NAFL 2024
Foto: Joel Olofsson
North American Floorball League

NAFL förtydligar: Därför saknas Florida Vikings

ANNONS

Dubbla regerande mästarna deltar inte i årets North American Floorball League.

På lördag är det seriepremiär i den tredje upplagan av NAFL. Något som har väckt uppmärksamhet är att Florida Vikings, som tagit hem den pampiga pokalen de båda föregående åren, saknas bland de sex deltagande lagen i år. 

Enligt Florida Vikings själva var det inte deras egna val. Nu går ligan ut med ett förtydligande via pressmeddelande till Innebandymagazinet:

"Florida Vikings är faktiskt de tvåfaldiga mästarna i NAFL, men de har inte blivit avstängda. Faktum är att de har blivit inbjudna att återansluta sig men har tackat nej.

Även om innebandy är en underbar sport, är det också en affärsverksamhet. Och som en affärsverksamhet måste varje deltagare uppfylla vissa skyldigheter, både personliga och ekonomiska. Efter båda säsongerna misslyckades Vikings med att uppfylla sina grundläggande skyldigheter gentemot ligan (inklusive att missa det obligatoriska ägarmötet efter både säsong ett och säsong två), så de andra ägarna och kommissionären röstade enhälligt (6-0) att de inte skulle tillåtas delta i den kommande säsongen. De röstade också enhälligt att Vikings skulle få fortsätta i ligan om och när de kunde uppfylla samma åtaganden som alla andra lag i ligan. Det är inte rimligt att ett lag får särskilda privilegier på bekostnad av de andra fem. Kommissionären Ryan Connor kommunicerade allt detta skriftligen till Vikings ägare Daniel Williamsson mycket specifikt under flera samtal mellan oktober och november 2023, så det finns inget behov av "spekulation" från någon. Mr. Williamsson avböjde erbjudandet, så Seattle Sockeyes fick möjligheten att gå med i ligan.

När NAFL fortsätter att växa, är Florida Vikings återigen inbjudna att ansöka om medlemskap i ligan.

Tack för möjligheten att klargöra en olycklig omständighet. Vi ser nu fram emot en underbar tredje säsong av innebandy i Nordamerika!"

Det kommer alltså oavsett anledning att bli en helt ny vinnare i årets upplaga av NAFL, och Troy Cup som slutspelet kallas. 

Vad är North American Floorball League?

North American Floorball League (NAFL) grundades 2020 och den inledande säsongen skulle spelats 2021. Det är en semi-professionell innebandyliga i Nordamerika, just nu med bara lag i USA med ambition att expandera med lag även i Kanada. Ligans commisiner är Ryan Connor som grundade ligan efter en idé från sin son Cole Connor. Ligan spelas under sommaren över ett antal helger runt om i USA.

2021 säsongen skulle spelas med fyra lag (Fort Worth Jaguars, Fresno Force, Florida Vikings och Ohio Buccaners). Säsongen fick ställas in pga covid-19 pandemin. Första säsongen blev istället 2022 där Ohio ersatts av Utah Raptors. Säsongen 2023 utökades ligan till sex lag, Utah försvann och in kom Aviators Floorball of Ohio och Minnesota Growlers.  Till årets säsong har Florida Vikings ersatts av Seattle Sockeyes och Texas Tornadoes har bytt namn till Texas 39ers. Till årets säsong kommer lagen att spela i Georgetown, Texas, Clarksville Tennessee och Duluth, Minnesota.

Lagen tävlar om Troy Cup, döpt efter Amerikanska Innebandyförbundets grundare Adam Troy. Alla lag möter varandra två gånger och fyra av sex lag går till slutspel.

Fakta: NAFL 2024

Upplaga: 3:e, startade 2022
Speldatum: 13-28 juli
Spelplatser
- Austin (Georgetown, Texas) dag 1-3
- Nashville (Clarksville, Tennessee) dag 4-7
- Duluth (Minnesota) dag 8-12
Format
- 10 seriematcher per lag
- Topp 4-lagen går till semifinal
- Slutspelet går under namnet Troy Cup
Lag:
- Fort Worth Jaguars
- Aviators Floorball of Ohio
- Minnesota Growlers
- Fresno Force
- Texas 39ers
- Seattle Sockeyes

Hemsida: nafloorball.com
Instagram: @nafloorball
Alla matcher sänds på Youtube

Highlights från finalen förra året: Florida Vikings-Fresno Force 9-2

Du kanske även vill läsa:
Dubbla mästarna Florida Vikings portas från NAFL
Dubbla mästarna Florida Vikings portas från NAFL
"Svensklaget" Fresno Force - med nytt affischnamn i truppen
"Svensklaget" Fresno Force - med nytt affischnamn i truppen
Den här artikeln handlar om: