Foto: Per Wiklund
SM-slutspel

Sebastian Johansson storspelar i slutspelet: "Väldigt, väldigt speciellt"

ANNONS

Knappt spelat på hela säsongen – toppar nu målvaktsligan i slutspelet: "Jag känner mig trygg"

Växjö satt förra säsongen på Superligans kanske bästa målvaktspar. Finländaren Santtu Strandberg stod för det mesta, bakom honom hotade tidigare förstamålvakten Viktor Kastengren.

Strandberg lämnade sedan Växjö inför årets säsong och Kastengren blev då ensam som förstamålvakt. Som reserv plockade Växjö upp U19-landslagsmeriterade Sebastian Johansson, född 2004, från utvecklingslaget i division 2.

Johansson fick starta enstaka matcher under försäsongen, bland annat mot Kalmarsund Ungdom i svenska cupen, men speltiden i grundserien blev minst sagt sporadisk. 

SSL-debuten kom i omgång fem mot bottenlaget Hagunda, och den slutade inte alls som Johansson ville – faktum är att han blev utbytt i tredje perioden när Växjö låg under med 6-7.

– Det var ingen höjdare alltså, det var fan inget kul. Det hade kanske varit skönare att bli utbytt mot Storvreta än mot Hagunda kanske. Alla förväntningar fanns ju på att vi skulle vinna den matchen, säger Johansson till Innebandymagazinet.

Växjö förlorade sedan matchen med 7-8 efter förlängning.

– Det blev inget bra start, jag trodde de gjorde mål på nästa första tre skotten om jag inte minns helt fel. Det var inte kul, det var det inte (skratt). Men jag lyckades repa mig från det, så det gick ju.

Kastades in direkt i slutspelet: "Roligare ska det bli, förhoppningsvis"

"Repa sig" får man verkligen säga att Johansson har gjort. Han fick inledningsvis följa kvartsfinalserien mot Kalmarsund från bänken, men slängdes in i hetluften i den fjärde matchen när Kastengren skadade sig och har startat fyra matcher efter det – och gjort det med den äran.

19-åringen har högst räddningsprocent av alla målvakter från lagen som just nu spelar semifinaler, Johansson har stoppat 84,4 procent av alla skott han fått mot sig.

Han gäckade länge Kalmarsund och fick beröm där beröm av Kevin Björkström, som tyckte att Johansson gjort det "fruktansvärt bra".

– Kollar man över de matcherna vi har mött Växjö i slutspelet så tycker jag att Johansson har varit riktigt jobbig för oss, om jag ska vara ärlig. Vi hade ju ett tag innan där vi bara hade gjort tre mål på honom på 120 minuter. Han var ju nästan på väg att växa ut till någon form av monster för oss tills vi äntligen igår fick träff och punkterade, sa Björkström till Innebandymagazinet då.

Sebastian Johansson försöker här sammanfatta upplevelsen av att slängas in i ett stekhett slutspel, detta efter att ha värmt bänk under i princip hela säsongen:

– Jag vet inte vad man ska säga. Det har gått väldigt snabbt så man har inte riktigt börjat fundera så mycket över det. Det har varit jättekul hittills, och roligare ska det bli förhoppningsvis. Det har varit speciellt men också extremt kul. Jag hoppas bara på att fortsätta så att vi kan ta det här till en SM-final.

När man ser dig spela är det lätt att undra varför du inte har spelat mer den här säsongen. Borde du ha fått fler chanser?

– Det är klart att jag hade velat spela mer, absolut. Sen så är Kastengren väldigt, väldigt bra. Jag har ju ändå förstått att det här är mitt första år, det blir mer att komma in i det och sånt där. Så jag har förstått den rollen jag har fått i det och egentligen aldrig klagat över att jag inte fått spela mer. Jag har tränat på och varit delaktig, och skulle någonting hända Kastengren så är jag redo på för. Jag förstår rollen och Vipers taktik helt.

– Man vill ta så mycket poäng och inte chansa bort några poäng. Jag är ju ändå färsk så det är svårt att veta också vad man får ut – man vet alltid vad man får ut av Kastengren till exempel eftersom han är så bra.

"Det är problemet med innebandyn, jämfört med hockeyn"

Tidigare Pixbo-målvakten Kalle Lundgren befann sig under tiden hos rävarna i liknande situation som Johansson, och han skrev följande på X tidigare idag i samband med att Johanssons räddningsprocent dök upp på plattformen:

"Tänk va bra uppsättning fler lag i serien hade kunnat ha om man vågade ge de unga chansen och kontinuitet istället för att det måste vara en ”krissituation” för att det ska ske".

Vad tycker då Johansson själv om samma fråga? Ska toppklubbarna bli bättre på att ge yngre reserver chansen?

– Det tror jag väl på ett vis, absolut,  att man kan ge chansen. Problemet med innebandyn är att jämfört med hockeyn så spelar de mycket mer matcher och då blir det lite lättare att varva. Alla poäng i SSL blir så viktiga. Jag menar, vad spelar vi, 26 matcher? Mot slutet så är det hur tajt som helst. Man vill inte liksom chansa på att kasta in mig och kanske förlora en match som vi ska vinna. 

Johansson tycker att de yngre förmågorna ska få chansen, han ser en risk att man får sitta av två, tre år på bänken och sedan kanske tappar intresset och suget, och inte få den utvecklingen man vill.

– Nackdelen är att man inte fått känna på det tillräckligt mycket. Nu har vi väl haft tur att det ändå har gått så bra som det har gått men ja, det är en chansning när man inte spelar andremålvakten. 

– Samtidigt så är det ju en chansning då i grundserien om man spelar den andramålvakten. Men någonstans måste man testa de yngre förmågorna eller andrakeepern. Man måste få lite ruljans på dem, att de spelar någon annanstans på dubbellicens eller liknande. Jag spelade någon match i division 2 i vintras men det är inte tillräckligt egentligen.

Nycklarna bakom tidiga succén: “Jag gör inget nytt”

Något som gjort det lättare för Sebastian att prestera i slutspelet är träningsmiljön som finns i Växjö.

– Gör man det väldigt svårt på träningarna så blir det kanske inte lättare på match, men det blir ju i alla fall liknande nivå. Skillnaden med en match är ju trycket och att man måste vinna. Det behöver man kanske inte göra på träning, det spelar ingen roll. Men kan man stänga ute den pressen och inte fokusera för mycket på resultatet så tror jag att man kan…ja, det är ju så jag har gått tillväga i alla fall, att inte försöka sätta för mycket press på mig själv. 

Sebastian Johansson Foto: Per Wiklund

Knepet han använt sig av är att försöka se de stekheta slutspelsmatcherna som vanliga träningar – till den grad det går.

– Jag gör inget nytt nu bara för att det är match. Jag håller mig till det jag tränar på och gör det jag är bra på – exakt som på en träning egentligen. Sen beror det på hur man reagerar på att bli inslängd i en slutspelsserie. Det är ju speciellt. Jag har ju reagerat positivt på det men det är kanske inte alla som gör det, det vet jag inte.

– Det är ju jättespeciellt. Väldigt, väldigt speciellt. Som är det kanske är ännu mer annorlunda då eftersom man är själv i det. Jag har hanterat det ganska bra och försökt se det som en träning även om det är match.

Hur lyckas man med det? Att se en kokhet slutspelsmatch med två klackar på plats som en träning?

– Jag tycker ju att det blir väldigt roligt när det är mycket klackar och jag blir ju mer taggad av det än att bli psykad. Man får höra lite glåpord och sådär. Jag påverkas inget av det, jag tycker bara det är jävligt kul. Samtidigt kände jag många av de killarna som stod där Kalmarklacken 

– För mig har det känts ändå ganska naturligt där, att få in och spela. Speciellt, men ändå naturligt. Jag litar på killarna och jag tror det mesta som gör att det gått så bra som det har gått är att jag känner mig trygg. Skulle jag göra en megatabbe och vi förlorar skulle jag inte bli blamad för det. Det har mycket att göra med hur det funkar i gruppen, jag har kommit in i det bra med laget sedan början av säsongen.

– Mycket har med tryggheten att göra, jag är inte rädd för att göra misstag. När man som målvakt inte är rädd för att göra misstag, då kan man gå ganska långt på det och verkligen göra det man är bra på.

Hur vill du beskriva dig själv som målvakt?

–  Jag har en ganska okej spelförståelse och är relativt snabb i sidled. Jag försöker sitta vid rätt plats vid rätt tillfälle. Mestadels är det egentligen bara att läsa spelet, jag tycker man kommer ganska långt på det. Nu är jag inte liten men man behöver inte vara megastor eller megasnabb, kan man läsa situationer helt okej så brukar det bli ganska bra.

– Jag spelar med mycket självförtroende också, det ska jag inte dölja. När man gör en bra match så lever man på det ett tag, sen är det nästa match. Jag är ganska okej med huvudet för att vara målvakt,  jag tänker inte för mycket på det som hände innan. Jag försöker släppa det ganska fort om jag släpper in något mål. Just nu är det ganska stabilt!

Så ska Växjö vända mot Storvreta

Imorgon väntar kvartsfinal två mot Storvreta. Den första spelades igår och slutade med förlust, men Johansson fortsatte spela och fick beröm både av Ludwig Persson och Tobias Gustafsson efteråt.

– Ja, alltså, den (egna insatsen) är helt okej. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra vid målen där. Man känner alltid att man kan ta något boll och sådär,  men så är det ju liksom. Det var en bra genomförd match ändå får jag väl säga. Inte 10 av 10 men inte dåligt heller. 

Om matchen i sig säger Johansson följande.

– Det var en ganska annorlunda match från de jag spelat i det här slutspelet. Storvreta ägde en hel del boll och hade generellt ett bra tryck. De sköt betydligt mer utifrån än vad Kalmar gjorde. Det var en helt okej match men vi kommer inte upp i nivå som lag. Det är väl ändå positivt någonstans; att vi inte gjorde vår bästa match  men ändå lyckades göra det rätt så tajt. Så det är väl ändå positivt om man ser det från den aspekten.

Vad behöver ni göra bättre imorgon då för att vinna?

–  Allihopa behöver komma upp mycket mer i nivå och tagga till och verkligen känna att det är en slutspelsmatch, att få lite mer av känslan som vi hade mot Kammarsund där man verkligen ogillar motståndet och taggar till.

– Vi ska försöka ha lite mer boll och kontrollera matchen mer, och inte låta dem spela ner så djupt på oss och komma till så mycket skottlägen, avslutar Johansson.

Huruvida han får stå imorgon är ännu oklart – men det han vet är att Viktor Kastengren åtminstone är på bättringsvägen.


TV: Vem borde bli utsedd till årets spelare?

SSL-tränarna Bruno Lundberg och Magnus "Binge" Jäderlund tycker till.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Storvreta segrade och avgjorde mot Växjö Växjö tog sista chansen mot Storvretas Bra läge för Storvreta efter ny seger 2-0 i matchserien efter ny vinst för Storvreta mot Växjö Storvreta vann första matchen mot Växjö

Den här artikeln handlar om: