Foto: Per Wiklund och Hjulsbro IK
Landet runt

Storsatsning på daminnebandyn i Linköping

ANNONS

Världsmästaren Julia Sidklev Persson är involverad i den nya storsatsningen på daminnebandyn i Linköping.

Tidigare idag skrev vi om att IBF Linköping lägger ner sitt damlag till kommande säsong efter 19 år och att deras samarbetsförening Hjulsbro IK tar över deras plats i damettan Östergötland/Södermanland.

Hjulsbro IK är en av Östergötlands största idrottsklubbar med lag i fotboll, innebandy och bordtennis. De gör nu en storsatsning på innebandyn där för att kunna förverkliga en gammal dröm.   

– Klubben gör en storsatsning på daminnebandy för att erbjuda en utvecklingsmiljö på alla nivåer, från junior till elitsatsande seniorer. Och drömmen är tydlig: ett östgötskt damlag i allsvenskan, skriver klubben på sin hemsida

Hjulsbro har en stor organisation och en stor ungdomsverksamhet men de har saknat ett seniorlag på damsidan. IBF Linköping däremot har haft ett framgångsrikt seniorlag på damsidan som spelat i den nästa högsta serien i stort sett under hela 10-talet ända fram till 2022. Senaste säsongen kvalade man upp till allsvenskan men fick ge sig mot Linköping IBK som i sin tur sedan åkte ut mot Fröjered. Men till kommande säsong så kommer IBF Linköping att flytta över sin verksamhet till Hjulsbros storsatsning. Hjulsbro kommer nästa säsong bli den enda föreningen i Linköping som har lag i alla distriktsserier från 12-årsålder upp till damtvåan och damettan. 

—    Vi vill erbjuda en heltäckande utvecklingsmiljö inom daminnebandy, med högkvalitativ tränings- och matchmiljö på alla nivåer. säger Niklas Gustafsson, styrelseledamot och ansvarig för innebandysektionen inom Hjulsbro IK.

Till den nya storsatsningen har man knutit till sig två av distriktets mest kända innebandyprofiler. Världsmästaren Julia Sidklev och Caroline Hansen. Två spelare som har många säsonger i SSL bakom sig och som kommer att finnas med i bakgrunden och med sina egna erfarenheter stötta kring spelar- och ledarutveckling. 

Just nu har man fått ihop 17 spelare till nästa säsong och det är lite som ett Linköping all star med spelare från IBF Linköping, Linköping IBK, Bergs IK och LiU AIF. Där hälften av dem är hemvändare till moderföreningen. 

– Hjulsbro IK är en av Östergötlands största innebandyföreningar med ca 420 licenserade spelare, men av dessa är bara drygt 165 tjejer. När vi nu kan erbjuda högkvalitativ träning och spel på alla nivåer kommer satsande tjejer och damer kunna stanna i klubben och fortsätta utvecklas och då är vi där vi ska vara som en modern förening. Vi ska ha både bredd och spets, säger Anna Lilliehjort, ordförande för Hjulsbro IK.

Damettan Östergötland/Södermanland 24/25

Bergs IK
______
FBC Katrineholm U-lag
FBC Nyköping
-----------
Hjulsbro IK
IBK Mantorp
Linköping IBK Ungdom
Linköpings Universitets AIF IBK
Nykvarns IBF
Onyx IBS
-----------
Solfjäderstaden IBK
Strängnäs IBK


Silly-analysen: "Falun den stora vinnaren"

Täby FC:s sportchef Alexander Brinkmann ger sin syn på silly season hittills i damernas och herrarnas SSL.

Den här artikeln handlar om: