Foto: Tomas Brandt Wangel, AC.Kårhag och Per Wiklund
Superligan

Tippar: Så blir slutspelsvalen i SSL Dam

ANNONS

Innebandymagazinets damexpert är säker på sin sak. Så här kommer kvartsfinalmotståndarna se ut.

Det återstår endast en omgång av SSL Dam och det är redan klart vilka åtta lag som kommer att spela slutspel och det är även klart vilka fyra lag som hamnar på plats 1-4 och får välja motståndare i kvartsfinalserierna.

Det som återstår att spela för när det kommer till slutspelsplatserna är plats fem och sex. Där ligger Endre tre poäng bakom Falun och för att gotlänningarna ska ta över Faluns femteplats måste de vinna med minst åtta bollar mot Falun i sista matchen. 

Det är också en kamp mellan Kalmarsund och Lund om vem som kommer att sluta sjua eller åtta. Just nu ligger smålänningarna bäst till på målskillnad. Även här är det så raffinerat att de båda möts så det laget som vinner kommer sluta sjua. 

Tack vare att topp fyra redan är klart placeringsmässigt går det redan nu att spekulera i vilka lag som de kommer välja att möta i kvartsfinal. Thorengruppen får välja först, sedan Pixbo och sist väljer Västerås Rönnby. 

Nedan ser ni en tabell över hur många poäng toppfyralagen har tagit mot lag 5-8 och den totala målskillnaden. Både Thorengruppen och Pixbo har tagit full pott. Rönnby har tappat tre poäng och Täby har bara tagit mer poäng mot ett av lagen. 

 FalunEndreKalmarsundLund
Thorengruppen6p 21-56p 19-86p 21-76p 22-3
Pixbo6p 12-66p 17-86p 13-76p 11-7
Västerås Rönnby3p 12-146p 14-46p 14-86p 15-4
Täby3p 4-24p 10-102p 8-102p 8-9

 

Kvartsfinalerna 

Thorengruppen-Falun

Thorengruppen kommer att chocka alla genom att välja tabellfemman Falun som motståndare. Umeålaget har ju bäst statistik mot åttan Lund men jag tror inte att Thorengruppen är så sugen att åka 123 mil till Lund ett par gånger på kort tid. Utan 55 mil till Falun kommer locka dem betydligt mer. Det skulle inte vara första gången heller som Thorengruppen väljer en femma att möta i kvartsfinalen då de valde Sirius för tre år sedan. Dessutom är Falun skadedrabbade och Thorengruppen hade väldigt enkelt för Falun i serien. Krossen med 15-2 är säsongens tredje största utskåpning. Hade Falun lyckats ta sig förbi Täby i tabellen så tror jag att Thorengruppen valt dem istället men nu faller umeålagets röst på Falun.

Pixbo-Kalmarsund

Här tror jag att vi får se en favorit i repris från förra säsongen. Då valde Pixbo också Kalmarsund och jag tror inte att smålänningarna visat upp någon större utveckling som skrämmer bort Pixbo från att välja dem igen. Det finns även en chans att Pixbo väljer Lund, det skiljer bara omkring sju mil i resväg mellan de båda alternativen men det tar betydligt längre tid att åka buss rakt över landet på småvägar gentemot motorväg hela vägen ner till Skåne. Men jag tror att Pixbo är lite räddare för Lunds spelsystem än vad de är för att sitta två timmar längre i en buss. Så valet kommer falla på Kalmarsund.

Västerås Rönnby-Lund

Normalt sett brukar trean få välja mellan pest eller kolera men här tror jag att Rönnby kommer bli oerhört glada och se detta som en jackpott. Hade västeråsarna vunnit serien och fått valt först så är jag övertygad om att de skulle ha valt Lund också. Så Rönnby blir slutspelvalets stora vinnare efter första valchocken.

Täby-Endre

Så Täby kommer inte ha något att välja mellan utan de blir tilldelade Endre. Vilket komiskt nog även är en drömlottning för stockholmarna då Endre är det enda laget som de har plusstatistik mot efter en vinst och en strafförlust. Täby mot Endre är dessutom en slutspelsklassiker då de möttes i fyra raka slutspel mellan 2016 och 2021. Täby gick segrande ur tre av dem men Endre vann senast.   


Topp 5: Innebandyregler att ändra - enligt läsarna

"Ni vill förbjuda dem, ni vill kasta dem i soporna - jag är beredd att hålla med"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

Den här artikeln handlar om: