Foto: D-Foto
Allsvenskt kval

JAS-laget som kvalat sig upp till allsvenskan

ANNONS

Landvetter Wings ska spela i nya allsvenskan säsongen 2024/25.

Landvetters juniorlag har varit väldigt framgångsrika under ungdomsåren med segrar i flera stora turneringar. För tre säsonger sedan tog de steget upp i damtvåan och vann serien med endast en förlust. Året efter slutade man tvåa i damettan och kvalade upp till allsvenskan. 

Kvalet blev för tufft och man fick spela i damettan även denna säsong och det gjorde man med den äran. Man var nära på att svara för en perfekt säsong men förlorade en ynka poäng. Som seriesegrar gick Landvetter direkt till play off två i kvalet till nya allsvenskan och där besegrade man seriesegrarna Husqvarna från Småland/Blekinge med 2-0 i matcher och totalt 15-4. 

Så kommande säsong blir föreningens första någonsin i allsvenskan. Läs om alla lagen som hittills är klara för allsvenskan här. I klippet ovan kan du se hur det såg ut när Landvetter besegrade Husqvarna med 7-3 inför 534 fanatiska hemmafans. 

Innebandymagazinet har fått en pratstund med Landvetters huvudtränare samt föreningsutvecklare Martin Zetterstedt och bett honom att redogöra för lagets fantastiska resa som efter uppflytten av JAS-laget till damtvåan för tre säsonger sedan har vunnit serien två gånger, kvalat till allsvenskan två gånger och nu även avancerat till nya allsvenskan.  

–  Den resan började egentligen långt tidigare. Jag har själv varit tränare för ”detta” laget i 13 år. Flera av tjejerna gjorde sin första träning i vårt 03/04-lag säsongen 2010/11. Vi har alltid haft ett starkt utvecklings- och tävlingsfokus. Åkt på många cuper, utmanat alla där de varit i sin utveckling och gått våra egna vägar för att hitta de bästa möjliga uppläggen. Det arbetssättet har också attraherat andra tjejer i brytåldrar. Exempelvis vid gymnasiestart. Under åren har det tillkommit ambitiösa tjejer från egna led och föreningens duktiga 05/06- och 07/08-kullar och från andra föreningar i närområdet. 

– 2018 kom min kollega Michael Granström till laget från Pixbos mycket framgångsrika F03-kull som vi då haft tuffa och jämna tävlingar med i många år. Efter att vi ett par terminer vunnit högsta juniorserierna här i Göteborg så valde vi att kliva in i JAS med ett helt lag 04or - som då alla precis hade börjat 8:e klass. Första säsongen var mycket lärorik och vi slutade på 6:e plats och med 3 tjejer i poängligans topp 10.  Efter 2 säsonger i JAS tappade vi två spelare till RIG Umeå, Ella Zetterstedt och Josefin Selén och året efter tappades Louranna Jacobsson till RIG och Nowa Veteläinen till Faluns innebandygymnasium. 

– Pandemin kom i vägen för oss som för andra lag i åldrarna men säsongerna efter den första JAS -säsongen så tog vi oss till tre av fyra SM-slutspel (varav två inofficiella i form av Newbody Cup), Vi slutade sjua, trea och femma i dessa slutspel, samtliga gånger utslagna av RIG-et där vi då också mötte flera av våra egna tidigare spelare. Under dessa säsonger var vi en av landets mest framgångsrika juniorkullar även om det inte blev någon final. Men möter man RIG så känns det varje gång som en final. Vi hade dem på spettet där vi varit i ledning efter halva matcherna två gånger, missat straff i båda de lägena. I mittenmötet var vi dock totalt borta och utspelade. Det kan vara Umeå Västra som haft en liknande resa med en grupp av ungefär samma generation tjejer under alla dessa fyra säsonger som vi hade det.

– Hela juniorlaget bildade ett eget damlag helt utan äldre och rutinerade spelare. Vi seniordebuterade pandemiåret och vann sedan division 2 när vi fick spela en full serie. Förra säsongen blev det en andraplats och allsvenskt kval där vi lärde oss att vi inte riktigt var redo att ta steget upp. Men det gav en nyttig erfarenhet som vi verkligen hade nytta av till denna säsongen och i årets kvalspel. Nu var vi redo trots att vi endast spelat med en enda tjej som fyllt 20 år innan denna säsongen startade.

– Något vi pratar om i laget är att de flesta lagidrottare aldrig får uppleva att vinna en serie. Det gäller att njuta. Att vi nu lyckats vinna seniorserien två gånger är helt fantastiskt. Det tar tid att bygga en långsiktig vinnarkultur. Det gäller att respektera sin egen prestation och njuta av den framgång man åstadkommer oavsett nivå. Vilka minnen alla får med sig!

Foto: D-foto

Landvetter IBK är inte känt som någon större seniorklubb. Berätta för innebandy-Sverige vad ni är för klubb?

– Nästa säsong blir första säsongen som föreningen får ett seniorlag i en förbundsserie. Vi går emot att inom ett par säsonger etablera oss med både herr- och damlag på nivåerna strax under den högsta serien. Wings bildades så sent som 2008, har växt för varje säsong till att denna säsongen faktiskt vara den största föreningen i hela Västsvenska Innebandyförbundet. Det finns några som går om oss om de lägger ihop sina två föreningar men det är marginellt.

– Landvetter ligger precis utanför Göteborg och orten har en stark idrottstradition. Ungdomarna som bor här går i gymnasiet inne i Göteborg eller i Mölnlycke. Wings har ett starkt utvecklingsfokus och vi har de senaste 5-6 säsongerna gjort oss ett namn på ungdomssidan, inte minst på tjejsidan.

– De senaste åren har vi fått en allt starkare struktur även på killsidan där vi tidigare tappat de med störst ambition till andra föreningar. Vårat utvecklingslag på killsidan blir allt starkare och våra 09-lag killar har gjort sig ett namn både i Sverige och utomlands med många cupvinster där de fram tills nu otroligt nog bara förlorat en enda match någonsin i cupspel i sin egen åldersklass. Till den kommande säsongen anmäler föreningen ett JAS-lag även på killsidan. Där blir det ett eller två stora läroår men därefter kommer även de ha god möjlighet att utmana på SM-slutspel.

– Våra herrar har under coachen Alexander Johansson lyckats få tillbaka många tidigare Wingsspelare som varit ute i andra föreningar. Bland annat flera spelare från föreningens 01-kull. Vi har dessutom stärkt upp med unga duktiga killar utifrån. Man var något insläppt mål i ”fel match” från att redan denna säsong ta sig upp till herrarnas Div 1 men kommer bygga vidare mot att brygga med föreningens ungdomssida och därefter redan från nästa säsong bli ett lag som utmanar mot de högsta serierna under SSL.

– På damsidan ska vi se till att räknas bland de ”större seniorklubbarna” från och med nu. Vi arbetar för att etablera laget på allsvensk nivå. Föreningens storlek och omfattande flickverksamhet behöver ett lag i allsvenskan. Lyckas det så har vi så pass mycket på gång i föreningen att vi kommer bli riktigt farliga därefter. Det finns väldigt många unga talanger i föreningens junior och ungdomsled och nuvarande a-lag är ungt och har många utvecklingssteg kvar att kunna ta. Dessutom upptäcker fler och fler ambitiösa tjejer som söker ny miljö att Landvetter Wings är en förening där man ges förutsättningar att utvecklas mycket.
Fördelen med att inte vara ”etablerad” är att man kan gå sina egna vägar och lära av bra saker eller undvika misstag som de etablerade föreningarna i vår omgivning gör. Vi kör inte i redan uppkörda spår vilket gör allt mycket spännande.

Vad har du för känslorna inför att Landvetter debutera i den nya allsvenskan, som kommer vara den tuffaste någonsin?

– Tajmingen att kliva upp till nya allsvenskan känns rätt. Föreningen är redo. Tjejerna är redo. Att det skulle ske just denna säsongen har varit en konkret plan i många år. Med det sagt så har vi varit väldigt medvetna om att tävling är tävling och att det aldrig finns något som är klart i förväg. Man måste vinna för egen maskin. En liten missräkning eller brist i förberedelser räcket för att en sådan plan inte ska hålla.

– Att få spela i nya allsvenskan är vad alla spelarna i laget ville och det har märkts av hela säsongen. Det är också tydligt att vår grupp mognar som människor och just det är en viktig faktor viktigt för att kunna nå vår målsättning den första säsongen i allsvenskan. Motivation, driv och lösningar måste komma inifrån hos var och en. Vi ledare ska löpande göra jobbet och servera alla förutsättningar. Men gruppen som helhet måste lösa uppgiften tillsammans.

– Det kommer bli en supertuff säsong. Det är inte SSL men oj vilka häftiga och tuffa lag vi kommer möta. Vad mycket vi kommer lära oss. Det kommer säkert se ”löjligt” ut utifrån vid ett par tillfällen under säsongen men vi vet att det är så när man ska upp en nivå. Den ”hårda vägen” är en mycket bra läroväg.

Foto: D-foto

Den här säsongen gjorde Fristad sin debutsäsong i allsvenskan, precis som ni ska göra kommande säsong. De tog bara sex poäng och bytte tränare två gånger. Hur ska ni se till att ni inte blir en ny allsvensk debutslagpåse?

– Man kan så klart inte förvänta sig annat än att vår första allsvenska säsong blir supertuff. Det är det som vi förbereder oss för så att vi har förutsättningar att lära oss, anpassar oss till kravbilden och i slutänden nå våra målsättningar med vår första säsong på denna högre nivån. Men samtidigt är det roligt. Vi vill ju utmanas och ha många svåra matcher. Det är så man blir bättre både som lag och som individuell spelare. Några av de starkaste och mest erfarna lagen på nivån kommer alldeles säkert att se chansen att lära oss nykomlingar en riktig läxa. Det kommer bli extremt lärorikt både för föreningen, laget och individerna. Alla kommer växa oavsett om vi når vår målsättning eller inte.

– Fristads resa var deras att styra och påverka. Det är inte vårt jobb att recensera dem. Vi har kvalificerat oss på ett helt annat sätt än till exempel Fristad som fick en friplats till allsvenskan tack vare att andra lag tackade nej. Det visade sig med facit i hand att man kanske inte är helt förberedd för att kunna att lyckas i nästa steg med en sådan typ av kvalificering. Jag följde dem i många matcher där de inte var sämre än motståndarna men inte fick målskyttet att fungera. Trots att man hade väldigt mycket duktiga och erfarna spelare, förstärkte med återvändare med meriter och hade en erkänt duktig och erfaren coach så fick man inte till det sista som hade behövts. Jag tycker att Fristadtjejerna ska ha full respekt för den säsong de genomförde där många matcher var mycket jämna. Hälften av lagets matcher slutade med en ett- eller tvåmålsförlust. Det är lätt att vara expert när man vet slutresultaten. Om vi inte lyckas med vår målsättning kommer garanterat alla förstå-sig-påare säga att det var precis vad de trodde.

– Vår trupp består unga hungriga tjejer som är i början och på väg framåt i sin innebandyresa. Unga spelare som fortfarande lär sig snabbt och som växer av utmaningar. Individer som är i en fas i livet där de helt naturligt utvecklas mycket mentalt. Den utvecklingen gynnar även deras sportsliga förmågor. Vi kommer bygga vidare med vår grupp men också förstärka med ett par rätt spelare och individer. Vår tro måste vara att vi tillför något till våra förmågor hela tiden under säsongen. 

– Vi har följt, och i vårt upplägg inspireras av andra unga lag i modern tid som klättrat snabbt i seriesystemen. Lag som hållit ihop länge som grupp precis som vi, förstärkt med rätt spelare och haft ledare som arbetat långsiktigt och som skapat vinnarkultur med människan i centrum jämte ett väldigt starkt tävlingsfokus. Jag tänker bland andra på Ackers med Andreas Ante Berglind, Nacka med Fredrik Figge Olsson, Lund med Jörgen Hammer och Daniel Heander, och Johan Nordell som lade grunden för de framgångsrika Granlokillarna (och många andra). 

– Vi har även haft förmånen att genom egna spelare och egna barn på RIG kunnat följa och inspireras hur Peter Hörnsten Svensson & Co på RIGet får en stark utveckling av unga individer och grupper med sitt koncept och sina kunskaper. Många saker som är och har varit relevanta för oss utifrån vårt utgångsläge. Jag är övertygad om att alla dessa grupper precis som vi med rätt sorts ödmjukhet trott stenhårt på sig själva och sin kultur. Självklart måste vi förbereda oss både rätt och med hårt jobb för att ge oss själva bästa möjliga utgångsförutsättningar för att lyckas nästa säsong.


TV: Här hyllas Mattias Samuelsson med #13 i taket

Storvreta har hissat nummer 13 i taket i IFU Arena tillsammans med Jesper Berggrens #21 och Hannes Öhmans #14.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

Den här artikeln handlar om: