SUPERLÖRDAG
Foto: Magnus C Lydahl och AC Kårhag
SSL (Dam)

Allt från sista omgången i SSL – de möts i slutspelet

ANNONS

Följ med i Innebandymagazinets rapportering av slutomgången i damernas SSL.

De möts i slutspelet:

Thorengruppen (1:a) väljer att möta Kalmarsund (7:a).

– Alla har fått tycka till och säga sin mening. Men vi har varit ganska hyfsat överens om den vägen vi valt och den vägen vi vill gå. Kalmarsund tror vi är ett bra val för vår väg framåt. Vi är ju inte nöjda med att vara i kvartsfinal utan vi vill gå vidare till final. Då tänker vi att Kalmarsund är ett bra steg på vägen, säger Daniel Jernberg i Expressen sändning.  

Pixbo (2:a) väljer att möta Lund (8:a).

– Vi kommer spela mot Lund. De har varit jobbiga mot oss och vi har känt att vi har fått slita hårt i båda mötena. Så vi tycker att det blir en jättebra match för oss så vi verkligen steppar upp och är med från start, säger Daniel Hansson om valet av Lund. 

Västerås Rönnby (3:a) väljer att möta Falun (5:a)

– Vi väljer Falun. De är två bra lag men vi  känner att resorna är bra till Falun och de har bra arrangemang och det är vi jättesugna på, Säger Pelle Alvin. 

Täby (4:a) får därmed möta Endre (6:a).

– Vi har ställt in oss på Endre, själv ville vi välja Pixbo men vi får ju inte välja. Men Endre känns bra och vi var ganska säkra på det. De har väl kollat upp resevägen som vi har gjort och man måste sova över två nätter och det kanske inte är så jäkla roligt, säger Maimon Abdallah. 


Så slutade sista omgången i SSL Dam

Lund - Kalmarsund 2-5

Warberg - Täby 3-4 eft. str 

Karlstad - Västerås Rönnby 2-6 

Pixbo - Åkersberga 20-1 

Falun - Endre 2-5 

KAIS Mora - Malmö 2-3 SD

Thorengruppen - Lockerud Mariestad 13-1  


Emelie Wibron vinner poängligan – igen

Det blev en tredje raka seger i Superligans poängliga för Thorengruppens Emelie Wibron. Hon vinner även assistligan och delar samtidigt skytteligatiteln med lagkamraten Sofia Joelsson, 

PosNamnLagMAP
1.Emelie WibronThorengruppen IBK434083
2.Veera KauppiThorengruppen IBK423779
3.Sofia JoelssonThorengruppen IBK431356
4.Emma StenbergPixbo IBK352055
5.Cajsa ElmPixbo IBK203454
6.Oona KauppiThorengruppen IBK341751
7.Ellen RasmussenMalmö FBC202646
8.Dominika BuczekFBC Kalmarsund261945
9.Maja ViströmThorengruppen IBK212445
10.Sofia MittentagVästerås Rönnby IBK321244

“The great escape”…

…var Bruno Lundbergs titel på den här bilden han la upp på sin Facebook. Man kan förstå varför – Mora låg risigt till innan Lundberg klev in, men under hans ledning så reste man sig i tabellen och klarade till slut kontraktet.


Karlstad klarade kontraktet i sista omgången!

Det blev till slut en målskillnadsaffär som avgjorde vilka som klarade sig kvar i SSL. Karlstad förlorade med 2-6 mot Rönnby samtidigt som Åkersberga åkte på en rekordförlust mot Pixbo med hela 1-20. Det var säsongens största utskåpning. Så Karlstad spelar kvar i SSL nästa säsong medan Åkersberga får börja om i allsvenskan.

– Det känns jäkligt konstigt att få ett grattis när man förlorar med 2-6 men så är det ibland. Vi sliter och jobbar och ligger tight i försvaret. De är klart att de är duktiga och de tuggar hårt på 15 tjejer. Det är en jobbig match men jag tycker ändå att vi gör en bra match, sa Karlstads tränare Mattias Karlsson i Expressens sändning. 


Thorengruppen lyckades med galna bedriften

Hatten av till Thorengruppen – 13-1-vinsten mot Lockerud Mariestad innebär att man går en hel säsong (!) utan att tappa en enda poäng. Umeålagets totala poängskörd landar alltså på 78 poäng av 78 möjliga.


Läsarfråga: Var det verkligen rättvist att Malmö missade slutspel?

En tabell ljuger sällan och det tycker jag Malmö bekräftar genom att missa slutspel. Jag tycker att de åtta lagen som ligger före dem har presterat bättre under säsongen. Men jag led lite med Malmö att de saknade Maja Ekström i ödesmatchen mot Lund. Men på det stora hela så hamnar Malmö där de ska hamna. Det var för övrigt första gången sedan Malmö gick upp till SSL som de inte har något att spela för i sist omgången. Normalt sett brukar det alltid avgöras i sista omgången om de kommer åtta eller nia. 


“Ackers ser uppgivna ut”

Pixbo trummar på och vinner andra perioden med 5-0 som kunde faktiskt varit 10-0 och vid 9-0 så byter Åkersberga målvakt och sätter in Div 2 målvakten Tilde Forsling som dessvärre släpper in mål direkt och Pixbo luftar spelare och Thea.L gör direkt efter inhopp 11-0 och Ackers ser uppgivna ut och tar inte längre hemjobbet och tränarna i Åkersberga har inga förändringar eller taktiska ändringar och blir en jobbig hemresa. //Andreas Berglind


“Hur rolig innebandy är det?”

Efter 40 minuters spel ligger Täby under med 1-2 mot Warberg. Ett resultat som Vilma De Gysser inte tycker speglar matchbilden:

– Jag tycker att vi har bra tryck och enligt mig har vi överlägset mest boll och mer etablerade anfall än vad de har. De går mest på kontringar. De gör det trångt framför mål för oss, lite orättvis resultat måste jag vara ärlig att säga, säger Täbystjärnan i Expressens sändning. 

Faluns Ebba Bognesand var inte överförjust hur hennes gamla lagkamrater i Endre spelar i matchen som gotlänningarna leder med 3-2.

– Det känns som vi går ner i energi och tempo. Det är inga skott på mål. Allt är lite halvdant. Sen står Endre och spelar back back sista fem minuterna, hur rolig innebandy är det?

Ebba Bognesand Foto: Expressen

Visst finns det spänning kvar i slutomgången!

Thorengruppen och Pixbo går just nu en kamp om vilka som ska stå för den största segern i årets SSL. Båda lagen har sedan tidigare delad ledning då man vunnit varsin match med 15-1, men det finns chans att det rekordet slås idag då de båda giganterna leder stort efter två perioder. 

Pixbo leder med 11-0 mot Åkersberga samtidigt som Thorengruppen går till pausvila med en 9-1-ledning.


Läsarfråga: Vilket lag sticker ut för dig? /Iris

Det givna svaret är så klart Thorengruppen som kan bli det första laget på 22 år som går igenom högstaligan utan att tappa en poäng. Så klart en fantastiskt bra prestation men eftersom de har ett så bra lag och att jag sa redan innan säsongen började att de skulle göra ”The Perfect Season” så sticker inte det ut för mig. Utan det laget som stuckit ut mest för mig denna säsong är solklart Lund. Skåningarna har varit en liten hackkyckling för mig under åren i SSL. Men denna säsong har de bevisat att de inte längre är ett bottenlag utan istället ett slutspelslag. Att de skulle växa om Malmö och bli storasyster i distrikten hade jag bara skrattat åt för ett par år sedan. //Christian Svensson


Tankar efter första perioden

Efter första perioden så är det Karlstad som kommer klara kontraktet. De ligger förvisso under med 0-1 mot Rönnby men samtidigt ligger Åkersberga under med 0-6 mot Pixbo. Rönnbys superstjärna Wilma Johansson vare inte så nöjd med lagets prestationer efter första 20 minuterna. 

– Den är inte så bra, Karlstad gör det bra och trummar på. Vi måste lunga ner det och inte gå framåt hela tiden. Utan spela större och trötta ut dem, sa Johansson i Expressens sändning. 

Karlstads Josefin Svarfvar var desto nöjdare även om de ligger under:

– Vi krigar på bra. De kör på högt tempo och vi kör på två femmor. Så det gäller att vi håller i och tar vara på våra lägen. 

Lunds lagkapten Anna Nilsson var irriterad av vad laget prestera under första perioden. 

– Vi kan mycket bättre än så här. Det finns inte mycket positivt att ta med sig efter den här perioden. 

Innebandymagazinets expert Andreas Berglind följer Pixbo Åkersberga och säger så här efter första perioden:

– Man ser från början klasskillnaden lagen i mellan där Pixbo gör 1-0 redan efter 14 sekunder och sen fortsätter öser på medans Åkersberga bara rensar och slår ifrån sig och har ingen handlingsplan alls mot Pixbos press. Efter 3-0 till Pixbo tar Ackers en time out som inte leder till någonting utan Pixbo gör 4-0 , 5-0 , 6-0 och laget är närmare 10-0 i första perioden än 6-1 och Åkersberga får också en mycket mycket billig utvisning med sig som man inte förvaltar och är helt ofarliga. Hade Åkersberga en jobbig sits innan så är det än värre nu.


Lekstuga i slaget om sjundeplatsen

Lund och Kalmarsund står på samma poäng och krigar om sjunde platsen. Just nu har Kalmarsund lekstuga med Lund och leder med 3-0. Då har smålänningarna dessutom kostat på sig att missa en straff. 


Åkersberga nära allsvenskan – redan efter några minuter

Åkersberga hade en tuff uppgift i slutomgången då man i princip var tvingade att ta poäng borta mot Pixbo för att kunna klara sig kvar. 

Det blev inte heller lättare av lagets start, man ligger nu under med 0-3 efter bara åtta minuter. Efter det tredje insläppta målet tog man även en time out. Det ser mörkt ut för Åkersberga, minst sagt!

Foto: Expressen

"Karlstad klarar sig kvar i SSL"

Innebandymagazinets damexpert har tippat sista omgången och enligt hans förutsägelser kommer Karlstad att klara sig kvar på Åkersbergas bekostnad. Se hela tippningen här. 

Tippar: Så slutar omgång 26 i SSL Dam


Topplagen vilar spelare i ödesmatcherna

Karlstad och Åkersberga står på samma poäng inför dagens omgång och mycket talar för att det kommer bli en målskillnadsaffär då de båda möter topplag. Karlstad möter Rönnby och Åkersberga möter Pixbo. 

Karlstad saknar en av sina bästa spelare i Frida Eklund men ser annars ut att ha alla nyckelspelare med. Rönnby vilar ett par av sina bästa spelare i förstemålvakten samt Mira Wickman och Sofia Mittentag. Alla tre är dock med på bänken.

Pixbo verkar mönstra ordinarie lag förutom att de också vilar sin förstemålvakt. Åkersberga har ett stort avbräck i att deras första målvakt Maja Grusell opererades igår och kommer missa matchen.  


Det är en fullspäckad lördag vi har att se fram emot där mycket står på spel – nedan finner de nio viktigaste sakerna att hålla koll på under dagen.

Kommer Thorengruppen göra en "perfect season"?

Thorengruppen är på väg att lyckas med något som bara ett lag gjort tidigare – att gå en hel SSL-säsong utan att tappa en enda poäng. Besegrar man jumbon Lockerud Mariestad idag så blir man det första lag sedan Balrog 2001/2002 att vinna samtliga matcher under full tid. Bedriften blir i så fall än mer imponerade då Thorengruppen spelat 26 matcher medan Balrog "bara" hade 18.

Vilket lag gör Lockerud Mariestad sällskap i allsvenskan?

Thorengruppens kamp om att gå obesegrade i all ära, den största dramatiken av Superligans slutomgång finns i botten av tabellen. Just nu ligger Åkersberga under strecket på 20 poäng. Karlstad, som ligger precis ovanför, har samma poängskörd men en bättre målskillnad. Även KAIS Mora är inblandade i bottenstriden med sina 22 inspelade poäng.

Åkersberga står inför en riktig tuff uppgift då det möter Pixbo borta. Man måste antingen ta mer poäng än vad Karlstad tar hemma mot Rönnby, alternativt spela till sig en bättre målskillnad än värmländskorna. Mora möter Malmö borta och åker endast ur om både Åkersberga och Karlstad tar tre poäng.

Vilka lag möts i slutspelet?

Klockan 16.30 är det dags för Thorengruppen, Pixbo och sedan Västerås Rönnby att välja kvartsfinalsmotstånd. Lagen de har att välja bland är Falun, Endre, Kalmarsund och Lund. Innebandymagazinets Christian Svensson har tippat hur han tror att lagen kommer välja och förutspår där en stor skräll – läsa hela artikeln här.

Slutspelsvalen kan du följa live på Expressen eller hos Innebandymagazinet.

Vem vinner poängligan?

Emelie Wibron toppade fjolårssäsongens poängliga i överlägsen stil, den totala skörden landade på 81. Thorengruppens veteran leder även årets poängliga inför slutomgången, hittills har det blivit 79 poäng. Lagkamraten Veera Kauppi är tvåa på 74 och den enda spelare som har en realistisk chans att komma ikapp Wibron. Det bör kunna bli ett målkalas för Thorengruppen då de alltså möter jumbon Lockerud Mariestad idag, så det blir även ett spännande race kring poängligatiteln.

…och vem tar hem utvisningsligan?

Just nu är det en delad "ledning" i utvisningsligan, Lunds Johanna Spetz och KAIS Moras Lina Källström Andersson har båda spenderat 16 minuter på botbänken. Kommer någon av dem gå upp i ensam ledning efter dagens matcher, eller blir det någon raket underifrån som tar hem titeln?

Kommer något lag kvittera i kvartsfinalen?

Det är dags för rond två i herrarnas SM-slutspel. Mullsjö jagar revansch hemma mot Falun, samma gäller för Växjö som möter Kalmarsund borta. Matcherna startar klockan 16 respektive kl 18.

Får vi se nya skrällar i SSL-kvalet?

Vi fick se en överraskning i gårdagens kvalmatch till SSL herr mellan Visby och Sundsvall, som de sistnämnda vann på bortaplan. Idag väntar fyra nya kvalmatcher: Hovslätt-Strängnäs (herrar), Dalen-AIK, Telge-Lindome och Jönköping-Skoghall (alla damer).

Vilka lag avancerar i kvalet till allsvenskan?

Vi kommer få se två lag avancera till nästa steg i kvalet till herrallsvenskan: Både Hovshaga-Olofström och Berg-Örebro möts i en direkt avgörande match efter att tidigare ha vunnit var sin. Vi har även en kvalmatch till damallsvenskan att se fram emot idag där Umeå Västra avancerar vid vinst mot Team Kalix.

Kommer något lag skrälla i JAS-play off:et?

Slutligen så tar vi oss ner i åldrarna och riktar fokus på JAS, där det idag pågår play off-matcher. Innebandymagazinet har tippat utgången i samtliga drabbningar – du kan läsa hela texten här (herrar) och här (damer)


TV: Rasmus Enström: "Han spelade otroligt fult"

Faluns stjärna utser tuffaste motståndarna han mött i SSL-karriären.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

Den här artikeln handlar om: