ssl-kvalet
Artikelfoto: Tomas Brandt Wangel och Svensk Innebandy
SSL-kval

Svarar på kritiken: "Inget unikt för innebandyn"

ANNONS

Efter domarkaoset – nu ger förbundet sin version: "Två rutinerade domare som dömt kontinuerligt på allsvensk nivå"

Strängnäs förlorade i helgen den tredje kvalfinalen mot Dalen, detta på bortaplan med 10-2. Resultatet innebär att man spelat färdigt för säsongen samtidigt som Dalen avancerar till SSL. Du kan se matchens höjdpunkter i spelaren ovan.

Efter matchen så riktade Strängnäs tränare Johan Jönsson kritik mot hur situationen med domarparet hanterats. De tilltänkta domarna hann inte till matchstart på grund av flygstrul, något som innebar att ett reservpar från Umeå kallades in.

Det Jönsson främst riktade kritik mot var hur kommunikationen från Svenska Innebandyförbundet såg ut. Enligt honom får Strängnäs vid 16:10-tiden höra av en person i Dalenjacka att matchen börjar klockan 17:00, något man inte var förberedda på.

Tio minuter senare ringer Strängnäs upp förbundet för att få klarhet i vad som händer. Där får man höra att matchen ska starta 17:00, men enligt Jönsson så var det ingen från förbundet som berättat det för dem.

– Jag tycker de behandlar situationen som om det vore en division två-match mitt i säsongen, "vi kastar in ett par andra domare". Det här är bedrövligt dåligt när det är kval till världens bästa liga och man behandlar det på det här sättet. Det är fruktansvärt dålig nivå. Det är under all kritik, så här får det inte gå till. Och att de inte ringer och berättar att det är så här vi bestämt ... Nej, det är så fruktansvärt jävla dåligt skött, sa Jönsson till Ekuriren.

Så svarar förbundet: “Hade kontinuerlig kontakt med klubbarna”

Innebandymagazinet har nu varit i kontakt med Daniel Gustavsson som är tävlingschef på förbundet, och han ger här sin version av det hela i ett mail:

"Självklart önskar vi att alla matcher döms av de domare som är tillsatta att döma matchen i fråga. Men, ibland blir det inte så. Det kan vara flyg, tåg eller annan kollektivtrafik som inte går. Det kan vara sjukdomar med mera. Det kommer alltid att finnas omständigheter som kan leda till att det inte blir som på förhand planerat.
 
I det här fallet så började problemen tidigare under dagen i samband med domarnas avresa från Skåne. Domarnas flyg ställdes in vilket föranledde att de bokades in på ett nytt. Tävlingsjouren hade under dagen kontinuerlig kontakt med klubbarna i fråga för att hålla alla uppdaterade.
 
Efter att domarna anlänt till Stockholm ställdes även flyget till Umeå in. Då togs beslutet att akut kalla in ett reservpar från Umeå för att döma matchen mellan Dalen och Strängnäs. Det här är två rutinerade domare som dömt kontinuerligt på allsvensk nivå under flera säsonger och där den ena domaren även har SSL-erfarenhet. Domarna har även dömt båda lagen tidigare under säsongen. Att akut tillkalla domare från samma stad är inget unikt för innebandyn utan sker även i andra stora lagsporter.


 
Runt kl. 16.30 beslutade tävlingsjouren att matchen skulle starta en timme senare, klockan 17.30, vilket båda lagen informerades om. Lagen fick därmed skälig tid på sig att förbereda sig inför matchstart.
 
Jag har fullt förtroende för det viktiga arbete som både tävlings- samt domarjouren utför och ställer mig helt bakom de beslut som de fattade rörande den aktuella matchen."


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Uddamålsseger för Strängnäs som besegrade Lillån IBK IBK Dalen utklassade Sirius – vann med 11-2 IBK Dalens seger spiken i kistan för Tyresö Trollbäcken – som åker ur serien Strängnäs kvalklart trots förlust mot Lund Elit Stort jubel när IBK Dalen säkrade seriesegern med vinst mot Sundsvall FBC

Den här artikeln handlar om: