för Svenska Superligan (SSL) återgår till SIBF efter den kommande säsongen, dvs från och med 2025/26. I samband med det hade Innebandymagazinet en intervju med Föreningen Svenska Superligans nya ordförande Emil Risberg, som bland annat sa följande:

“Jag tror att elitföreningarna, inklusive min egen, känner att bara sälja rättigheterna till elitverksamheten - det är inte enkelt. Det behöver oftast paketeras tillsammans med mycket annat, alltså helheten. Barn, ungdom och bredd, tillsammans med SIBF och landslagsverksamheten, hela paketet. Det har också varit tydligt från de potentiella partners som finns därute.”

En nyckelfråga närmaste tiden blir hur framtidens TV-sändningar för SSL ska se ut när avtalet med Expressen löper ut efter 2024/25. Flera indikationer, dels enligt ovan men också andra uppgifter till Innebandymagazinet, tyder på att SSL kan bli en del av den nya tilltänkta plattformen där det mesta av innebandyn ska sändas.

En anledning torde vara att man vill använda innebandyns egen breda kraft för att lyfta tittarsiffrorna. Stor potential finns i att få många av alla de som redan är aktiva i innebandyrörelsen på olika sätt att också titta på SSL. Här kan en central innebandyplattform, där såväl ungdomsmatcher som elitmatcher sänds, göra det mer lättillgängligt. Men kanske också mer attraktivt för potentiella partners.

Det skulle sedan eventuellt inte utesluta möjligheten att matcher också sänds i annan media, som SVT, Expressen eller Aftonbladet.

Detta är förstås i en väldigt tidig fas och många frågetecken ska rätas ut. Fortsättning följer i frågan som ser ut att bli ett av de första stora projekten för SIBF:s nya generalsekreterare Christer Abrahamsson.


Får stjärnan ett samtal från AIK efter den här intervjun?

Växjös stjärnforward Samuel Folkesson Algman om bästa säsongen hittills i SSL, och att gå in på sista året på kontraktet.

Den här artikeln handlar om: