Foto: Hugo Nordgren/Nordgrensfoto
Allsvenskan östra

Den fd sportchefen om det infekterade bråket med Dalbjer

ANNONS

För första gången ger Nackas fd sportchef sin version av vad som hände när Stephanie Dalbjer fick lämna.

Det blev stora rubriker förra säsongen efter att Nackas målvakt Stephanie Dalbjer blev avstängd resten av SSL-säsongen när det återstod tre omgångar. Nacka låg då näst sist och efter en intervju i media, vinklad att hon trodde att Nacka skulle åka ut, blev hon avstängd.

Något som ledde till en del pajkastningar i media och att Dalbjer lämnade Nacka efter tio säsonger i klubben, efter att ha varit med och tagit upp dem från damfyran till SSL. 

Dalbjer bytte sedan lag till Älvsjö, som hamnade i samma serie som Nacka, när de åkte ner i allsvenskan. Förra veckan meddelade Dalbjer att hon lägger hjälmen på hyllan och i en intervju med Innebandymagazinet så berättade hon om den svåra tiden efter skilsmässan med Nacka.

– Det var en fantastisk resa som tyvärr fick ett tråkigt och respektlöst slut från deras sida. Den situationen kommer nog jag och Nacka alltid att se annorlunda på men det är så jag känner. Började där som 16 åring i division 4 och kunde väl inte där och då se att jag skulle gå så långt som jag faktiskt gjorde, sa hon bland annat då.

Nackas dåvarande sportchef Jonas Löfven, som inte längre är kvar i klubben, och som var den som stängde av Dalbjer uttalar sig nu för första gången i media.     

– Jag känner att man måste dela upp det i två frågor. Den sportsliga och den mentala biten som kanske ledde mest till hennes besvikelse, som jag dock förstår. Det är inte så att jag känner oförstånd för att hon är besviken, säger Löfven till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Jag tror att det sportsliga var en del där hon var tydlig med att hon inte skulle spela kvar i Nacka. Så fick jag höra i alla fall men kanske att det var ett spel mera för att förhandla sig till ett bättre kontrakt. Men så uppfattade inte jag och vi i Nacka det då.

Dalbjer uttalade sig då i flera tidningar där hon var besviken på Nacka och de båda parterna hade lite olika bilder över vad som egentligen hände. 

– Det tråkigaste är ju att det sen blev så infekterat. Sen kan jag väl tycka att det kunde ha skötts bättre av Nacka och det var ju jag som var sportchef då så i efterhand får ju jag ta på mig det som hände.

– Hon fick inget tack eller någon uppmärksamhet för att hon spelat i hela sitt liv i Nacka. Det blev inte bra alls men det var inte bara vårt fel för det finns alltid två sidor av myntet. Vi kunde definitivt ha skött det bättre men det fanns också ett tryck från gruppen efter hennes uttalande i tidningen. Men det är lätt att vara efterklok och det var inte så här någon av oss ville att det skulle sluta.

På sina sociala medier så avslöjade Dalbjer att hon lägger hjälmen på hyllan och där tackade hon bland annat Älvsjö för en fantastisk säsong och att de hade hjälpt henne att komma tillbaka efter den tunga avslutningen i Nacka. Hon skrev bland annat:

”Tack för att ni gjorde denna säsong till den bästa & som jag aldrig kommer glömma. Ni tog emot mig med öppna armar när jag var som mest nedbruten som spelare, ni fick tillbaka min glädje till innebandyn. Det är med tårar i ögonen jag nu har spelat min sista match”

Ett uttalande som Löfven reagerade starkt på:

– Nerbruten som spelare, det tycker jag är stora ord för det var ändå bara tre omgångar kvar när hon blev arg. Före det var hon inte arg, vad jag vet eller vad jag fått reda på. Så att hon blev nerbruten som spelare på tre omgångar känns som väldigt stora ord. Jag förstår hennes besvikelse, jag respekterar den, men jag tycker det låter lite väl stort.

Det har gått lite drygt ett år sedan den uppmärksammade händelsen och Löfven har nu sträckt ut en hand för att få prata ut med Dalbjer om allt som har hänt.

– Nacka är inte kända för sina stora bombastiska avtackningar. Jag har till exempel själv inte fått någon efter nio år som sportchef. Jag har inga problem med det för jag vet att vi hade ingen sån kultur. Det är ingen annan spelare som gjort massor för Nacka som har blivit det heller. Men jag har pratat med ”Steffie” och bjudit ut henne på en försoningsmiddag som jag hoppas att hon tackar ja till. 

Med ett års perspektiv på allt. Var det rätt beslut som du och Nacka tog? 

– Det är bara att konstatera att det var fel beslut eftersom Älvsjö gick till play off  och Nacka inte gjorde det denna säsong. Så svaret är klockrent att det var fel beslut men hade det bara handlat om det sportsliga så hade vi ju inte hamnat här.

Efter att Nacka åkte ur SSL så lanserade föreningen en storsatsning för att ta sig tillbaka direkt. Men inte nog med det man gick också ut med att målsättningen var att man skulle spela SM-final 2027. Men det sprack direkt då Nacka slutade fyra i allsvenskan östra och missade kvalet till SSL. Medan Dalbjers Älvsjö vann serien och fick kvala för första gången.

– Jag kan säga att jag verkligen trodde 100% på att Nacka skulle gå upp igen. SM-guld 2027…Nja, men ett snabbt återtåg var jag säker på. Jag tycker att det är helt orimligt att Nacka inte gick till kval. Jag förstår fortfarande inte vad som hände. Det hade i alla fall inte för dålig trupp. Så det måste ju vara något annat som har varit för dåligt.

Vad tror du det var som gick fel då?

– Jag tror det beror på att det inte fanns någon vinna-eller-dö-mentalitet den här säsongen.

Vad tror du om Nackas chanser att komma tillbaka till SSL?

– De har ju gjort sitt bästa nyförvärv, sedan jag värvade Emilie Lindström, i att värva Robin Andersson. Så honom tror jag starkt på. Nacka har ju tillräckligt mycket muskler med en kompetent sportchef för att kunna komma tillbaka, absolut. Men jag ser väl det snarare att det tar längre tid med en nysatsning än att de ska studsa tillbaka snabbt. Men jag spekulerar bara för jag kan ju inte så mycket om deras nuvarande framtidsplaner vad det gäller värvningar och silly season och så vidare. Men jag tror att Robin är helt rätt person för det om någon är det.

Hur ser du på din egen framtid inom innebandyn?

– Jag har lagt min innebandykarriär på hyllan faktiskt. Jag följer det i lagom dos men jag slutade ju faktiskt för två år sedan för att jag inte hade tid. Och jag var ju egentligen bara en interimslösning förra säsongen och den här säsongen. Jag skulle ju inte vara kvar. Det var ju liksom inte planen från någons sida. Så det var inte så dramatiskt som att jag bara gick hem utan det var ju mer att jag bara slutade. Som jag hade sagt fast det blev lite senare. För att vi inte hade någon ersättare på plats. Nu löste ju det sig så på bästa sätt med Robin. 


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Huddinge utklassade Nacka Wallenstam på bortaplan Seger för Djurgården hemma mot Nacka Wallenstam Tyresö Trollbäcken tog hem mötet med Nacka Wallenstam i Ormingehallen Stabil seger för Nacka Wallenstam – höll nollan mot Värmdö/Ingarö Vendelsö vann mot Nacka Wallenstam på hemmaplan

Den här artikeln handlar om: