Foto: AC.Kårhag
SSL (Dam)

Två experter tycker till om Eliska Krupnovas besked

ANNONS

Tjeckiens damexpert och Innebandymagazinets dito tycker till om att Eliska Krupnova lägger klubban på hyllan.

Igår kom beskedet att Pixbos och tjeckiska landslagets Eliska Krupnova lägger klubban på hyllan. Krupnova var den första och enda tjeckiska spelaren som utsetts till världens bästa spelare. 30-åringen har spelat nio säsonger i Pixbo där hon vunnit allt som går att vinna på klubblagsnivå. 

Innebandymagazinet har varit i kontakt med en tjeckisk journalistkollega, Michal Dannhofer, som säger så här om den tjeckiska innebandydrottningen och hennes karriär. 

Från min synvinkel finns det en fantastisk historia bakom Eliška Krupnovás karriär. Trots att hon inte var någon ung superstjärna fick hon ändå en chans av de välkända tränarna i Tjeckien, Markéta Šteglová och Karolína Šatalíková. De bevisade återigen att de verkligen har ett öga för talanger.

Eliška Krupnová lärde sig av de bästa tänkbara namnen som Magdalena Kotíková (Šindelová) och blev inom kort en ledande figur i det tjeckiska landslaget, så att flytta till SSL kom som nästa logiska steg.

Hon gjorde det hon kan bäst även i Pixbo - blev en stark ledare och en bra förebild att följa, genom sin vilja och attityd.

Trots att tjeckisk innebandy är starkt drivande på sociala medier och marknadsföring kommer Eliška Krupnová att bli ihågkommen – från min sida - som en stark ledare med ett allmänt uppskattat ledarskap, vilket är egenskaper som kommer från hennes natur - som renodlad idrottare.

Även om det finns mer populära spelare just nu i det tjeckiska damlandslaget kanske bland fansen. Så kan man ändå påstå att Eliška Krupnová - kaptenen och ledaren - fortfarande är den viktigaste pusselbiten av dem alla.

Faktum är: att hon lägger av är något man kan förvänta sig av henne. Hon spelar på toppnivå och skulle lika gärna kunna fortsätta att göra det ett tag till, men hon har bestämt sig för att sluta vid en viss punkt och det är när hon anser att det är dags.

Nu har hon bestämt sig för att den tiden är kommen och vi kan bara säga hatten av och lycka till drottning Eliska. 

Innebandymagazinets Christian Svensson om att Eliska lägger av:

Krupnova började sin landslagskarriär med att ta ett VM-brons 2011 och hon avslutar även landslagskarriären 2023 med ett VM-brons. Det är de två enda VM-medaljer som Tjeckien tagit vilket säger lite om Krupnovas betydelse för tjeckisk innebandy samtidigt som det sluter cirkeln för en fantastisk karriär. 

Jag kan erkänna att jag aldrig varit så imponerad av Krupnovas individuella skills på planen då jag tycker hon varit medelmåttig på det mesta. Men något som hon har haft bättre än någon annan är en otrolig vilja och jävlaranamma på planen. Hon har i varenda match gett allt och lite till oavsett vad det stått på tavlan eller vilka som stått på andra sidan. Hon har alltid satt laget för jaget och hon har gjort det med blod, svett och tårar. 

För mig är Eliska Krupnova ett levande bevis på att man inte behöver ha den bästa tekniken eller förmågan att slå lasermackor ingen annan kan eller ha den där bössan som blir virala klipp så fort man sätter bollen i krysset. Det räcker med att han en extrem vilja, en träningsflitighet och ett jävlaranamma för att kunna nå långt. Ibland räcker det så långt att man till och med blir drottning över en hel innebandynation. 

Att Krupnova slutar gör att Pixbo kommer få det extremt svårt att vinna det där efterlängtade guldet som man så gärna vill vinna igen men alltid förlorar till Thorengruppen. På något sätt blir Krupnovas pensionering ett startskott för en ny tid för Pixbo. Det är lagets stora kulturbärare och största förebild som slutar och det kommer lämna ett otroligt stort tomrum i omklädningsrummet och på planen. 


Jaromir Jagr testar innebandy

En av världens bästa hockeyspelare genom tiderna kör prickskytte i innebandy.

 

Matchrapporter: Pixbo Wallenstams segerrad fortsätter efter 5-1 mot IBK Lund Thorengruppen svenska mästare – vann SM-finalen dam i innebandy mot Pixbo Wallenstam Pixbo Wallenstam knäckte Rönnby IBK i avgörande matchen Likaläge i matchserien efter Rönnby IBK:s seger mot Pixbo Wallenstam 2-1 i matchserien efter ny vinst för Pixbo Wallenstam mot Rönnby IBK

Den här artikeln handlar om: