Foto: Per Wiklund och Svensk Innebandy
Intervju

Nya innebandychefen: "En enorm potential nationellt och internationellt"

ANNONS

Christer Abrahamsson är ny generalsekreterare på Svenska Innebandyförbundet: "Det har varit en lång process"

Innebandytoppen får ett nytt namn att lära inför nästa säsong. En 42-årig Uppsalabo har fått äran att bli innebandychef i sin roll som generalsekreterare för Svenska Innebandyförbundet.

– En oerhört häftig roll som jag är otroligt taggad för. Det kommer inte heller bli lätt vilket är en del av utmaningen. Alla idrotter vill framåt och därför kommer det bli kittlande att arbeta för innebandy som har en enorm potential, säger Christer Abrahamsson till Innebandymagazinet.

Efter fyra och ett halvt år som klubbdirektör för fotbollsklubben Sirius kom nyheten idag att Abrahamsson slutar sin tjänst i maj. Sedan han började i Sirius i slutet av april 2019 har klubben haft en positiv utveckling där de flyttat in i ny arena och därigenom dubblerat den ekonomiska omsättningen samtidigt som intresset för klubben vuxit. Sirius har fått sin del av det växande och skenande intresset för allsvenskan i exempelvis stor-Stockholmsområdet.

– Ett av flera viktiga områden för mig har varit affärsutvecklingen och professionalisering av föreningen för att skapa rätt förutsättningar, få effektivitet och göra de rätta grejerna.

Vad är innebandy för dig?

– Jag är uppväxt i Uppsala där innebandyn alltid har haft en stark ställning. Jag spelade som riktigt ung knatte i Gottsunda. Sirius innebandy är en systerförening till den klubb jag arbetat för de senaste åren. När jag växte upp växte även innebandyn i rekordfart och jag ser på hemmaplan i Uppsala hur stark Storvreta cupen är år efter år samt IFU arena som är helt magisk, en fantastisk arena som drivs oerhört proffsigt.

Den blivande generalsekreterare ersätter Mikael Ahlerup som slutade efter uppmärksammade former beskrivs som en person med stark organisatoriska förmåga och goda ledaregenskaper.

– Jag vill träffa så många som möjligt i innebandyfamiljen så fort som möjligt när jag börjar min tjänst i mitten av juni och därifrån bilda mig min helt egna uppfattning om nuläget. Därefter börja lägga ett pussel för fortsättningen. Jag tänker avsluta starkt där jag är nu och sedan så snabbt som möjligt sätta mig in i verksamheten även om det är i kommande semestertider.

Har du det som krävs?

– Det hoppas jag, det har varit en lång process och SIBF:s styrelse har god insikt varför de valde mig. Det kommer bli ett lagarbete och jag är den som ska föra samman laget. Det är inte rimligt att tänka att det är en person som själv ska lösa allt. Innebandyn har en enorm potential nationellt och internationellt, det är ett jättespännande uppdrag och ett hedrande förtroende som jag får ta ansvar för i juni.

Fakta: Christer Abrahamsson

Född: 1982

Familj: fru, två barn 13 år, 15 år samt hund.

Bor: Uppsala

Aktuell: Ny generalsekreterare SIBF (från juni 2024)

Nuvarande uppdrag: Klubbdirektör IK Sirius (fotboll)

Innebandykarriär: Knattespelare (Gottsunda), SIL (Stenbäck)

Idrottsbakgrund: ”Spelat breddfotboll”

Andra kända Christer Abrahamsson: Ishockeymålvakt (född 1947) som vunnit guldpucken, vann tre SM-guld, spelat fem VM samt varit tränare under många år.

Tidigare generalsekreterare SIBF:

1986-90 András Czitrom

1994-99 Axel Wester

1999-2004,2006-10 Tomas Eriksson

2011-20 Göran Harnesk

2020-23 Mikael Ahlerup

Tillförordnade (tf):

2004-06 Magnus Fantenberg

2010-11 Christer Johansson

2023-24 Joakim Lindström


TV: “Vi fick 24 000 kronor i stöd - plus 200 bollar"

Hur påverkas IBK Dalen ekonomiskt av att inte spela i SSL? Klubbdirektören Urban Karlsson ger en inblick.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: