Foto: Magnus C Lydahl
Allsvenskan södra

Strängnäs tar nytt sikte mot SSL - "Vi vill gå hela vägen"

ANNONS

Strängnäs IBK föll på målsnöret mot IBK Dalen som gick upp till SSL. Coach Jönsson summerar säsongen och blickar inför framtiden.

Strängnäs IBK åkte upp till Umeå för några veckor sedan med förhoppning att förlänga playoffserien mot IBK Dalen. Men säsongen avslutades med 9-2 förlust borta mot IBK Dalen i ödesmatchen och IBK Dalen tog steget upp till SSL. Strängnäs huvudtränaren Johan Jönsson beskriver sina tankar till Innebandymagazinet. 

– Dalen är starka och har gjort det bra. Vi själva bränner två straffar i två viktiga skeenden, som hade kunnat hjälpa oss mycket i match två när det var två och en halv minut kvar och då hade vi haft 1-1 i matcher. Hade vi satt dem hade vi kunnat åka upp med en annan inställning till match tre. Sen är det bedrövligt tråkigt att den tredje matchen blir som den blir. Det är innebandy vi håller på med och den är inte tillräckligt långt utvecklad för att det ska finnas backupplaner för sådana här tillfällen, säger Johan till Innebandymagazinet. 

Sista matchen sköts fram till 17:30 från ordinarie tid som var 16:00, då domarparet som skulle döma matchen hade fastnat på flygplatsen i Stockholm. Flyget upp till Umeå hade olyckligt ställts in. Efter matchen riktade Johan Jönsson stark kritik till innebandyförbundet genom Ekuriren för hur förbundet hade skött ärendet. De hade fått höra av en i Dalen klockan 16:10 att matchen skulle börja 17:00 istället för 17:30, vilket han förklarade till Ekuriren medförde att de fick en sämre uppladdning och kom inte upp till en tillräcklig hög nivå. De fick dessutom höra inför matchen att två andra domare från Umeå kunde döma matchen, men det var något som de hade tackat nej till, eftersom de inte ansågs hålla nivån. 

Jönsson beskriver vidare vad som gjorde att deras insats inte räckte till för seger mot Dalen. 

– Dalen är en stark trupp med många duktiga spelare och de visade över tre matcher att de var starkare än oss. Sen var det egentligen ingen som trodde på oss att vi skulle nå playoff omgång två, så jag tycker att laget ska vara extremt stolt över vad vi har åstadkommit, även om det är bittert nu och det kommer vara bittert ett tag till. Sen kan vi blicka tillbaka. Strängnäs har aldrig gjort en sån här stark säsong eller nått såhär långt. Jag tycker att laget ska vara extremt stolta över sitt kvalspel. Jag är jättenöjd med alla spelare och alla ledares insatser. De har gjort ett kanonjobb allihopa. 

Han lägger till ytterligare vad han är mest stolt över från förra säsongen

– Vi sätter väldigt höga mål i början av säsongen att vi skulle vara uppe i toppen och att vi skulle spela kval, även att prio ett var att hålla sig kvar när man spelar i Allsvenskan. Sen tycker jag att vi har haft en situation där många spelare försvann ut och spelare kom in sen jag blev huvudtränare. Då byggde vi om hela spelet och fick ett nytt spelsystem, så det var mycket nytt. Vi fick väll inte riktigt ihop spelet och gruppen till 100%, men spelarna har försökt och utvecklats. Sen det jag är mest nöjd över är kvalspelet, för att då kom vi ihop verkligen som grupp och verkligen satt defensiven i kvalspelet och jobbat som en enhet i gruppen och satt sina roller. Det är jag nog mest nöjd över. 

Inför nästa säsong har lag runt omkring saker de kan ta med sig från föregående säsong. Jönsson beskriver vad de tar med sig från föregående säsong in till nästa. 

– Självförtroendet och det här jädra anammat som vi har haft i kvalet, som måste finnas där varje gång. Jag brukar i min ledarstil säga att man kan inte stå och gnälla på andra om man inte har rent mjöl i påsen själv. Man måste se sig i spegeln själv om vad man kunnat göra bättre själv och jag tycker att vi har satt nivån på vart vi ska ligga någonstans. Kan vi bedriva det genom hela nästa säsong, så kommer vi att vara med där uppe även nästa säsong och vi vill gå hela vägen upp. Så vi får ta med oss kvalspelet in till nästa säsong, som blir mitt andra säsong som huvudtränare. 

Säsongen är slut för Strängnäs del och nu väntar en försäsong för klubben inför kommande säsong. Jönsson beskriver hur den närmaste framtiden ser ut för laget i Strängnäs. 

– Nästa vecka kommer vi att köra en träning där vi bjuder in spelare, som får komma hit och hälsa på, får prova lite och visa vad de går för. Vissa har man bra koll på och vissa har man lite mindre bra koll på, så det kommer hit väldigt intressanta namn. Sen har vi en spelare i laget som är en av våra egna som vi ska förlänga och där är vi överens och sådär. Sen blir det att sätta de sista pusselbitarna. Vi ska ta in någon back till, centerpositionen kanske och även någon forward. Så det blir mycket att jobba med den biten, samtidigt som vi ska sätta ett försäsongsschema när vi ska börja träna och sådär. Så det blir kanske en vecka med egenträning och sen försöker vi att trumma igång jäkligt tidigt för att vara förberedda på nästa säsong. Även om det känns tungt nu så får grabbarna bara bita ihop och köra på, det kommer vi ha hjälp av inför nästa säsong. 

Strängnäs inledde sin silly season med en riktig sillybomb när man presenterade Omar Aldeeb, som har fyra SM-guld och ett VM-guld, i förra veckan. 


TV: Här blir Warberg klara för SSL

Se glädjescenerna efter suddenavgörandet när Warberg besegrade Sundsvall och säkrade en plats i SSL.


Matchrapporter: Uddamålsseger för Strängnäs som besegrade Lillån IBK Strängnäs kvalklart trots förlust mot Lund Elit Partille tog revansch på Strängnäs Storseger för Strängnäs – 12-6 mot Fristad Dålig första period sänkte Fagerhult Habo

Den här artikeln handlar om: