Artikelfoto: AC Kårhag och Patrik Palm
Sammanställning

Lagen som hittills är klara för de nya allsvenska serierna

ANNONS

Här är de lag som kvalificerat sig för andradivisionen kommande säsong.

Allsvenskan förändras till kommande säsong. På herrsidan slås allsvenskan norra och södra ihop till en enda serie, och på damsidan blir fyra serier två. 

Nedan kan du läsa om de lag som hittills kvalificerat sig för de nya serierna.

Herrallsvenskan

Lagen som är klara för spel i allsvenskan 2024/25

Hagunda IF

Är tillbaka i allsvenskan efter att åkt ur Superligan, detta med dunder och brak. Tog bara nio poäng den här säsongen och spelar nu i allsvenska för första gången sedan 2020/21

Hovslätts IK

Stod för en suverän grundserie där de bara tappade poäng mot två lag totalt, och slutade sedan etta i serien. Åkte sedan oväntat ut mot Strängnäs redan i kvalsemin.

Karlstad IBF

Var nykomlingar i SSL och slogs om nytt kontrakt ända in i slutomgången, bland annat efter en stark avslutning av säsongen. Räckte sedan inte hela vägen till och återvänder nu till allsvenskan.

FBC Lerum

Överraskade (?) en del när man slutade trea i tabellen och fick sedan kvala. Där tog det sedan stopp mot Warberg efter två matcher. Kommer nu göra sin femte raka säsong i allsvenskan.

IBK Lund

Gjorde sitt andra år i allsvenskan och lyfte sig den här säsongen jämfört med förra. Stod för en fin säsong överlag och spelar nu vidare i andradivisionen.

IK Sirius IBK

Gjorde en fin säsong och slutade fyra, men rasade igenom på slutet. Åkte sedan ut mot Dalen i kvalsemin, bland annat efter att ha förlorat första matchen med hela 12-0.

Skälby IBK

Gick upp till allsvenskan efter att ha gjort fyra raka år i herrettan, och slutade som nykomlingar femma i serien – en imponerande bedrift av Västeråsarna.

Visby IBK

Var favorittippade att gå långt på förhand och gjorde vad man skulle i grundserien där man slutade tvåa. I kvalet tog det dock stopp redan i kvalsemin, detta mot Sundsvall.

Följande lag kompletterar allsvenskan 2024/25

Laget som förlorar följande kvalfinaler till SSL

Dalen-Strängnäs

Warberg-Sundsvall

Lagen som vinner följande allsvenska kvalfinaler

Hässelby - IBF Dalen / Borlänge 

Skoghall - Fagerhult Habo / Hovshaga

Lagen om åkte ur allsvenskan 2023/24

Djurgårdens IF IBS

IBF Falun Utveckling

Järfälla Bele IBF

Tyresö Trollbäcken IBK

RIG Umeå IBF

Gävle GIK

Älvsjö AIK IBF

Höllvikens IBF

FBC Partille

Lillån IBK

Nilsby IK

FBC Kalmarsund Ungdom

Fristads GoIF

Damallsvenskan

Lagen som är klara för spel i allsvenskan 2024/25

AIK IBF

Lyfte sig under senare delen av säsongen, förstärkta av en viss Anna Wijk på planen. Räckte sedan inte till i kvalet mot Dalen, det blev uttåg i första rundan.

Alunda IBF

Slogs om kvalplatserna förra säsongen, i år blev det istället en kamp om att undvika femteplatsen som innebar kval. Det lyckades man inte med, men man slog sedan ut division 1-laget Kumla i kvalet efter två matcher.

Craftstaden IBK Oskarshamn

Stod för en imponerande avslutning på säsongen och passerade sedan Lindås på kvalplatsen när två omgångar återstod. Klarade sig kvar efter att ha vunnit två raka mot Åstorp/Kvidinge

IBF Dalen

Dalens "andralag" tvingades kvala för att hålla sig kvar i serien, här slog man ut division 1-laget Jämtland Innebandy över två matcher med en målskillnad på hela 19-1.

Huddinge IBS

Var nykomlingar i årets allsvenska och slutade där på en imponerande fjärdeplats vilket innebar nytt säkrat kontrakt i serien, utan att behöva kvala sig kvar.

Jönköpings IK

Åkte ur SSL för två säsonger sedan och har sedan dess misslyckats i två raka kval, båda gångerna i play off 1. Den här gången var det Skoghall om satte stopp för småländskorna.

FBC Katrineholm

Avslutade starkt genom att vinna de tre sista grundseriematcherna, något som innebar kval för att klara sig kvar. Vinstsviten fortsatte även där med två raka mot division 1-laget Fröjered.

Landvetter IBK

Var på vippen att göra en perfect season, man gick igenom säsongen obesegrade med blott ett poängtapp i serien. Städade sedan av Husqvarna – seriesegrarna från Smålandsserien – i kvalet.

Lillån IBK

Slutade trea i allsvenskan västra men var närmare att kvala neråt än uppåt. Grejade till slut som nykomling nytt kontrakt i allsvenskan.

Lindome IBK

Stod för en fin avslutning av säsongen där man klättrade i tabellen och till slut hamnade på en andraplats. Åkte sedan ut i SSL-kvalet mot Telge efter en tredje och avgörande match. Du kan se höjdpunkterna från matchen i spelaren längst upp

IBK Lockerud Mariestad

Var nykomlingar i SSL den här säsongen men vistelsen i högstaserien blev bara ettårig. Tog blott tio poäng och åkte ur med flertalet omgångar kvar att spela.

Nacka IBK

Var tillbaka i allsvenskan efter att ha blivit degraderade från SSL. Var länge inblandad i båda kvalstriderna den här säsongen men hamnade till slut i ingenmansland, detta på en fjärdeplats.

FBC Partille

Ett av fyra lag som slogs om SSL-kval i slutkampen av säsongen. Man slutade dock just fyra och är nu klara för sin tredje raka säsong i allsvenskan.

RIG Umeå

Brukar sluta etta i allsvenskan norra men hamnade nu tvåa för andra säsongen i följd. Man kvalar av tradition inte till SSL och spelar därmed kvar i serien även nästa säsong.

Storvreta IBK

Slogs om kvalplatserna till SSL säsongen igenom men föll på målsnöret, de missade andraplatsen med blott en poäng efter att ha förlorat en avgörande match mot AIK i slutomgångarna.

Växjö IBK

Slutade trea i allsvenskan södra men var en hårsmån från att kvala till SSL, småländskorna föll i den avgörande matchen mot Lindome i sista omgången vilket innebar att det blev de sistnämnda som fick kvala uppåt istället.

Åkersberga IBF

Var bottentippade av många inför årets SSL-säsong men var med i kampen om nytt kontrakt ända in i det sista. Åkte ur Superligan på målskillnad och spelar nu i allsvenskan för första gången sedan 2021/22.

Älvsjö AIK

Vann allsvenskan östra med fem poängs marginal men i kvalet tog det stopp direkt, detta mot tabelltrean från allsvenskan norra – Sundsvall. Kommer nu göra sin åttonde raka säsong i andradivisionen.

Örnsköldsvik IBK

Kvalade till SSL förra säsongen, den här gången blev det istället en mittenplacering för Övik som slutade fyra i allsvenskan norra.

Följande lag kompletterar allsvenskan 2024/25

Laget som förlorar följande kvalfinaler till SSL

IBK Dalen-FBC Sundsvall

Telge SIBK-Skoghalls IBK

Lagen som vinner följande allsvenska kvalfinaler

(1-1 i matcher är ställningen i följande finaler)

Umeå Västra-Team Kalix

Hagunda-Hammarby

Rönnby Västerås U-Nykvarn

Lagen om åkte ur allsvenskan 2023/24

Bergs IK

Västerås IBS

GS 86 AIF

Umeå City IBF

Gamla Stan IBK

IBK Luleå

Tyresö Trollbäcken IBK

IBF Falun Utveckling

Täby FC

Lindås IBK

Olofströms IBK

Fristads GoIF


TV: Heta scener när Sundsvall slår ut Visby i SSL-kvalet

Det blev en ny Sundsvallseger mot Visby, nu väntar kvalfinal mot Warberg.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

Den här artikeln handlar om: